Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKU ĆE DONIJETI SKUPŠTINA

Liječnički sindikat kreće u pripreme za štrajk, oglasio se ministar Beroš

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/22
28.03.2023.
u 22:08

Sindikalna skupština inače ima zakazanu redovnu sjednicu u svibnju, no to je kasno za eventualne pripreme skorog štrajka pa će se Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata sastati još ovaj tjedan, najkasnije početkom sljedećeg kako bi sazvao izvanrednu sjednicu Skupštine.

Kad bi Vlada na sjednici u četvrtak donijela Uredbu o koeficijentima kakvu traže liječnici, liječnici bi odustali do priprema za štrajk. Pričekali bi do ljeta da vide hoće li do tada biti donijet i Zakon o radnopravnom statusu liječnika. Ako on izostane, na jesen bi počeli s pripremama za akcije. Ovako, s pripremama počinju već ovaj tjedan. 

Kako nije bilo reakcija vladajućih nakon liječničkog prosvjeda na Markovu trgu prije desetak dana, pet liječničkih organizacija danas se sastalo kako bi dogovarali dalje korake. Nakon sastanka izrazili su očekivanje da razgovaraju s premijerom Andrejem Plenkovićem, a kako bi pokazali da misle ozbiljno lansirali su i prijetnju štrajkom.

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
1/22

- Svih pet liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na vladi, a naravno da ćemo se u štrajku itekako pobrinuti o našim pacijentima - svi hitni pacijenti, onkološki i dječje dobi bit će zbrinuti - rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić nakon sastanka.

- Vlada je odgovorna za problem koji imamo, za nerješavanje problema. Jednoglasni zaključak tijela naših pet udruga je da je daljnja aktivnost štrajk. Odluku o štrajku donijet će skupština Hrvatskog liječničkog sindikata – izjavila je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Sindikalna skupština inače ima zakazanu redovnu sjednicu u svibnju, no to je kasno za eventualne pripreme skorog štrajka pa će se Glavni odbor Hrvatskog liječničkog sindikata sastati još ovaj tjedan, najkasnije početkom sljedećeg kako bi sazvao izvanrednu sjednicu Skupštine. Na toj sjednici tema će biti organizacija štrajka. Tada trebaju odlučiti kakav će štrajk organizirati odnosno hoće li to biti jednodnevni štrajk upozorenja, štrajk do ispunjenja zahtjeva ili nešto treće.

U anketi koju su prošle godine proveli Komora, Sindikat, HUBOL. KoHom i Inicijativa mladih liječnika, a koja je i podloga za ove aktivnosti, liječnici su iskazali ogromno nezadovoljstvo. Najviše ih je bilo za prosvjed, njih 73%, dok se njih 61% izjasnilo da podržava štrajk.

Komentirajući najave liječnika, ministar Vili Beroš kazao je: 

- Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.

VIDEO Sjajan uspjeh naših liječnika: Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat na tumoru robotskom rukom

Komentara 5

PV
prcko.vita
09:51 29.03.2023.

Stvarno Hrvatska ima male plaće, radnika se jako malo cijeni i plaća a želimo biti dio Europe i Šengena, dakle, elite. I uvjerena sam da AP može pronaći novac, može već na idućoj sjednici vlade narediti minimalnu plaću od 1000 euradi, ali zašto neće to mi nije jasno.

DU
Deleted user
07:07 29.03.2023.

Trebao bi otići ministar koji ne zna provesti sistematizaciju radnih mjesta unutar predimenzioniranih sustava, u državi sa populacijom manjom od 4 milijuna stanovnika i milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, sa tendencijom povećanja oboljenja uslijed starenja.

BU
burza
00:18 29.03.2023.

Nebi bilo strajka da se ne boje uzimati plave koverte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije