Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici upozoravaju: Mladi stradavaju snimajući selfije na vagonima

Dan svjesnosti o opeklinama u djece obilježit će se u Zagrebu danas od 16 do 20 sati na štandu kod Trga bana Jelačića u Zagrebu
07. prosinca 2018. u 16:17 1 komentara 187 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od opeklina je u RH u devet godina stradalo 38 djece u dobi do 19 godina, većinom (26) dječaci, što je u prosjeku četvero svake godine!

Dječak se oporavlja KLAIĆEVA Franu spašavali život nakon pada s bicikla bez kacige

O problemu opeklina i njihovih teških posljedica uvijek se govori tek kada se nesreća dogodi, a lako se mogu izbjeći. Ususret novogodišnjem slavlju koje je, nažalost, redovito "začinjeno" pirotehnikom, jednim od najčešćih uzroka opeklina, šef hitne u Klaićevoj prim. dr. Zoran Barčot i prof. Aida Mujkić iz Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", pokrenuli su projekt obilježavanja Dana svjesnosti o opeklinama u djece, koji je u 25 država pokrenut zahvaljujući inicijativi njemačke udruge Paulinchen.de.

prim. dr. Zoran Barčot | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- U Hrvatskoj imamo loš trend u posljednjih četiri, pet godina: smanjio se apsolutni broj opeklina, ali nažalost imamo rast relativnih udjela teških opeklina kod tinejdžera, posebno onih koji stradavaju od struje visokog napona na ranžirnim kolodvorima i vagonima, najčešće snimajući selfije uz strujne vodove od 25 tisuća volti - govori prim. Barčot, dječji kirurg i voditelj ujedinjenog hitnog bolničkog prijma u Dječjoj bolnici Zagreb.

Galerija - U požaru na Jarunu izgorio automobil, vatra zahvatila i drugo vozilo

Ilustracija
1 / 8
Na zagrebačkom Jarunu u ulici Hrgovići izgorio je kombi marke Fiat Doblo.

Svake je godine, dodaje, od četiri do pet takvih teških ozljeda, a ima i smrtnih slučajeva. Ove je godine bilo pet teških slučajeva. U blagdansko vrijeme preklani su od pirotehnike stradale 34 osobe, od kojih čak 21 dijete, a petero teže. Lani ih je ozlijeđeno 16, četiri teže. Akcijom "Mir i dobro" i ove će godine, kaže, nastojati, ako ne smanjiti, a ono barem izbjeći najgore posljedice kao što je invaliditet, gubitak oka, uha, dijelova ruke ili noge i sl., što su najčešće posljedice. Dan svjesnosti o opeklinama u djece obilježit će se u Zagrebu danas od 16 do 20 sati na štandu kod Trga bana Jelačića u Zagrebu (na početku Jurišićeve) podjelom promomaterijala o prevenciji opeklina.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

[video: 26992 / Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas