Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećanje stope PDV-a

Lijekovi poskupljuju za 400 milijuna kn

29.03.2016., Zagreb - Hrvatska udruga poslodavaca na konferenciji za medije predstavila je kljucne prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi. Milka Kosanovic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
07.11.2016.
u 21:50

Ukupni dug u zdravstvu je 3,5 mlrd. kuna, dospjeli dug bolnica veledrogerijama je milijardu kuna, a tolika su i potraživanja farmaceuta

Rast PDV-a na receptne lijekove sa sadašnjih pet na 12 posto mogao bi uzrokovati dodatna gomilanja dugova u sektoru zdravstva, odnosno nova kašnjenja u plaćanju lijekova dobavljačima. Problem je već sada velik, jer dospjeli dug bolnica prema veledrogerijama premašuje milijardu kuna, u istom iznosu teret podnose i farmaceuti, a veći PDV mogao bi taj problem samo produbiti. Ukupni dug u zdravstvu je 3,5 milijardi kuna, a svake godine stvara se oko milijardu i pol kuna novog duga.

Dobavljači lijekova u strahu

HZZO je prije godinu dana izdvojen iz državne riznice pa stoga teret većeg PDV-a mora sam riješiti.

– Ako u proračunu HZZO-a za lijekove nije predviđena viša stopa PDV-a, to će vjerojatno uzrokovati produženje rokova plaćanja dobavljačima, kao i novi problem za ljekarne, koje su obvezne platiti PDV odmah po ispostavi računa – kaže Mate Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore. U HZZO-u se nisu htjeli upuštati u kalkulacije ni govoriti o proračunu za lijekove te su prebacili lopticu na Ministarstvo zdravstva.

– Ova porezna izmjena poskupljuje lijekove za oko 300 milijuna kuna. Međutim, svi smo svjesni da je porezna reforma realnost i mislim da će se za lijekove naći rješenje u proračunu i da zbog tih 300 milijuna neće doći do dodatnih zastoja u rokovima plaćanja ni povećanja dugova dobavljačima lijekova – kaže Kujundžić.

No farmaceutska industrija tvrdi drugačije, a i prema njihovu izračunu lijekovi će poskupjeti za oko 400 milijuna kuna.

– Vrlo je vjerojatno da bi ti dodatni izdaci mogli uzrokovati pojačano neplaćanje u zdravstvu, što bi, s obzirom na to da ni postojeća dugovanja nisu riješena, svima u lancu naplate potraživanja bilo neprihvatljivo – komentira Marina Pulišić, članica Upravnog odbora JGL-a.

– Eventualno povećanje stope PDV-a neminovno će dovesti do povećanja troška nabavke lijekova, prema okvirnim procjenama više od 400 milijuna kuna. U situaciji u kojoj i dalje imamo preveliko dugovanje države prema domaćoj farmaceutskoj industriji, a koje kontinuirano premašuje milijardu kuna bez uračunatih kamata, i u prosjeku je dulje od 200 dana, dodatno povećanje troškova predstavlja realnu opasnost daljnjeg prolongiranja rokova plaćanja i povećanja razine već postojećeg duga prema industriji. Podsjećamo da su domaći proizvođači lijekova, uz navedeno, podnijeli i veliki teret svih dosadašnjih tzv. zdravstvenih reformi, i samo u zadnje dvije godine participirali u uštedama na lijekovima s više od 300 milijuna kuna. Svako dodatno opterećenje njihova poslovanja, realna je prijetnja održivosti proizvodnje lijekova u Hrvatskoj – komentira Milka Kosanović iz HUP-ova Udruženja proizvođača lijekova.

Ministar vjeruje u uštede

Ministar zdravstva nedavno je izjavio kako će pokušati ostvariti godišnju uštedu od 500 milijuna kuna unutar sustava, i to počevši od ušteda na posebno skupim lijekovima. Međutim, viši PDV trošak za lijekove dodatno povećava za 6,67 posto, a postojeće dugove tek treba riješiti, a kako, trebao bi već danas na sastanku objasniti predstavnicima veledrogerija. Vjerojatno će ga uskoro zaskočiti i farmaceuti, koji dodatno i traže da se izjednače stope PDV-a za receptne i bezreceptne lijekove.

Ključne riječi

Komentara 6

ST
sttipe
22:23 07.11.2016.

Ovo je gore od reketa!!! Belupo je još državni kupujte ljekove od njega, direktno. kad iz igre ispadnu dobavljači proračunskih kuna, dovoljno će bit za ljekove. Oćemo ažuriranu stranicu sa svim ciframa koje su plaćene javnim novcem!!!

DO
doktorica
07:59 08.11.2016.

Svako dodatno opterećenje njihova poslovanja, realna je prijetnja održivosti proizvodnje lijekova u Hrvatskoj – komentira Milka Kosanović iz HUP......pa ionako se lijekovi ne proizvode u Hrvatskoj nego se samo prepakirava,a supstancija se uvozi!O čemu ova priča?!

HR
Hrabraja
09:14 08.11.2016.

Kaj nije zakonsko placanje 60 dana. Bas me zanima jer zastupnicima kasne place po 300 dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije