Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVJERLJIVI DOKUMENT

Slovenija razočarala NATO savez i dobila negativnu ocjenu

Izrael vojska
Reuters/PIXSELL
20.02.2016.
u 14:11

Unatoč rastu BDP-a u zadnje dvije godine, Slovenija nije povećala udio obrane u BDP-u koji iznosi samo jedan posto, dvostruko manje od preporuka NATO saveza.

Mogućnosti da Slovenija modernizira svoje obrambene snage do 2020. i uskladi ih s planovima NATO saveza u promijenjenim i zahtjevnim sigurnosnim prilikama su minimalne, ocjena je analitičara NATO-a objavljena u dokumentu o obrambenom planiranju država članica u koji je uvid imao mariborski list "Večer".

Riječ je o povjerljivom dokumentu s datumom 5. veljače u kojemu je Sloveniji u pogledu investicija u vojsku i njenu modernizaciju dana negativna ocjena jer unatoč rastu BDP-a u zadnje dvije godine nije povećala udio obrane u BDP-u koji iznosi samo jedan posto, dvostruko manje od preporuka NATO saveza.

Posljednju značajniju investiciju u svoje oružane snage Slovenija je imala prije skoro deset godina kupnjom oklopnih transportera Patria, ali je od naručenih 135 na kraju kupila samo 30, od čega su u voznom stanju samo 4, navodi "Večer".

Promjene u sigurnosnom okolišu diktiraju potrebu veće spremnosti i sposobnosti reakcije oružanih snaga svih država članica NATO saveza, te širok spektar bojne sposobnosti u svim uvjetima, no Slovenija će i dalje predstavljati teret za druge članice kojima je prepustila brigu za vlastitu obranu u zahtjevnim sigurnosnim uvjetima, piše navodno u dokumentu kojim su slovenske oružane snage u pogledu kapacitiranosti i investicija ocijenjene negativno.

Ukoliko želi dosegnuti ciljne kapacitete saveza, "Slovenija će morati za obranu izdvajati mnogo više sredstava nego do sada, a dotad će njen obrambeni kapacitet biti limitiran", navodi se u povjerljivom dokumentu NATO saveza koji citira mariborski list.

>> Slovenija: Pozivnica Crnoj Gori za NATO jača sigurnost regije

Komentara 18

Avatar shimano
shimano
18:50 20.02.2016.

Zato je tu velesila Crna Gora. Mislim da će NATO ulaskom CG doživeti preporod.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
16:01 20.02.2016.

znači ipak će nam 2 lovačka društva biti dovoljna ako zaratimo sa slovencima

CO
Cody01
14:17 20.02.2016.

Slovenci...sinonim za priljepak i parazit vjecito iskoristavaju nekoga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije