Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lika gubi 18,6 mil. kn zbog političkih igrica?

Igra skrivača HDZ tajnim glasanjem želi zamagliti tko čini većinu, a tijesne situacije zahtijevaju najveću transparentnost
11. travnja 2019. u 17:55 4 komentara 481 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U Ličko-senjskoj županiji iz dana u dan potvrđuje se koliko je bila nedorađena, a vjerojatno i politički ne odveć promišljena odluka da se rušenjem proračuna provociraju izbori za Skupštinu.

Dalija Orešković DANAS U VEČERNJEM Suparnici Kolinde Grabar-Kitarović: Pakt Milanović - Orešković

HDZ kao relativni pobjednik tih izbora ima problem sa sastavljanjem nove većine, a čak i da se danas u 18 sati, za kad je odgođen ponovni pokušaj konstituiranja novog saziva lokalnog parlamenta, i izabere novi predsjednik Skupštine, bude li to tajnim glasanjem kako je prekjučer na prijedlog HDZ-a odlučilo 17 zastupnika (HDZ, SDSS i jedan zastupnika HSP-a), to je dosad neviđen i u demokratskom smislu diskutabilan manevar.

Činom izbora šefa Skupštine, a kandidat HDZ-a je Marijan Kustić, predsjednik ličkog HDZ-a, konstituira se Skupština, ali tajnim glasovanjem želi se zamagliti tko točno čini većinu.

U Saboru javno glasanje

Za usporedbu, kada se u Saboru na zahtjev oporbe i Mosta glasalo o opozivu ministra financija Zdravka Marića i kada je bilo upitno ima li HDZ većinu kojom može spriječiti opoziv ministra (jer je Plenković netom iz Vlade izbacio dotadašnjeg partnera Most), time i pad Plenkovićeve Vlade, išlo se na pojedinačno izjašnjavanje zastupnika tijekom glasovanja kako bi se potpuno transparentno vidjelo tko je iz oporbe pretrčao u vladajuću većinu.

Darjan Ješovnik na području Srbije Uhićen jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca

Tada se pokazalo da je Marića i Vladu spasio bivši SDP-ovac Tomislav Saucha koji je bio šef kabineta tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću. U slučaju Like očito se želi prikriti mogući pakt HDZ-a, HSP-a i SDSS-a, premda zastupnici s liste župana Darka Milinovića, kao i Bura promjena, najavljuju da će izaći sa sjednice za vrijeme tajnog glasanja kako bi na čistac istjerali upravo te tri opcije.

S druge strane, nije isključeno da HDZ nakon svih prevrata suradnju, odnosno kohabitaciju predloži upravo Milinoviću kojeg je Plenković, odnosno formalno Predsjedništvo, izbacio iz HDZ-a. Osim političkih drama, u Ličko-senjskoj županiji događaju se i posve konkretni problemi. Tako danas istječe rok za potpisivanje međunarodnog sporazuma, čiji je nositelj agencija Lira Ličko-senjske županije za Zadarsku i Karlovačku županiju, o razvoju ruralnog turizma vrijednog čak 18,6 milijuna kuna. Riječ je o bespovratnim sredstvima EU fondova, a projekt se provodi u suradnji s Italijom.

Župan Milinović kaže kako je već bio tražio da se rok za potpisivanje sporazuma produlji za tri mjeseca, ali sad nije siguran da će mu dozvoliti još jednu odgodu. Problem je u tome što Ličko-senjska županija u projektu mora sudjelovati s 400.000 kuna, a bez proračuna koji nije usvojen jer još nije konstituirana Skupština županija ne može doći do tog novca.

Karlo Ressler Siva sova Tvrtka Karla Resslera, registrirana na Šeksovoj adresi, također dobila kaznu Fine

Zbog političkog nadmudrivanja i HDZ-ova obračuna s Milinovićem u opasnosti je da propadne 18,6 milijuna kuna što za siromašnu i prilično nerazvijenu Liku, uz ostale dvije županije, nije zanemariv novac.

'Nisu uključivi kao Plenković’‘

Koliko je situacija u Lici shizofrena, svjedoči i to što je Karlo Starčević, šef HSP-a, dan prije prekjučerašnje sjednice Skupštine bio rekao da neće ni s HDZ-om ni s Milinovićem, a onda je HDZ uz pomoć jednog njegova zastupnika izglasao tajno glasanje o šefu Skupštine, ali sjednica je potom odgođena. Jedini kandidat za predsjednika tog tijela je Marijan Kustić, a nejasno je zašto svog kandidata nije predložio i HSP.

Milinović ga nije predložio jer s osvojenim brojem mandata on nije u prilici voditi sastavljanje većine, Starčevićev HSP kao opcija bez koje nitko ne može mogao bi predložiti kandidata. Kustić je na toj sjednici optužio Milinovića da mu nije stalo do formiranja skupštine jer je povukao zastupnike s glasanja, a Milinović je HDZ-ovce kritizirao da rade protiv Plenkovića jer nisu uključivi budući da formiranje većine ne predlažu njemu te da se ne brinu o stabilnosti.

>> Pogledajte video: Marijan Kustić (HDZ) glasovao je na izbornom mjestu u Kustićima

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Boras:

    Cuj siromasnu i nerazvijenu...zar ne cveta cvece i u nase preduzece gdje je HDZ?

  • Grebza:

    Kao da je njih briga što će Lika izgubiti novac. Najvažnije je da su ostali/došli na vlast a sve drugo je nebitno za takve.

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    je li se ne smije napisati da je crkva i ovdje spasila hdz. da je prebjeg s hsp-ove liste teolog.što je tu za opomenu.smije li se napisat istina.