Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'HNB ima svoj savjet'

Linić o Vujčiću: 'U mnogim su institucijama plaće veće od plaće predsjednika države'

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.03.2014.
u 15:35

– Prihvaćam odluku Povjerenstva, ali komentirati o tome da su odluke HBOR-a nezakonite i ostalo, baš teško mogu prihvatiti da je to njihova nadležnost. U tom dijelu sam kao ministar odgovorna osoba za rad i u HBOR-u i ministarstvu rekao da se ne slažem s Povjerenstvom – objašnjava Linić.

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da se još razrađuju kriteriji za potencijalni otpis dugova dužnicima s dugovima ispod sto tisuća kuna, no nada se da bi se kvalitetno rješenje moglo osmisliti do kraja travnja. Objasnio je da 50 do 60 tisuća građana ima ogromne dugove i svoje će financijske probleme morati riješiti uz povjerenika ili skrbnika kroz osobni bankrot, dok je tu 200 tisuća građana koji imaju daleko manje dugove koji bi se, uz određene socijalne kriterije, mogli otpisati ili staviti na neko vrijeme u mirovanje.

– Jasna je poruka da se prezaduženost građana može razriješiti i zakonskim propisima. Ono što je zaista zadovoljstvo jest da o tome razmišljaju i bankarski sektor i komunalna društva te društva za isporuku energije i vode, svima je želja da nađemo rješenje. Znači, glavnina je onih s manjim dugovima. Oni koji su zaista ozbiljni dužnici i s kojima će biti vrlo teško, bez pravnog i pravosudnog rješavanja neće biti pomoći. Vrlo je jasna poruka da se rješenje može pretvoriti u zakonske okvire, a o tome ćemo raspravljati onog trenutka kada budemo imali sve poznate podatke – rekao je ministar Linić te dodao kako je Vladi cilj pripremiti kvalitetno rješenje pa očekuje da bi ga mogli imati do kraja travnja.

Nije želio komentirati informaciju da je guverner HNB-a Boris Vujičić sebi povećao plaću za 34 posto, a istodobno ostalim zaposlenicima smanjio za tri posto.

– Ne bih o tome jer HNB ima svoj savjet i to je posao onih koji prate zakone i plaće. Ja bih rekao da imamo određene probleme koji upućuju da su u mnogim institucijama, ustanovama, agencijama plaće veće od predsjednika države. To je nešto što Vlada svojim dokumentom mora regulirati, ostavimo da to Vlada riješi – kazao je Linić novinarima u Saboru.

Ponovio je da se ne slaže sa stavom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je u postupku protiv Linićeva bivšeg zamjenika Branka Šegona komentiralo i rad HBOR-a.

– Prihvaćam odluku Povjerenstva, ali komentirati o tome da su odluke HBOR-a nezakonite i ostalo, baš teško mogu prihvatiti da je to njihova nadležnost. U tom dijelu sam kao ministar odgovorna osoba za rad i u HBOR-u i ministarstvu rekao da se ne slažem s Povjerenstvom – objašnjava Linić.

Novinare je zanimalo kakav je njegov odnos s premijerom Zoranom Milanovićem, no ministar nije direktno odgovorio već je poručio da vrijedno radi svoj posao.

– Očito da je na vama sjedimo li, ručamo skupa itd. No, vrlo je jednostavno, kao ministar financija završio sam kompletnu proceduru u pregovorima s MMF-ovim timom i dobili smo mišljenje koje nam pomaže da ostanemo na međunarodnim tržištima. Isto tako s Europom neprekidno pregovaramo o prekomjernom deficitu, preporukama i tako ih rješavamo. Riješen je i proces vezan za rebalans proračuna, a budimo iskreni, i predstečajne nagodbe u ovakvom nenormalnom osporavanju, napadima i sučeljavanjima – ako donesete pozitivnu odluku, onda ste kriminalac i pokrali ste proračun, ako donesete negativnu odluku, onda mrzite radnike… U svemu tome dobro radim posao zahvaljujući dosta jakom i kvalitetnom timu s kojim surađujem i nemam nikakvih problema – objasnio je ministar financija.

Nije želio komentirati ni najave da bi u Inu mogli ući Amerikanci, a ne Rusi kako se pričalo.

– Nas zanima jaka Ina koja će ulagati u istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj i koja će ulagati u rafinerije, i tu trebamo partnera. Tko će to biti? Zasad je MOL, a sve priče MOL-a ne bih htio komentirati – rekao je Slavko Linić. 

>> Linić: Uz rebalans, Vlada ide i sa svojim programom smanjenja deficita 

>> Dugovi građana: Svaki mjesec ovrši se čak milijarda kuna

Komentara 10

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:56 12.03.2014.

Druže linić, neću komentirati Vujičićevu plaću, samo ću prokomentirati licemjerstvo tebe i pajdaša s tobom. Vi svoj rad jako "cijenite" i ne pada vam napamet odreći se konkretnog dijela vaše plaće i solidarizirati s hrvatskim pukom. Dapače, još pogoduješ svojim prijateljima i kumovima, te stranačkim pajdašima opraštajući im dugove i sve to o našem trošku. S kojim pravom misliš da smiješ prozivati nekog drugog, dok to isto vi radite?

NB
Navrnuti Bracanin
17:37 12.03.2014.

Pa male plaće i jesu problem. Glupo mi je da to Linić ne vidi. Jaca je uvela populistićku mjeru i limitirala plaće u državnim poduzećima na 16000 kuna. Nađite mi sposobnog managera koji je za te novce spreman radit? U realnom sektoru ima bar duplo. Zato imamo u državnim poduzećima nesposobne partijske uhljebe koji proizvode gubitke. Tužna hrvatska priča je što i da imamo dvostruke plaće u državnim poduzećima opet pravi manageri nebi dobili šposao već bi partitokracija zapošljavala svoje uhljebe. Razlika bi bila što bi za upropaštavanje državnih firmi imali veća primanja. Jedino rješenje je liberalizacija managerskih plaća u državnim poduzećima i P O Š T E N javni natječal. Znam kazati će te da je to utopila. Na žalost i ja ću se sa tim složiti.

Avatar tajar
tajar
21:32 12.03.2014.

Od predsjednika države imaju korist samo Srbi koji svoju protutužbu u Haagu temelje na njegovim izjavama. Neka ga onda i plaća država Srbija, pa Linić ne će imati povod za kuknjavu o plaćama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije