Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARHITEKTONSKA ZAGAĐENJA
Povratak na članak

Lijepa Naša sve ružnija: Može li se trend uništavanja ambijenta zaustaviti?

Slika hrvatskog prostora, posebno u priobalju, iz dana u dan sve je manje lijepa. Može li se trend uništavanja ambijenta zaustaviti?

Komentari 12

Avatar Le-Freak
Le-Freak
18:21 25.01.2023.

Po meni je problem da mladi zele studirati arhitekturu a uopce nisu talentirani za to. Kod vecine sa kojima sam imao posla fali kreativnosti i osjecaja za moderni stil bez kica. Uz to arhitekti ne vole slusati i ne zelee zapisivati zelje ali i ne mogu pamtiti. To sve vazi za nase ali i za inozemne arhitekte. Dobri su izuzeci, oni koji slusaju, notiraju i koji su kreativni i sa ukusom. U stvari mozda 1% njih.

VL
Avatar Bomba*
Bomba*
18:24 25.01.2023.

na Zapadu postoje nadležna tijela koja se brinu o zagađenju okoliša koje može biti vizualno (ružnoćom), akustično (bukom) i olfatno (smradom)...među onima koji kontroliraju vizualnu zagađenost su i arhitekti koji paze da se zgrade grade u skladu sa ambijentom...npr. u mediteranskim ambijentima uz more gdje savršeno pristaju tradicionalne kuće sa kamenim fasadama ne smiju se graditi sive skandinavske zgrade ili neboderi ko u New Yorku...ili na bulevaru i uz autoput graditi drvene kućice koje pristaju u ambijentima okruženim prirodom...to je smiješno, a tko prekrši zakon o poštivanju ambijenta, dobije novčanu kaznu

VL
ST
stefj
22:50 25.01.2023.

Kao i sa svim drugim i ovdje je problem u javnoj službi, konkretno u strukturama lokalne vlasti. Što radi nesposobnosti, što radi korupcije itd... Čovjek na privatnoj zemlji može raditi što želi, ako nije u pomorskom ili zelenom pojasu, te ako je u skladu s urbanističkim planom. O tome da li je to tako, brinu ljudi zaposleni u javnim strukturama... Mislim da je onda potpuno jasno zašto vidimo razna arhitektonska čuda i gradnju metar od obale ili već zgrade ulaze u more. Korupcija, ništa drugo. Možda kod nekih većih projekata i zastrašivanje, koje je opet povezano s korupcijom u višim strukturama vlasti, npr. jako puno viđeno u Istri... To je i jedan od razloga zašto nema reformi javnog sektora i lokalne uprave, time bi se tim strukturama izbio veliki izvor prihoda. Za početak bi jedna reforma porezne i raznih inspekcija bila krucijalna, da se više ne napada i stišće privatni sektor, već da se prati potrošnja i imovinsko stanje pojedinaca... Nije normalno da npr. jedan skladištar u HŽ-u vozi najnoviji veliki Mercedes ili da političar kupi cijelo selo nakon 2 mandata, gradi kuću skoro u samom moru ili u zelenoj zoni u Zagrebu...

VL
Avatar barba_barba
barba_barba
12:18 26.01.2023.

otvoreno more je samo za izabrane, jerbo taji puno opasnosti koje kontinentalci iz Kragujevca, Jajca, Maribora ili Klagenfurta ne vide na prvu.

VL
Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
18:00 25.01.2023.

Lijepa Balkanska sve ružnija: Može li se trend uništavanja ambijenta zaustaviti ako znas da vlast imaju pravi hrvati koji su uz Boga i domoljublje i koristoljublje svoji na svome jer imaju Balkansku?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.