Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPŠTINA HLK-a

Liječnička komora pojačava skrb za svoje članove

10.06.2017.
u 14:18

Ovim projektom Komora je još jednom potvrdila koliko skrbi i pomaže svojim članovima i izvan njezine primarne djelatnosti - zaštite interesa liječništva kao profesije.

Za gotovo 30% vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) smanjit će udio prihoda od članarina u svojim ukupnim prihodima, pokazuje dokument o projekciji izvršenja financijskog plana Komore za 2017. godinu, o kojem je raspravljano na danas održanoj godišnjoj izvještajnoj Skupštini HLK-a. Naime, u 2014. godini, zadnjoj u kojoj je Komorom upravljalo prethodno vodstvo, udio prihoda od članarina je u ukupnim prihodima iznosio 86%. U 2017., godini u kojoj je prema preporuci revizora primijenjen model jedinstvene članarine za sve članove, udio prihoda od članarina u ukupnim prihodima smanjen je na 57%. Kao što je pokazalo nedavno provedeno istraživanje zadovoljstva članova Komore radom vodstva, čak 7 od 10 liječnika (71%) većinom ili u cijelosti podržalo je novi model članarina.„Naši napori usmjereni ka uvođenju reda i konsolidaciji poslovanja Komore te povećanju prihoda iz drugih izvora, urodili su značajnim smanjenjem udjela članarine u ukupnim prihodima. Tako smo npr. poboljšali poslovanje Liječničkih novina za gotovo 2,2 milijuna kuna, čime smo ih iz gubitaša pretvorili u profitabilnu djelatnost za Komoru. Uveli smo financijsku disciplinu i naplatili gotovo 3,5 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja koje smo zatekli u Komori. Sve je to rezultiralo smanjenom ovisnošću Komore o prihodima od članarina, poboljšanom financijskom slikom HLK-a i mogućnošću da članovima omogućimo nove pogodnosti članstva u Komori“ naglasio je dr.sc.Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

U 2016. godini HLK je pozitivnim poslovanjem ostvarila višak prihoda nad rashodima od cca 780 tisuća kuna, dok su ukupni prihodi iznosili 20,8 milijuna kuna. Ova sredstva bit će primarno usmjerena na unaprjeđenje stručnog usavršavanja članova Komore.

Na Skupštini je usvojeno financijsko izvješće za 2016. godinu, a raspravljano je i o financijskom izvješću za prvih pet mjeseci 2017. godine te o projekciji izvršenja financijskog plana do kraja ove godine.

Revizijsko izvješće za 2016., neovisnog revizora LeitnerLeitner, pokazalo je da je HLK uspješno implementirala većinu preporuka navedenih u revizijskom izvješću za 2015. Prema mišljenju revizora, godišnji financijski izvještaji Hrvatske liječničke komore za 2016. sastavljeni su u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Na temelju preporuke revizora da se dio djelatnosti Komore koje stvaraju novu financijsku vrijednost, a ne odnose se na javne ovlasti, izdvoje u društvo s ograničenom odgovornošću, Skupština je donijela odluku o osnivanju trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu Komore. Cilj poslovanja ovog trgovačkog društva bit će kontinuirano stvaranje dodatne vrijednosti koja će se ulagati u projekte od interesa isključivo i jedino za članove Komore.

Skupština je odlučila da će HLK, u potpunosti o svom trošku, ugovoriti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu za sve svoje članove.

Ovim projektom Komora je još jednom potvrdila koliko skrbi i pomaže svojim članovima i izvan njezine primarne djelatnosti - zaštite interesa liječništva kao profesije.

Dr. sc. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik HLK-a, članovima Skupštine predstavio je rezultate ankete o zadovoljstvu radom vodstva HLK-a, provedene među članovima Komore. Anketa je pokazala da je čak 77% liječnika ukupni rad vodstva HLK-a ocijenilo odličnom ili vrlo dobrom ocjenom, pri čemu je 42% anketiranih vodstvu dalo ocjenu odličan.

Na sjednici Skupštine podijeljene su i prve nove tzv. 'pametne' liječničke iskaznice. Projekt izrade novih liječničkih iskaznica s naprednim elektroničkim potpisom, koje će članovima omogućiti siguran način komunikacije s Komorom te brzo i jednostavno ostvarivanje članskih prava i pogodnosti, pokrenut je u sklopu e-Komore. Ovom iskaznicom članovi HLK-a bit će povezani i sa sustavom e-građanin.

Na godišnjoj Skupštini HLK-a, koja je održana u Školi narodnog zdravlja „ Andrija Štampar“ u Zagrebu, sudjelovalo je 111 od ukupno 148 članova Skupštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije