Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Liječnici upozoravaju: Mladi stradavaju snimajući selfije na vagonima

Ilustracija
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
07.12.2018.
u 16:17

Dan svjesnosti o opeklinama u djece obilježit će se u Zagrebu danas od 16 do 20 sati na štandu kod Trga bana Jelačića u Zagrebu

Od opeklina je u RH u devet godina stradalo 38 djece u dobi do 19 godina, većinom (26) dječaci, što je u prosjeku četvero svake godine!

O problemu opeklina i njihovih teških posljedica uvijek se govori tek kada se nesreća dogodi, a lako se mogu izbjeći. Ususret novogodišnjem slavlju koje je, nažalost, redovito "začinjeno" pirotehnikom, jednim od najčešćih uzroka opeklina, šef hitne u Klaićevoj prim. dr. Zoran Barčot i prof. Aida Mujkić iz Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", pokrenuli su projekt obilježavanja Dana svjesnosti o opeklinama u djece, koji je u 25 država pokrenut zahvaljujući inicijativi njemačke udruge Paulinchen.de.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

- U Hrvatskoj imamo loš trend u posljednjih četiri, pet godina: smanjio se apsolutni broj opeklina, ali nažalost imamo rast relativnih udjela teških opeklina kod tinejdžera, posebno onih koji stradavaju od struje visokog napona na ranžirnim kolodvorima i vagonima, najčešće snimajući selfije uz strujne vodove od 25 tisuća volti - govori prim. Barčot, dječji kirurg i voditelj ujedinjenog hitnog bolničkog prijma u Dječjoj bolnici Zagreb.

Galerija - U požaru na Jarunu izgorio automobil, vatra zahvatila i drugo vozilo

Ilustracija
1/8

Svake je godine, dodaje, od četiri do pet takvih teških ozljeda, a ima i smrtnih slučajeva. Ove je godine bilo pet teških slučajeva. U blagdansko vrijeme preklani su od pirotehnike stradale 34 osobe, od kojih čak 21 dijete, a petero teže. Lani ih je ozlijeđeno 16, četiri teže. Akcijom "Mir i dobro" i ove će godine, kaže, nastojati, ako ne smanjiti, a ono barem izbjeći najgore posljedice kao što je invaliditet, gubitak oka, uha, dijelova ruke ili noge i sl., što su najčešće posljedice. Dan svjesnosti o opeklinama u djece obilježit će se u Zagrebu danas od 16 do 20 sati na štandu kod Trga bana Jelačića u Zagrebu (na početku Jurišićeve) podjelom promomaterijala o prevenciji opeklina.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

Komentara 1

BF
bf2
21:34 07.12.2018.

prirodna selekcija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije