Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pothvat liječnika s Rebra: Razdvojili sijamske blizanke

Danas četveromjesečne Valentina i Kristina još su na neonatalogiji u KBC Zagreb, ali lijepo napreduju i s 3,5 kilograma udvostručile su svoju porođajnu težinu
14. svibnja 2019. u 08:54 3 komentara 2972 prikaza
Operacija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Operativni zahvat kojim su liječnici na Rebru 2. ožujka razdvojili dvomjesečne sijamske blizankinje rođene prijevremeno, sa spojenom jetrom i crijevom te međublizanačkom transfuzijom, pothvat je bez presedana na svjetskoj razini. U svjetskoj medicinskoj literaturi opisana su samo tri para para sijamskih blizanaca koji su tako rođeni i razdvajani, ali od ta tri dva su para bila spojena samo jetrom, a jedan par i jetrom i crijevima, i nisu sva djeca preživjela. Danas četveromjesečne Valentina i Kristina još su na neonatalogiji u KBC Zagreb, ali lijepo napreduju i s 3,5 kilograma udvostručile su svoju porođajnu težinu, rekla nam je dr. Ruža Grizelj, pročenica Zavoda za neonatologju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

5G Barcelona Izvedena prva kirurška operacija putem 5G mreže

Onamo su stigle netom nakon poroda u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Zajednička jetra i crijeva

– Da je riječ o sijamskim blizancima otkrili su kolege u Virovitici, od tamo je jedan naš specijalizant, i trudnoća je vođena kod nas na Svetom Duhu. Bebe su rođene u 34. gestacijskom tjednu, što se događa kod jednojajčanih blizanaca zbog komplikacija – ispričao nam je prof. Dubravko Habek, ginekolog sa Sv. Duha.

Odmah su prebačene na Rebro, kako je i dogovoreno, kao što se dogovara kod teških malformacija novorođenčeta. Ondje su ih čekali u dvostrukom dežurstvu. Na tamošnjem Zavodu za neonatologiju prije razdvajanja rješavali su niz komplikacija. Bebe su bile na mehaničkoj ventilaciji, jedna je preboljela nekrozu crijeva, imale su neizbalansiranu cirkulaciju.

– Prvoj se krv izmjenjivala s drugom, nije uopće mokrila i imala je niski tlak, dok je druga imala ekstremno visoki tlak, pretjerano je mokrila i bila u teškoj hipertenziji. Imale su međublizanački transfuzijski sindrom. Bojali smo se da kod jedne ne dođe do zapaljenja bubrega, a za drugu da joj srce neće izdržati. Inače se s razdvajanjem blizanaca čeka do dobi između tri i šest mjeseci, no zbog njihovog međublizanačkog transfuzijskog sindroma, velikog rizika, nismo mogli čekati i krenuli smo s razdvajanjem – govori dr. Grizelj.

Operacija je trajala petnaest sati. Sudjelovalo je četrnaest liječnika. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ante Čorušić osobno im je naručivao hranu kako bi po jedan izašao iz operacijske sale i nešto pojeo.

Krapinske Toplice: Neinvazivna metoda zamjene aortalnog srčanog zaliska Zahvat od 30.000 eura Prvi put u Hrvatskoj: Srčani zalistak ugradili mu preko vene

Sudjelovali su kirurzi, plastični, abdominalni i kardijalni, anesteziolozi.... Dječji kirurzi prof. Tomislav Luetić, prof. Anko Antabak, dr. Stanko Ćavar, a zvali su i dr. Danka Mikulića iz transplantacijskog tima KB Merkura. Kako su djevojčice bile spojene u donjem dijelu prsnog koša odnosno srasla im je prsna kost, bili su tu i plastični kirurg dr. Krešimir Bulić i kardijalni kirurg dr. Dražen Belina. Nakon razdvajanja, da ne bi ostao veliki defekt kože, dr. Bulić napravio je režnjeve kojima je taj defekt zatvorio.

– Pazimo na te kožne režnjeve, kako bi se potpuno zatvorili vlastitom kožom. No djevojčice su dobro, izvrsno napreduju i udostručile su svoju porođajnu težinu. Imale su zajedničku jetru i odvojene žučne vodove i nakon razdvajanja tkiva to odlično funkcionira. Crijeva su im se spajala iza dvanaesterca u zajedničko, a onda se razdvajala. Jednoj je pripao veći dio crijeva – kaže prof. Grizelj.

Roditelji su presretni

Koliko je ovaj zahvat senzacionalan, svjedoči i činjenica da je jedna Švicarska u 30 godina uspješno razdvojila samo dva para sijamskim blizanaca.

Rodielji dviju djevojčica isprva nisu htjeli javno govoriti o svojoj djeci, no sada kad djeca dobro napreduju složili su se da lijječnici govore o ovom jedinstvenom slučaju koji je za njih velika sreća.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Sve čestitke ekipi a posebno prof. dr. Anku Antabaku, vrhunskom liječniku dobrog srca i heroju Domovinskog rata, koji je u ratu i teško ranjen. Njegov život je za cijelu filmsku priču!

 • zip123:

  Sve cestitke cijeloj ekipi!

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Bravo ! Kupili ste kartu za vrhunske EU bolnice.