Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2014. u 14:00

Novinari nemaju ne samo pravo nego i dužnost zauzeti stav u interesu javnosti

Ima li Vlada pravo posegnuti za privatnom lovom svojih građana? Ovakvo ili slično intonirano pitanje sinoć nismo mogli čuti ni na jednoj od nacionalnih televizija o navodnoj ideji ministra Linića da se proračunska rupa zakrpa novcem iz 2. mirovinskog stupa. Riječ je o temi od izuzetnog javnog interesa koja bi trebala usijati ekrane. Radi se ne samo o privatnom i nasljedivom novcu koji smo mi građani uštedjeli za svoje mirovine u budućnosti (u kojoj neće biti dovoljno mladih da solidarno uplaćuju penzije starijima), nego i o povjerenju u mirovinske fondove, u samu vlast pa na kraju krajeva i o povjerenju u bilo što u ovoj državi. Ipak, televizije su o ovoj drami jučer izvijestile prilično cool. Novinari su registrirali Vladin naum kao da je savršen i neupitan, revno su zabilježili komentare interesnih skupina, a eventualne stručne komentare prepustili analitičarima koji su danas u Hrvatskoj – u čudnoj zamjeni uloga – postali u većoj mjeri glasnogovornici javnosti nego novinari. Kao da novinari nemaju ne samo pravo nego i dužnost zauzeti stav u interesu javnosti! Sve se ovo posebno odnosi na HTV koji bi itekako trebao štititi interes svojih pretplatnika.

A upravo se HTV sinoć u Dnevniku Sanje Mikleušević Pavić najmanje uživio u ovu temu. I dok se RTL-ov Mišević otputio do Bruxellesa, a Nova TV pripustila Bagu da analizira Linićevu šapu u našem džepu, HTV je ovu užarenu temu plasirao poslije reportaže iz Ukrajine. Baš kao da Vlada ima pravo raditi što god želi, dok se objektivnim novinarstvom pogrešno smatra ono koje spremno zagriza u svaku udicu koju dobace političari.

PLUS

Od Saše Zalepugina, koji je srećom natpričao voditelje u Svakodnevno na Z1, saznali smo da se nekad spikerima skidalo od plaće za pogrešan akcent.

MINUS

Premda ni Francuze ne zanima Hollandeovo ljubovanje, detaljno smo obaviješteni o malo iscrpljenoj Valérie na njezinom prvom ukazanju nakon smjene u Indiji.

Komentara 1

LI
list68
20:31 28.01.2014.

Zar "rezanje", mirovina"HRVI", nije posezanje u privatne đepove, i to najčasnijeg dijela Hrvatskoga naroda. Ako nije, onda nije ni uzimanje novca iz drugog mirovinskog stupa. Svi su bili "za rezanje" mirovina "HRVI", svi su bili toliko "gupi" pa nisu shvatili da je to ispitivanje dokle mogu ići, ako mogu skinuti "HRVI", onda mogu svima drugima i neće se ništa desiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije