Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen. Spremni smo voditi razgovore

Russian Foreign Minister Lavrov and Serbian Foreign Minister Dacic meet in Moscow
Foto: OLGA MALTSEVA/REUTERS
1/2
29.03.2024.
u 07:21

Upitao se i kako bi bilo koji ozbiljan političar u Washingtonu, Bruxellesu, Londonu, Parizu ili Berlinu "mogao reći da nema alternative formuli Zelenskog".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela. Lavrov je u intervjuu moskovskom dnevniku Izvestija rekao da mirovni samit koji predlaže Ukrajina neće uspjeti dok se ne promijene njegovi temeljni postulati, uključujući i to da na njemu bude dopušteno sudjelovanje Rusije.

"Mi smo u svakom slučaju spremni voditi razgovore, ali ne na temelju 'formule mira' Zelenskog", poručio je Lavrov. Upitao se i kako bi bilo koji ozbiljan političar u Washingtonu, Bruxellesu, Londonu, Parizu ili Berlinu "mogao reći da nema alternative formuli Zelenskog".

Lavrov je kao neprihvatljive odbacio odredbe ukrajinskog mirovnog plana, kojima se između ostalog Rusija poziva na povlačenje s teritorija koje je zauzela, uključujući i Krim, anektiran 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacuje svaku pomisao na pregovore s Moskvom na bilo kojoj osnovi osim mirovnog plana, napominje Reuters. Lavrov je rekao da se susreo s dužnosnicima i diplomatima iz Švicarske koji su ga uvjeravali da će mirovni summit, čiji je Bern pristao biti domaćin, uključivati ​​i Rusiju i biti održan pod "realnim uvjetima".

"Shvaćamo da se ništa ne može riješiti bez vas, to je nepravedno", prenio je Lavrov riječi švicarskih dužnosnika.

Russian Foreign Minister Lavrov and Serbian Foreign Minister Dacic meet in Moscow
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 3

SE
Serengeti
17:52 29.03.2024.

Rusija je ispoštovala Budimpeštanski sporazum i sve sporazume do danas. U točki 2 tog sporazuma jasno piše da Rusija neće djelovati vojno u Ukrajini osim u sukladnosti sa Poveljom UN. Građani Krima su u skladu sa Poveljom UN-a proglasili neovisnostt kao Hrvatska ili kao Kosovo. Rusija je djelovala u zaštiti Rusa po Povelji UN-a kao sro smo mi djelovali u BiH da zaštitimo Hrvate u BiH. Svi smo čuli izjave od zapadnih lidera da je Minsk bio varaka da se Ukrajina naoruža. Zapad je taj koji ne poštuje mirovne sporazume, a sada bi ispregovarali neki mirovni sporazum u koji nije uključena jedna strana. Za nepovjerovati!

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:34 29.03.2024.

Mogu se vratiti na dokument kojim se garantira ukrajinska državnost, Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine. Ili ga potvrditi ili ići na stanje ranije, neposredno prethodno stanje. Ako ga strane potvrde tada se ruska vojska mora evakuirati iz Ukrajine u razumnom roku. Ako stranama odgovara stanje prije sporazuma, Rusija će vratititi nuklearno oružje Ukrajini koje je tim sporazumom stekla. O ostalim stvarima kao posljedicama rata u Ukrajini tada se mogu dvije suverene države dogovarati sa ili bez posrednika.

SL
slilovica
08:06 29.03.2024.

Eh,što biste i ti,i peškov,i šojgu voljeli da Putin jednog dana ustane i odluči povući vojsku iz Ukrajine,pa opet ljetovanja po Evropi i bez straha da če se rusoebina raspasti u krvi Al ne možete,jer biste odmah letjeli kroz prozor.Ovako sudbina svima vam je vezana uz sudbinu putka,ratovati dok se ne umre prirodnom smrću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije