Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ambicija bivšeg šefa Sabora

'Leko glasao za Reinera jer želi postati sudac Ustavnog suda', Leko: To nije istina

29.05.2013., Zagreb - U prigodi Dana Hrvatskoga sabora, 30. svibnja, predsjednik Sabora Josip Leko na svecanom prijemu ugostio je saborske zastupnike, uglednike iz politickog i javnog zivota, diplomatski zbor. Josip Leko, Jasna Omejec.  Photo: Marko Lukun
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
30.12.2015.
u 21:00

Leko: Tvrdnje kolega nemaju veze sa mojim navodnim ambicijama vezanim uz Ustavni sud, nego s mojim političkim stajalištima

Glasovanje Josipa Leke na konstituirajućoj sjednici Sabora čin je koji je mnoge SDP-ovce poprilično razljutio. I to ne zato što je, kako kažu, Leko protivno odluci Kluba zastupnika odlučio, jedini iz koalicije Hrvatska raste, podržati akademika Željka Reinera za predsjednika Sabora, nego zato što tu svoju odluku nije nikome otkrio. Predsjednik stranke Zoran Milanović te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan za tu su njegovu namjeru doznali s portala.

Jovanović spušta lopticu

Hitno je sazvana nova sjednica Kluba zastupnika, samo pola sata uoči konstituirajuće sjednice. Međutim, Josip Leko na njoj se jedini nije pojavio.

Mnogi u SDP-u vjeruju da je razlog zbog kojeg je Leko postupio tako kako je postupio njegova ambicija da se kandidira za suca Ustavnog suda. Kako se suci biraju dvotrećinskom većinom, Leko je, drže u SDP-u, odlučio podržati HDZ-ova kandidata Željka Reinera jer je svjestan da će mu za buduću funkciju trebati podrška i njegove stranke.

– Sad je Leko ispao najveća faca, a iza svega se očito krije samo interes. Nisam siguran da će zbog ovakvog postupka dobiti moju podršku za suca, a slično kao i ja misli još zastupnika – kaže jedan SDP-ovac.

Član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Željko Jovanović spušta pak lopticu na zemlju i kaže da se nada da će ta "mala ljutnja prema Leki brzo proći".

I on je čuo da Leko ima ambiciju biti sudac Ustavnog suda i moguće je, kaže, da je to razlog zbog kojeg je glasovao za Reinera.

– Ali Leko je iskusan SDP-ovac i ne treba mu to glasovanje uzimati za zlo. Za bavljenje politikom čovjek mora imati ambiciju. Ja ne zamjeram Leki što je dao svoj glas Reineru. Smeta mi jedino to što na sjednici Kluba zastupnika nije rekao ni jednu jedinu rečenicu o tome, a na drugu sjednicu nije ni došao. Trebao nam samo kazati što namjerava napraviti. Mislim da svi moramo biti iskreniji jedni prema drugima – poručio je Jovanović. Koje će uopće kandidate za Ustavne suce SDP podržati, pitanje je o kojem se u stranci u ovom trenutku ne bave. Prvo će, kažu u vodstvu, na proljeće razgovarati o promjenama Ustavnog zakona.

– Tek kada se dogovorimo da od Ustavnog suda napravimo normalno tijelo steći će se i uvjeti da sjednemo i dogovorimo se o imenu – kaže nam izvor iz SDP-a. Za Lekinu ambiciju čuli su i SDP-ovi koalicijski partneri. Nekima od njih i dalje nije jasno zbog čega Leko nije želio biti kandidat Hrvatske raste za predsjednika Sabora ili zbog čega se nije tražio neki drugi kandidat s obzirom na to da Leko nije pristao.

Drugog se nije tražilo

– Trebali smo imati svog kandidata. Tako bismo na glasanju vidjeli kako stvarno stvari stoje, ima li tu nečega skrivenog ili nema. Ali Josip Leko je taj koji to nije htio, a drugog se kandidata nije ni tražilo. Je li to zbog Ustavnog suda, teško mi je reći. Moguće je – kaže nam jedan visokopozicionirani član koalicije Hrvatska raste.

Leko je povrijeđen jer su SDP-ovci njegov čin povezali s njegovom ambicijom da postane ustavni sudac.

– Tvrdnje kolega iz stranke o mojim motivima glasanja za Reinera nemaju veze sa mojim navodnim ambicijama vezanim uz Ustavni sud, nego s mojim političkim stajalištima. I o tome sam obavijestio šefa kluba zastupnika SDP-a (Igora Dragovana). Nije istina da stranka nije znala za moj stav – rekao nam je danas Leko.

- Da, obavijestio me o tome da će glasati za Reinera, ali tek nakon što je to već javno kazao na televiziji. I, da budemo jasni, nije on mene nazvao da mi to priopći, već sam ja nazvao njega – rekao nam je Dragovan.

>> Josip Leko: Ostajem u SDP-u

Komentara 74

Avatar juricamesko
juricamesko
21:07 30.12.2015.

Leko ti koji su te do sada rado pozdravljali držeći te za desnu ruku sada bi je najradije odsjekli do lakta u duhu partije.odradi još ovaj mandat korektno i idi u mirovinu a oni neka se bave sobom.

Avatar delminium
delminium
21:15 30.12.2015.

on je to zasluzio, trebalo je izdrzati osam godina sa vodjom partije dakle klaunom

BU
Bulaba
21:20 30.12.2015.

Auuu, kad onaj histerični pobješnjeli jugovampir Željko Žikica Jovanović počne djelovati pomirbeno u partiji, onda je partija pred građanskim ratom. Međusobno se nazivaju ustašama i štakorima, leti perje na sve strane. Tko se Brauna lača, od Zoke pogiba, hahaha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije