Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobuna učitelja

‘Liniću, ukini općine sa 150 stanovnika, a ne škole s malo đaka’

zlarin
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
28.11.2013.
u 07:16

U radu s manje djece možemo puno više dati nego učitelji u velikim školama, kažu učitelji

Izjava ministra Slavka Linića da se može uštedjeti ukidanjem malih škola u kojima se ionako, kako je kazao, nekvalitetno održava nastava ogorčila je prosvjetare.

– Uštede na tome nema, to je samo čista demagogija koje smo se naslušali i koje nam je dosta. Nismo ništa manje kvalitetni od kolega u velikim gradovima, jednako se usavršavamo, a kako radimo s manje djece možemo im puno više dati nego kad je u razredu 30 učenika – kazao je Ivan Pavlović iz područne škole Gata u kojoj četiri prva razreda osnovne škole pohađaju 23 učenika. On ima kombinirani prvi i četvrti razred, a njegova kolegica drugi i treći. Pavlović tvrdi da su škole u malim mjestima jezgre života.

Nije nova ideja

Da se na ukidanju područnih škola ne bi značajno uštedjelo drži i predsjednik Školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić.

– Ukidanjem svih malih područnih škola uštedjet će se manje nego što ćemo rasipnički potrošiti na nedjeljni referendum ili nego što nas koštaju luksuzni Toyotini terenci – ljutito će Stipić. Ironično dodaje da nije čuo da je donesena politička odluka kojom se život iz malih mjesta premješta u velike gradove. A ukidanje škola bi to značilo. Ukidanje malih škola nije izmišljotina ove vlade, o tome se govorilo i prije, ali nitko nije imao snage ugasiti škole koje u mnogim mjestima život znače.

Manje zlo

– Ne može si nitko, pa ni Linić, dopustiti da ukida male područne škole, a da zbog mira u koalicijskoj kući ostavlja općine s 15 ili 150 stanovnika. Manje je zlo imati školu s deset učenika nego općinu sa 150 stanovnika. Kad se riješe takvih općina onda će se moći razgovarati i o školama. To je još jedna suicidalna ideja ove vlasti – zaključuje Stipić.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je 70 područnih škola s manje od pet učenika, a 80 matičnih škola ima manje od 100 đaka.

>>Vlasti kukaju da nema djece, a gase škole bez kojih nema života

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije