Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lipicanci su i godinu nakon povratka iz Srbije u tuđem prostoru

13.11.2008.
u 15:35

Prošla je godina od povratka konja iz Srbije, ali usprkos tada izrečenom stavu ministra Petra Čobankovića kako će u Lipiku biti ustrojena državna ergela, mnogo toga još nije riješeno. Ponajprije odnosi s Poljoprivredom Lipik d.d., u čijem se prostoru konji nalaze, a ni ustroj nove ustanove nije do kraja završen.

– Upravno je vijeće tek nedavno izabrano, a bez njega se nikakve odluke nisu mogle donijeti. Mi smo spremni prodati objekte za ergelu, ali tražimo da nam se prodaju ili daju u koncesiju dodatne količine državne zemlje. Osim toga, otkako su se konji vratili plaćamo četiri čovjeka koji skrbe o njima, a imali smo troškove za postavljanje ograde i još neke stvari.

Za sve to smo dali oko 700.000 kuna, ali nemamo kome ispostaviti račun – rekao je Poljoprivredni direktor Željko Butorac. Podsjetio je i kako je, dok se do kraja ne završi osnivanje ustanove, nemoguće zaposliti radnike u stalni radni odnos, pa oni već godinu dana nemaju ni mirovinskog ni zdravstvenog. Također, još nije ograđen prostor za ispašu konja, zbog čega oni godinu dana jedu samo suhu hranu.

Privremeni upravitelj ergele Mato Čačić složio se da su se poslovi na ustroju ergele sporo odvijali, ali je kazao da će uskoro sve biti riješeno. – Statut ustanove je prihvaćen, a u državnom je proračunu osigurano 2,5 milijuna kuna, pa će troškovi Poljoprivredi biti namireni – rekao je Čačić.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije