Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Suprug pacijentice prijetio nam je dok smo reanimirali muškarca'

HUBOL inzistira da u zakonu stoji da se u slučaju napada na zdravstveno osoblje postupa kao u slučaju
napada na policajce
12. kolovoza 2016. u 17:09 10 komentara 8626 prikaza
15.05.2014., Sisak - Povjerenici sisacke podruznice Hrvatskog lijecnickog sindikata Ivana Smit, Martina Radmanovic, Miroslav Dubovecak i Ivan Marijetic ukljucili su se u Akcijski dan europskih lijecnika i na  konferenciji za medije govorili o stanju u hrv
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sve brojnijim napadima na medicinsko osoblje u bolnicama, na koje nadležne upozorava Hrvatska udruga bolničkih liječnika, nedavno je pribrojen i slučaj u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku. Na Dan domovinske zahvalnosti dr. Ivani Šmit, internistici i dopredsjednici HUBOL-a i njenim kolegama, prijetili su pacijentica i njezina obitelj.

– U hitnu je dovezena mlada žena poremećena stanja svijesti zbog uzimanja velike količine anksiolitika. Nakon primanja terapije i nadzora vitalnih funkcija, kada joj je bilo bolje, postala je agresivna i odbila je preporučeni pregled psihijatra. Kako Opća bolnica nema dežurnog psihijatra blagdanima, vikendima ili noću, sanitetom je poslana na pregled psihijatru u Psihijatrijsku bolnicu Popovača. S obzirom na sklonost suicidu, morala sam je uputiti psihijatru. No, to je izazvalo ljutnju supruga, koji je vikao na djelatnike i mene u hitnom prijmu, sve nas proglasio ludima, i rekao da to “neće dobro završiti”, nakon čega smo zvali policiju. Oni su ubrzo došli i uzeli iskaz – kazala je dr. Šmit. No, nakon nekoliko sati u bolnicu je došla pacijentica s dvojicom muškaraca. Liječnica je pozvala policiju i trojac je odveden.

Red ispred ambulante Ministar Nakić o 'pobuni' Liječnik svakom pacijentu mora dati vremena koliko ga treba doktori Egzodus liječnika Liječnici rade i po 300 sati mjesečno, nedostaje ih već 4000!

Situacija je bila kaotična. Slušali smo prijetnje supruga i dok smo reanimirali drugog pacijenta, a to stvarno nije laka situacija. No, u bolnicama je to svakodnevna pojava, ali liječnici, zbog straha za svoj i život obitelji, često verbalne napade ne prijavljuju. Tu je riječ o ljudima kojima se ne da čekati u čekaonicama, koji nisu zadovoljni dijagnozom... – kaže dr. Šmit. Ona kao potpredsjednica HUBOL-a i udruga inzistiraju da se u odredbe zakona navede da se u slučaju verbalnog ili fizičkog napada na zdravstveno osoblje ili na učitelja i profesora postupa kao u slučaju napada na policajce, dakle po službenoj dužnosti. Inzistiraju i da se u zakonski okvir stavi i obveza angažiranja zaštitarske službe u bolnicama.

>> Dosta im je gužve! Obiteljski liječnici primat će samo 35 pacijenata dnevno

Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • queenbitch:

    a da se lijecnici i ostalo med.osoblje ponasa prema pacijentu kao prema ljudskom bicu kojem treba objasniti dijagnozu i lijecenje???? vec nas tretiraju kao brojeve...ionako smo bolesnu i iza nas dolazi slijedeci i onaj iza itd....haaaaa???dr.Smit?????

  • Fisherman:

    Ajde sad onda i lugarima morate dati zastitare...i njih napadaju.O taksistima da i nepricam.

  • franjom18:

    doktori pa znate da ludak vice nisam ja lud, neka potpisu papir da odbijaju daljni pregled i rijeseno, tko da je mene prisilio na oper, srca morao sam potpisati,