Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Knapić u problemima

Legendarnom atletičaru sude jer je na prosvjedu citirao Milanovića

Željko Knapić
Facebook/Željko Knapić
25.03.2024.
u 15:30

Knapiću je zbog transparenta s riječima predsjednika RH i pitanja izrečena zabrana približavanja sudu na 100 metara

Legendarni atletičar i od 1981. hrvatski rekorder na 200 i 400 metara Željko Knapić opet ima problema s policijom i sudom zbog svojih prosvjeda ispred Županijskog suda u Varaždinu. Ovaj put zato što je na jednom transparentu citirao predsjednika Zorana Milanovića: "Ustavni sud je banda, gangsterska družina, kaže predsjednik RH", a na drugom "Što si onda ti, Pintariću?"

Uhitili ga i htjeli zatvoriti

To je namijenio predsjedniku ŽS-a u Varaždinu Zdravku Pintariću kojeg već godinama nastoji uvući u raspravu o tome zašto nije dopustio da se na Knapićevo preuzimanje kaznenog progona barem ne provede istraga protiv lokalnog moćnika za kojeg on tvrdi da mu je kamatarenjem oteo zemljište na Šipanu od 432.000 četvornih metara vrijedno 35 milijuna eura i uništio život. Izvanraspravno vijeće u kojem je bio Pintarić odlučilo je još 2007. kako nema potrebe za istragom jer iz ugovora ovjerenog kod javne bilježnice proizlazi da Knapić nije doveden u zabludu. Knapiću je sporno što mu nisu dali priliku dokazati suprotno i od tada prosvjeduje protiv takvog funkcioniranja sudbene vlasti. Sudac Pintarić nije ga nikad tužio, već Knapić svaki put ima posla s policijom i prekršajnim sucima.

VEZANI ČLANCI:

Ovaj put već je dobio lekciju da kao građanin ne može što i predsjednik RH, koji je slobodan i vrijeđati. Zasad je još i dobro prošao jer policija ga je uhitila i predložila Općinskom sudu u Varaždinu da ga zadrže u zatvoru zbog opasnosti da će ustrajati na prekršaju za koji su ga optužili. Sutkinja Vesna Poljan zaključila je da se i blažom mjerom može postići ista svrha pa je Knapića pustila na slobodu. Ipak, zbog opasnosti od ponavljanja, jer je zbog istog prekršaja već tri puta kažnjavan, izrekla mu je zabranu posjećivanja "određenog mjesta ispred zgrade suda u Varaždinu u Ulici braće Radića 2, na udaljenosti bližoj od 100 metara". Knapić se pita mjeri li se sto metara od ulaza u sud ili od ugla inače poduže zgrade u kojoj je sud. Bolje mu je da mjeru tumači "uglato" jer mu je za nepoštivanje zaprijetila kaznom i do 1320 eura. Mjera je na snazi dok za nju ima potrebe, a najdulje do pravomoćne odluke o prekršaju.

Pitanjem uvrijedio čelnika suda

Inače, u prosincu 2021. Knapić je pred istim sudom držao transparent "Pintariću, tri suca su pala, da li ćeš i ti?" i sudac Krešimir Ožanić u Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu ga je oslobodio dajući mu za pravo da je nezadovoljan funkcioniranjem sudbene vlasti iznosio svoje mišljenje. Ali osudio ga je uvjetno na 10 dana zatvora jer je rekao: "Smradovi policijski su vas poslali, da sam Mamić, ne bi me hapsili." Visoki prekršajni sud u vijeću Anđa Ćorluka, Mirjana Margetić i Ivanka Mašić to je ukinuo jer se po optužbi radilo o jednom, a ne dva prekršaja, te je po njima vrijeđao i predsjednika suda. Sudac Ožanić u novom postupku Knapića je osudio uvjetno na 20 dana zatvora na rok od godine dana. Knapić se uzalud pozivao na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj sloboda izražavanja u demokraciji obuhvaća i grubu, pa i uvredljivu kritiku dužnosnika.

Komentara 9

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
15:53 25.03.2024.

Da, da. Ustavni sud i DIP su otvorili Pandorinu kutiju kad su dozvolili predsjedniku da ne poštiva ni sud ni zakone, dapače! Ne postoji ni jedan razlog da ih MI onda poštujemo. Stoga, ili postupite po zakonu, ili gledajte kakoko se građani i njihovi odvjetnici pozivaju na javni presedan!

TI
Tinček
16:33 25.03.2024.

Nema slobode govora ako ne govoriš ono što im odgovara. Pogotovo tolerantnim lijevima. Odmah si tužen. A predsjednika nagradite na izborima.

CH
chemica
16:03 25.03.2024.

I kažete, ovjerio ugovor kod javnog bilježnika pa se sad buni da su ga digli na foru? Ajde, da je imao dvadeset godina, ali imao je bar duplo više pa zbilja ne razumijem zašto su mu sad svi drugi krivi. Potpisao si, čak si i kod javnog bilježnika otišao. Što ti je bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije