Naslovnica Vijesti Hrvatska

Blizanke se nalaze nekoliko metara jedna od druge, sestre im pružaju utočište kada zaplaču

Srca su im bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti potrebno razdvajati ih. Obje strane prsne kosti bile su spojene, ali je CT govorio da su srca 2-3 milimetara razdvojena
15. svibnja 2019. u 16:03 3 komentara 8038 prikaza
Pogledajte galeriju 1/20

O velikom uspjehu na svjetskoj razini, uspješnom razdvajanju sijamskih blizanki starih četiri mjeseca, koje su prerano rođene a spojene jetrom i crijevima te s međublizanačkom transfuzijom, govorili su danas liječnici iz 23-članog tima koji je na KBC-u Zagreb radio zahvat. Operacija je trajala 15 sati, a prethodilo joj je par tisuća sati posla medicinskih sestara i laboratorija, puno planiranja, procjena i dobra organizacija, te timski rad velikog broja ljudi, naglasio je prof. Tomislav Luetić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju KBC-a Zagreb. 

Operacija Prvi put u Hrvatskoj Pothvat liječnika s Rebra: Razdvojili sijamske blizanke

- Imali smo mjesec i pol dana pripreme, a trebalo nam je četiri mjeseca. S četveromjesečnim pripremama preživljavanje oba sijamska blizanca je 80 posto - kazao je prof. Luetić. 

Djevojčice se sada dobro oporavljaju.  

 | Autor :

- Na intenzivnom odjelu su Klinike za pedijatriju, izvan životne opasnosti i dobro su, ali ima još posla. Treba zatvoriti trbušne stijenke koje nisu zatvorene. Svaki dan razgovaramo s kirurzima i plastičnim kirurzima, plan je da malo narastu kako bi se to bez problema napravilo - rekla je prof. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu. Ona je naglasila kako su curice rođene dva mjeseca prerano i da su na Svetom Duhu odmah po rođenju oživljavane i dopremljene na Rebro, gdje su održavana na životu  s nezrelim plućima i crijevima.

- Šest tjedana borili smo se za njihov život da bi uopće mogle na operaciju - kazala je. 

Nerazdvojne su Sijamskim blizankama dali male šanse za preživljavanje, a sad imaju velike planove za budućnost!

Srca su im bila jako blizu i nije bilo jasno hoće li biti potrebno razdvajati ih. Obje strane prsne kosti bile su spojene, ali je CT govorio da su srca 2-3 milimetara razdvojena. 

Dr. Danko Mikulić koji je pozvan iz transplantacijskog tima KB Merkura da sudjeluje u zahvatu kazao je da ovo nije prvi  put da su sijamski blizanci spojeni jetrom, ali je preoperativna dijagnostika u ovom slučaju bila jako maglovita. Anesteziolozi i svi ostali brinuli su se što ako se nakon odvajanja cirkulacija prekine i hoće li se jedna blizanka potpuno urušiti, no srećom, sve je dobro završilo, a ovim su se zahvatom hrvatski liječnici upisali zlatnim slovima u svjetske medicinske dosege.

Djevojčice se nalaze na odjelu intenzivne njege, svaka u svojoj sobici, no nisu daleko. Svega su nekoliko metara jedna od druge. Guguću, smješkaju se, ali i zaplaču kada požele pažnju sestara koje im u svom zagrljaju spremno pružaju utočište, javljaju 24 sata.

Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Gledao sam na HTV izravni prijenos tiskovne konferencije..Sve čestitke liječnicima i sestrama...Samo naprijed...Dosta nam je partizana i ustaša, HDZa i SDPa..Hrvati trebaju znanje,profesionalnost,red i rad.

 • Avatar Django
  Django:

  Nadam se da ćemo svakodnevno moći pratiti stanje beba. Meni bi to bilo puno zanimljivije nego serijal o Karleuši.

 • RiriRijeka:

  Čestitke doktorima!! Čestitke svom medicinskom osoblju!! Zaista su nevjerovatni! Osigurati im primanja dostojna njihovog velikog i vaznog zanimanja jer moramo spriječiti odlijev ovakvih genijalnih ljudi!