Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLAIĆEVA

Franu spašavali život nakon pada s bicikla bez kacige

Dječak se oporavlja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
19.09.2018.
u 21:43

Udario je u sljepoočnicu i ima prijelom lubanje. Hematom se širio i dječak iz Ogulina pao je u komu. Hitno su ga prevezli u Zagreb...

Središnja linija mozga ozlijeđenog dječaka otišla je na drugu stranu, krv ispod kosti potiskivala je mozak u suprotnu stranu, pao je u komu i ne bi preživio još sat vremena.

Takva je bila prognoza 11-godišnjeg Frana nakon pada s bicikla. Fran je, srećom, dobro. Prošao je hitan neurokirurški zahvat u Klaićevoj u koju je prevezen iz ogulinske bolnice, a stanje nam opisuje dr. Miroslav Gjurašin apelirajući na roditelje:

“Ne dajte djeci na bicikl bez kacige!”. Upravo je taj apel ovog liječnika Klaićeve ključan u cijeloj priči jer slučaj kao što je Franov ima svake godine, uz sve one manje traume i ozljede glave koje se djeci događaju zbog nenošenja kacige.

Do ugruška kroz koštani prozor

– Udario je u sljepoočnicu, tamo gdje je kost najtanja, i dobio prijelom lubanje na tom sljepoočnom dijelu. Još se u narodu zna da je sljepoočnica opasna zona, a u slučaju ovog djeteta, osim prijeloma lubanje, ta tanka kost prekinula je arteriju na moždanoj ovojnici što je prouzročilo krvarenje. Hematom se brzo punio, u Ogulinu su to vidjeli i poslali ga k nama, a dotad se hematom još više povećao i dječak je pao u komu. Vitalne funkcije bile su ugrožene i morali smo hitno ukloniti hematom što je dobro prošlo.

Napravili smo koštani prozor osam puta osam centimetara i tu je izletio taj veliki ugrušak pa se mozak, koji je bio potisnut, još za vrijeme operacije vratio na svoje mjesto. Nakon dva dana dječak je pri punoj svijesti, on ne zna što mu se dogodilo, ali zna da nije uzeo kacigu jer misli da mu nije trebala – govori dr. Gjurašin, inače voditelj Centra za dječju traumatologiju u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Žalio se da ga boli uho

Nakon pada žalio se na bol uha, u hitnoj su vidjeli o čemu je riječ te je poslan u Klaićevu, opisuje otac Davor i također naglašava rizike vožnje bicikla bez kacige. Prijelomi lubanje i razne ozljede, očekivano, češći su tijekom toplijih mjeseci, ali ovo ljeto ima ih više nego ikad prije – kaže dr. Gjurašin. Naglašava da se dogode i tako teške ozljede kao što je bila Franova, ali on će, srećom, biti dobro i bez posljedica.

– Klinika za dječje bolesti kao dječja bolnica od nacionalnog interesa potpuno je dijagnostički i terapijski opremljena za traumatologiju dječje dobi. Istodobno smo i formalno sjedište, referentni centar Ministarstva zdravstva za traumatologiju dječje dobi. Djelatnici bolnice uključeni su u brojne preventivne akcije i aktivnosti usmjerene na sprečavanje ozljeda i njihovih posljedica u dječjoj dobi – komentirao je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klaićeve. 

 

Komentara 1

OB
ObrenM
07:00 20.09.2018.

Bravo"roditelji".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije