Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Liječnici oštro protiv prijavljivanja pacijenta, imaju protuprijedlog

Doktori: Prijedlog i diskriminira jer će imućniji, da ne izgube vozačku dozvolu, ići privatnim liječnicima
14. rujna 2021. u 23:38 57 komentara 7095 prikaza
Ilustracija
Foto: Pixabay

Obiteljski liječnici oštro se protive prijedlogu izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi na utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vozača, a ubačen je iako o njemu nisu prethodno razgovarali.

Krapinske troplice škola DOSTA JE Hitno riješiti slučaj Krapinske Toplice: Žrtvovali vlastito dijete u borbi protiv koronamjera

Izmjenama se u potpunosti narušava povjerljivi odnos liječnik – pacijent jer se uvodi obveza da izabrani obiteljski liječnik, uz zabranu vozaču da privremeno upravlja vozilom zbog trenutačnog zdravstvenog stanja, o tome odmah obavijesti policiju. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) u otvorenom pismu predlaže da obavijest/upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta tako da ga liječnik zavede u medicinskoj dokumentaciji, dok bi liječnik bio dužan dostaviti to upozorenje na uvid samo na policijski zahtjev.

– Sam pacijent odnosno vozač u tom slučaju imao bi mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja motornog vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima alkohola u krvi – stoji u pismu koji potpisuje predsjednica KoHom-a dr. Nataša Ban Toskić.

Upozoravaju i na to da je ovakav prijedlog u koliziji s odredbama koje propisuju da zdravstvenu sposobnost vozača može vještačiti isključivo medicina rada. Diskriminatoran je jer obvezuje samo izabrane liječnike pa će se imućniji građani, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, sve više odlučivati za liječenje kod privatnih liječnika.

VIDEO Beroš zaposlenima u zdravstvu: Na radno mjesto moći ćete doći pod jednim od tri uvjeta!

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • mizimojzi:

  To samo u hrvstskoj hrpa debilAA iz policije predlaze zakone. U drugim drzavama struka podnosi predloge zakona a ne nekakva korumpirana zandarmerija. Prodaju se za kavu

 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Potpora liječnicima.

 • Immanuell:

  Baš bi bilo zanimljivo doznati koji je biser prvi predložio ovakvu nebulozu da liječnik ako nekome prepiše npr Praxiten, za vrijeme terapije taj ne smije voziti i da ga mora prijaviti policiji, pa ako ga policija zaustavi i konstatira da ... prikaži još! postoji prijava njegovog liječnika, što će, oduzeti mu dozvolu? Naplatiti mu neku kaznu van pameti? A poslodavac kod koga radi će ga čekati dok se dokotrlja gradskim ili međugradskim prijevozom, ako uopće i postoji takva mogućnost prijevoza s obzirom gdje mu je smješten posao....... Kome koristi ta glupost od prijedloga zakona? Jel taj želi možda da svi idu kod privatnog liječnika kako bi ta grupa medicinara još više zaradila? Većina ljudi je pod stresom, imaju različite kronične bolesti koje se održavaju trajno bez pogoršanja redovitim terapijama, šta bi svi oni trebali prestati voziti i ići na posao?! Ne moći si vlastitim automobilom prevesti obitelj na odmor?! Taj koji je to predložio trebao bi biti javno prozvan. Taj ili je skrenuo pameću ili je pokvaren do srži. Jednako kao i oni koji taj prijedlog podržavaju. Postoji lista lijekova koji rapidno mijenjaju psihofizičko stanje korisnika i njemu se obavezno od strane liječnika preporuči da ne vozi dok ih koristi. Čemu onda ova glupost? Puna podrška liječnicima.