Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spašavanje proračuna

Linić: Nemamo gospodarskog rasta, ali još nećemo zvati MMF

slavko linić
Goran Stanzl/PIXSELL
29.09.2013.
u 19:43

Ministar financija kazao je zbog čega je Vlada krivo izračunala manjak proračuna: ''To je vrlo jednostavno. Ulazak u EU košta Hrvatsku, košta 4,7 milijardi više nego što je bilo lani."

Nezadovoljstvo koje je nastalo među građanima nakon što je Vlada objavila plan za spas proračuna pokušali su putem društvenih mreža umanjiti ministri Milanka Opačić, Branko Grčić i Slavko Linić, a potonji je isti komentirao i RTL-u Danas.

Ministar financija kazao je zbog čega je Vlada krivo izračunala manjak proračuna: ''To je vrlo jednostavno. Ulazak u EU košta Hrvatsku, košta 4,7 milijardi više nego što je bilo lani." Komentirao je i manjak gospodarskog rasta.

- Postoji i nešto drugo. Nema gospodarskog rasta. Taj trošak je trebao biti pokriven tim rastom. Nema li toga, to je manjak proračuna. Isto tako, morali smo sanirati zdravstvo, brodogradnju, željeznicu, platiti dugove... To je dodatnih 190 milijardi ukupnog duga države s dodatnih 2,5 milijarde kamata. Ostaje pitanje zašto nema gospodarskog rasta. Razlog je jednostavan - privreda je u problemima. Nije počela raditi i jednostavno nemamo rasta - rekao je te dodao kako još neće pozvati MMF u pomoć.

- MMF vam ne treba da biste provodili štednju. Vlada to radi cijelo vrijeme. Mi možemo ići u daleko veću štednju, ali što ćemo time dobiti, još manju potrošnju. To je stvar politike ove Vlade. S njom nikad neće biti zadovoljni čuvari međunarodnih financija. Mnogi u Hrvatskoj vole pričati o štednji, ali vole čuti i nezadovoljstvo onih na kojima se štedi. Pitanje je zašto se privreda nije pokrenula - komentirao je.

Ministar financija kazao je i da je razlog donošenja posebnih mjera Vlade taj što će se ''dodatnom štednjom morati smanjiti 17 ili 19 milijardi deficita države'', a državi će na početku godine trebati još novca, uostalom i za vraćanje mijarde eura duga.

- Nadamo se da će mjere biti uspješne. I da je to jedan od programa kojim ćemo investitorima objasniti da smo u stanju upravljati svojim dugom - dodao je i pojasnio da je kamata već sad visoka, 6 - 6,5 posto te kako je moguće je da će ići i do 7. Linić drži da je ''bitno da se možemo zadužiti i da se ima povjerenja u hrvatske dugove. Kada toga ne bi bilo, onda je potreban MMF."

 >>'Povlasticu na prvu nekretninu ukidamo zbog zloupotreba'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije