Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROFESOR MALVY

Liječnik koji je liječio prvi europski slučaj Covida: 'Vidimo kraj tunela'

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in France
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
25.01.2021.
u 10:41

Osim poruke nade, izdao je i ozbiljno upozorenje

Datum 24. siječnja 2020. posebno će ostati urezan u sjećanje francuskog liječnika Denisa Malvyja. Toga je dana na njegovom odjelu u Sveučilišnoj bolnici Pellegrin u Bordeauxu potvrđen prvi europski slučaj Covida-19.

Profesor Malvy ispričao je Euronewsu o tome kako su on i njegov tim prepoznali kontrolne simptome koji se sada povezuju s koronavirusom, kako su nervozno čekali kraj telefona rezultate te kako se nulti pacijent vratio obilježiti godišnjicu.

Iako su od tada provedeni retrospektivni testovi koji sugeriraju da je koronavirus mogao stići na obale kontinenta još 2019. godine, pacijent profesora Malvyja bio je prvi potvrđeni slučaj u Europi. Nulti pacijent vratio se ovog tjedna u bolnicu kako bi vidio osoblje koje ga je liječilo, a pitao je i može li dobiti cjepivo za obilježavanje godišnjice rezultata testa.

"Dobro smo se proveli, podijelili smo uspomene iz tog razdoblja. Morate njegovati sjećanje. Čovječanstvo često boluje od amnezije. Potrebno je njegovati sjećanje kako bismo se bolje pripremili za buduću krizu", rekao je profesor Malvy pa uputio poruku nade: "Još uvijek smo u tunelu, ali vidimo kraj. Još je uvijek tamo. Još uvijek treba proći  određeni put i to moramo učiniti oprezno."

Rekao je da je činjenica da je ostvaren velik napredak u svim ključnim segmentima - cjepivu, testovima i liječenju. Ali izdao je i ozbiljno upozorenje: "Kao Europljanin, a ne samo Francuz, jer se u ovoj fazi to odnosi na cijelu Europu mislim da se moramo pripremiti za treći val virusa", kazao je dodajući da bi treći val mogao doći u ožujku.

"Moramo pripremiti svoj sustav da obrađuje više slučajeva, a ako se to ne dogodi, još bolje. Ako se dogodi, bit ćemo spremni."

Ključne riječi

Komentara 3

SO
Sobrudolf
00:16 26.01.2021.

Samo treci val?! Ma dajte, ako ne izgurate bar 13 valova, onda ste bezveze ulozili toliku lovu i napor u organizaciju sveg ovog Covid igrokaz cirkusa!

DU
Deleted user
11:10 25.01.2021.

Jeli to moguće,normalan tekst i normalan doktor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije