Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj Uljanika

Likvidacija Uljanika potvrđena, pitanja ostala otvorena

Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/7
23.01.2020.
u 18:15

Uljanik Brodogradnja 1856 (tvrtka kćer) spominjala se kao nasljednik pulskog škvera, ali potvrđeno je da će i ona na ‘bubanj’

Sat i pet minuta trajala je jučer na pazinskom Trgovačkom sudu skupština vjerovnika na kojoj su sve odluke o likvidaciji Uljanika i prodaji imovine donesene s više od 90 posto glasova. Stečajna upraviteljica Marija Ružić iznijela je činjenice iz kojih je to bio jedini zakonit korak, jer imovina je višestruko manja od obveza, nema proizvodnje ni novca za pokretanje, te stoga stečajni plan nije moguć. Slijedi stoga unovčenje imovine, uz izdvajanje jednog dijela koji bi bio temelj za moguće organiziranje ponovnog proizvodnog sustava.

Što točno ulazi u taj popis nakon skupštine nije ostalo posve jasno, a na sam prijedlog izdvajanja jedan je vjerovnik uložio prigovor i zatražio od suda poništenje odluke, polazeći od toga da je interes vjerovnika unovčenje imovine i namirenje potraživanja. O tomu će se sud očitovati idućih dana. Ovaj slučaj atipičan je stečaj, jer u pravilu kada se donese odluka o likvidaciji tvrtke, jedino što ostaje kao briga stečajnog upravitelja jest što bolje unovčenje imovine, a ne razmatra se što će vjerovnici poduzimati s novcem nakon što se taj postupak okonča.

FOTO Na skupštini vjerovnika izglasano da Uljanik d.d. ide u likvidaciju

Uljanik
1/6

Nukleus novog škvera?

Dosad se iz materijala kojeg je proteklih mjeseci pripremala stečajna upraviteljica moglo razaznati da će Uljanikovoj tvrtki-kćeri koja bi nastavila s tradicijom gradnje brodova u Puli (Uljanik Brodogradnja 1856) dodijeliti gradnju 526, za prijevoz žive stoke, te dizalice i drugu opremu i materijale iz stečajne mase.

No, i sama stečajna upraviteljica najavila je da prihvaćanjem odluke da Uljanik d.d. ide u stečaj isti scenarij slijedi i za Uljanik Brodogradilište, te ostale tvrtke iz grupacije, a jedna od njih je i Uljanik Brodogradnja 1856. Nije isključeno da tu tvrtku netko od vjerovnika otkupi na dražbi koju će provoditi Fina, te da ona u konačnici i bude, kako je sama stečajna upraviteljica to nazvala, nukleus novog škvera u Puli.

Nakon ročišta jučer je, pak, ostalo puno nepoznanica, pa tako i hoće li i kako, te na koga biti prenesena koncesija koju za brodograđevnu djelatnost na pomorskom dobru ima Uljanik d.d.

Prvotno je bilo predviđeno da bi koncesija bila prenesena na spomenutu tvrtku-kćer, koja postaje dio stečajne mase i koju će se pokušati unovčiti. O tome vjerovnici jučer nisu raspravljali, ali brisanjem iz sudskog registra tvrtka automatski gubi i koncesiju, pa će za rješavanje koncesijskog prava po svemu sudeći biti potrebno pokretanje postupka ishođenja pred Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Vlade. Među otvorenim pitanjima je i većinski paket dionica koje je Uljanik imao u 3. Maju. Njihova je vrijednost u izvješću stečajne upraviteljice procijenjena na 15,9 milijuna kuna. Po stečajnoj proceduri taj bi paket trebao biti također ponuđen na prodaju.

U 3. maju nervozni su i zbog činjenice da će na dražbu i gradnja 514, car carrier, kojeg je gradio kao podugovaratelj, a koji je i temelj programa njegovog opstanka koji je lani poduprla Vlada. Dodatno će njihovu sudbinu otežati i moguće procjene vrijednosti prije nego se imovinu stavi na dražbu, jer će u tom slučaju, drže predstavnici 3. maja, oni postati kolateralna žrtva.

Odluka koja je jučer donesena “sazrijevala” je osam mjeseci, koliko je prošlo od pokretanja stečaja, a sada kada se izbistrilo da Uljanik ide u likvidaciju i kada je 90 posto vjerovnika dalo glas da se ide s unovčenjem imovine, nema razloga da se odugovlači, barem kada je u pitanju njima presudna dražba 514-ice.

Ništa od brzog epiloga

I pred Puljanima je neizvjesnost, jer za ponovno pokretanje proizvodnje daljnji postupak bit će mukotrpan, iziskuje i pravne i financijske, a još važnije i velike političke odluke. Činjenica da je ovo izborna godina može na dinamiku rješavanja imati i pozitivan i negativan učinak. Nije realno očekivati brz razvoj događaja, a i sami sudionici u procesu slažu se da se povratak radnika u škver teško može dogoditi prije kraja godine. Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je u priopćenju kako će se “držati premise da svaka poslovna aktivnost mora podrazumijevati i odgovornost – prema radnicima, i prema kompaniji, ali i državi” koja je najveći vjerovnik. 

 

VIDEO Građani se okupili ispred suda prije početka ročišta u aferi Agram

Ključne riječi

Komentara 4

IS
Istina100
18:30 23.01.2020.

Badel 1862 je isto likvidiran...A ovi luzeri iz Uljanika..neka se kao i sto su u stvarnom zivotu kukavicki luzeri povuku u svoje misje rupe i sute..!!

ST
stric2
01:39 24.01.2020.

....što je sa 12,5 milijardi koji su ulupani u Uljanik....

Avatar Bell940
Bell940
18:22 23.01.2020.

Di je sad Horvat i Plenky, mufljozi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije