Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje protiv Covida-19

Komisija ubrzala još 50 milijuna doza Pfizera, Hrvatskoj 450 tisuća, dovoljno da pokrije rupu zbog suspenzije isporuke J&J-a

Production of Pfizer-BionTech COVID-19 vaccine in Marburg
Foto: BioNTech/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 16:11

Predsjednica Europske komisije obznanila je i da kreću pregovori s Pfizerom o nabavi još 1,8 milijardi doza cjepiva za EU do 2023. godine. Koristit će se za revakcinaciju i borbu protiv širenja mogućih novih sojeva

Europska komisija ispregovarala je s Pfizerom ubrzanje isporuke još 50 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19, koje je trebalo biti isporučeno u četvrtom, ali sada će biti isporučeno u drugom kvartalu, a tih 50 milijuna doza podijelit će se među državama članicama po principu “pro rata”, odnosno po udjelu u ukupnom broju stanovnika Europske unije. 

To znači da Hrvatska može očekivati dodatnih 450-ak tisuća doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva, i to nakon što je u ranijoj raspodjeli također ubrzanih 10 milijuna doza dobila 747 tisuća doza koje će se također isporučiti u drugom kvartalu, premda više pred kraj, u lipnju.

Prema neslužbenim podacima do kojih je došao Večernjak u Bruxellesu, Hrvatska je očekivala da će do kraja drugog kvartala dobiti 247.500 doza cjepiva Johnson&Johnson, koje se daje u jednoj dozi, ali čiji je početak isporuke za EU sada privremeno suspendiran zbog sumnjivih slučajeva zgrušavanja krvi kod cijepljenih Amerikanaca. To znači da bi s ovih 450 tisuća doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva, koje će nam ubrzano stići do kraja lipnja, Hrvatska teoretski mogla pokriti rupu ako izostane isporuka Johnson&Johnsonovog cjepiva. Odnosno, mogla bi doseći planiranu procijepljenost 45 posto punoljetnog stanovništva do kraja lipnja. 

Video - Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

 

Informaciju o ubrzanju isporuke još 50 milijuna doza cjepiva za EU obznanila je danas predsjednica Komisije Ursula von der Leyen

Otkrila je i da kreću pregovori s Pfizerom o nabavi još 1,8 milijardi doza cjepiva za EU do 2023. godine. Pfizerovo cjepivo koje je razvio njemački BioNTech pokazuje se kao najpozudanije u smislu masovne proizvodnje i isporuke ugovorenih količina, a cjepiva poput tog, koja su bazirana na glasičnim molekulama RNK (mRNA), pokazuju se učinkovitijima od vektorskih cjepiva. Stoga je Komisija u pregovorima o daljnjim nabavama za kampanje revakcinacije u 2022. i 2023. odlučila više se pouzdati u Pfizer, a manje u Astra Zenecu s kojom ima loše iskustvo zbog nepouzdanosti u isporukama.

- U određenom trenutku možda ćemo trebati cijepljenja dodatnom dozom za jačanje ili produljenje imuniteta. I ako se pojave sojevi koji bježe, trebat će razviti cjepiva koja su prilagođena novim sojevima. Trebat ćemo ih rano i u dovoljnim količinama. S time na umu, trebamo se usredotočiti na tehnologije koje su pokazale svoju vrijednost, a mRNA je primjer takvog nečeg - rekla je Ursula von der Leyen. 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:36 14.04.2021.

Cijepite se ko moze

BO
bolnaistina
21:43 14.04.2021.

BLA BLA BLA.

DU
Deleted user
16:31 14.04.2021.

Necete se korone samo tako rjesiti,22i23 su sigurne, cjepivo je vec naručeno i sve krece ispocetka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije