Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova lista

Linić u akciji: Stup srama i za poslodavce koji ne daju plaće!

Slavko Linić
Sanjin Strukić/PIXSELL
22.07.2013.
u 09:48

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi a za taj svoj rad nije plaćeno nema, no sindikati nerijetko barataju brojem od 80 tisuća radnika koji rade bez plaće

Nakon poreznih dužnika na stupu srama naći će se i poslodavci koji ne isplaćuju plaću. Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak, ovih dana objavljenim na stranicama Porezne uprave, stvorit će se pravna pretpostavka za kreiranje nove liste dužnika, onih koji ne plaćaju rad, piše Novi list.

Naime, predloženim izmjenama zakona kaže se kako Porezna uprava može objaviti listu poreznih obveznika – poslodavaca – koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima, odnosno koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno iskazali samo obračun doprinosa kada plaća nije isplaćena. Osim podataka o poslodavcu, na listi će se objavljivati i broj radnika kojima plaća nije isplaćena, kao i razdoblje na koje se izvješće o neisplati plaće odnosi.

Izmjene u propisu kojim se regulira oporezivanje dohotka vjerojatno će u proceduri biti na jesen pa je teško očekivati da bi se prije kraja godine ostvarila mogućnost formiranje liste poslodavaca koji ne ispunjavaju obveze prema radnicima. Osim toga, na toj listi neće se naći, primjerice, poslodavci koji ''preskoče'' jedan mjesec.

Pouzdanih podataka o tome koliko radnika u Hrvatskoj radi a za taj svoj rad nije plaćeno nema, no sindikati nerijetko barataju brojem od 80 tisuća radnika koji rade bez plaće. Plaća i naknada plaće za prethodni mjesec radniku se isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu, osim ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.

 >>Nemilosrdni Linić: Ne očekujte razumijevanje, bit ćemo još žešći!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije