Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenija razočarala NATO savez i dobila negativnu ocjenu

Unatoč rastu BDP-a u zadnje dvije godine, Slovenija nije povećala udio obrane u BDP-u koji iznosi samo jedan posto, dvostruko manje od preporuka NATO saveza.
20. veljače 2016. u 14:11 18 komentara 1816 prikaza
Izrael vojska
Foto: Reuters/PIXSELL

Mogućnosti da Slovenija modernizira svoje obrambene snage do 2020. i uskladi ih s planovima NATO saveza u promijenjenim i zahtjevnim sigurnosnim prilikama su minimalne, ocjena je analitičara NATO-a objavljena u dokumentu o obrambenom planiranju država članica u koji je uvid imao mariborski list "Večer".

Riječ je o povjerljivom dokumentu s datumom 5. veljače u kojemu je Sloveniji u pogledu investicija u vojsku i njenu modernizaciju dana negativna ocjena jer unatoč rastu BDP-a u zadnje dvije godine nije povećala udio obrane u BDP-u koji iznosi samo jedan posto, dvostruko manje od preporuka NATO saveza.

Posljednju značajniju investiciju u svoje oružane snage Slovenija je imala prije skoro deset godina kupnjom oklopnih transportera Patria, ali je od naručenih 135 na kraju kupila samo 30, od čega su u voznom stanju samo 4, navodi "Večer".

Promjene u sigurnosnom okolišu diktiraju potrebu veće spremnosti i sposobnosti reakcije oružanih snaga svih država članica NATO saveza, te širok spektar bojne sposobnosti u svim uvjetima, no Slovenija će i dalje predstavljati teret za druge članice kojima je prepustila brigu za vlastitu obranu u zahtjevnim sigurnosnim uvjetima, piše navodno u dokumentu kojim su slovenske oružane snage u pogledu kapacitiranosti i investicija ocijenjene negativno.

Ukoliko želi dosegnuti ciljne kapacitete saveza, "Slovenija će morati za obranu izdvajati mnogo više sredstava nego do sada, a dotad će njen obrambeni kapacitet biti limitiran", navodi se u povjerljivom dokumentu NATO saveza koji citira mariborski list.

>> Slovenija: Pozivnica Crnoj Gori za NATO jača sigurnost regije

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar shimano
  shimano:

  Zato je tu velesila Crna Gora. Mislim da će NATO ulaskom CG doživeti preporod.

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  znači ipak će nam 2 lovačka društva biti dovoljna ako zaratimo sa slovencima

 • Cody01:

  Slovenci...sinonim za priljepak i parazit vjecito iskoristavaju nekoga