Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.06.2019. u 08:13

Skuplja nafta odgovara velikim igračima, a ispaštat će, kao i uvijek, mali ljudi

Samo nekoliko sati nakon što su torpeda zatresla dva tankera u Omanskom zaljevu, cijena nafte na međunarodnom tržištu skočila je gotovo 4,5 posto. Reakcija je to globalnog gospodarstva ne samo na gubitak oko 150 tisuća tona sirove nafte koja se nalazila na pogođenim plovilima već prije svega na neizvjesnost koju ovaj napad donosi.

Jer eskalacija napetosti između Irana s jedne i SAD-a s druge strane prijeti da, ako ne prekine, a ono znatno oteža promet Hormuškim tjesnacem, morskim putem kojim se transportira 20 posto svjetskog crnog zlata.

Riječ je o tridesetak kilometara širokom prolazu između Perzijskog i Omanskog zaljeva, najužoj točki kroz koju moraju proći svi tankeri koji iz zemalja Arapskog poluotoka, ali i Irana, prevoze naftu morskim putem. Imajući na umu da svakodnevno kroz Hormuški tjesnac prođe oko 18,5 milijuna barela nafte, sasvim je jasno zašto cijena raste nakon svakog incidenta.

Istini za volju, rast cijena nafte odgovara svim velikim igračima na tržištu. S jedne strane, odgovara Saudijskoj Arabiji i ostalim arapskim zemljama koje već nekoliko godina imaju znatno smanjene prihode. Odgovara i Iranu, pogotovo nakon što je SAD uveo dodatne sankcije pa je svaka potražnja za njihovim proizvodima dobrodošla. Odgovara i SAD-u, koji je danas najveći proizvođač nafte zahvaljujući frakiranju, a ni Moskva nema razloga za nezadovoljstvo većim prihodima od nafte i plina.

Iran je prilično bahato i nepromišljeno prije mjesec dana, kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma, prijetio kako će obustaviti promet Hormuškim tjesnacem. Malo je to vjerojatno imajući na umu prisutnost američke 5. flote na tom području, ali sada Teheran prilično sigurno žali zbog “prijetnje praznom puškom”.

Tko god da je torpedirao brodove, bio to Iran bilo netko drugi, pokrenuo je lavinu na naftnom tržištu. Lavinu koja se neće lako ni zaustaviti ni smiriti. Cijene nafte, gotovo je sigurno, nastavit će rasti, što odgovara svim velikim igračima. Dok će na kraju, kao i u svakom sukobu, ispaštati mali ljudi.

Ključne riječi

Komentara 5

BR
branimir03
08:31 14.06.2019.

mali dogovoreni rat opet će poskupjeti goriva zna se tko će zaraditi

Avatar nekakav
nekakav
09:00 14.06.2019.

nema dokaza za torpedo. a niti da je iran umiješan. iran je zadnji na ovom svijetu kojemu je potrebna ovakva kriza. i kome je on to prijetio? a tko njemu prijeti i što poduzimaju ti koji mu prijete? preveliki nesklad u onome što se iranu imputira i onome što iran de facto radi. nafta mora biti skupa da bi se na frackingu zarađivalo, jer to traži stalno nova bušenja jer stare bušotine brzo presahnu. više cijene nafte odgovaraju nekima, a nekima i ne. europa je baš jadna, nema nekih svojih jačih izvora energenata, i umjesto da svoju ekonomsku moć usmjeri na stabiliziranje u ovom dijelu svijeta, ona šuti i povinuje se amerikancima. europa treba sa iranom sklopiti dugoročni pakt, sebi osigurati lijepe količine nafte i plina, iranci dobivaju partnera i prijatelja, europa tržište 80 mil ljudi gladnih svega, iran isto tržište za svoje proizvode, a najveći plus takve suradnje jest neminovna promjena u iranskom društvu, koja traje, samo im treba pomoći da do kraja strgnu okove u koje su ih amerikanci bacili. jeste li se ikad zapitali kome najviše koriste 'problematični' iran? irancima samima ne. al amerikancima i izraelcima da. iran nema pravo braniti se niti čuvati svoju sigurnost. ovi imaju.. pa bilo to 10.000 km od njih dalje.

ST
stefj
09:18 14.06.2019.

Autor je zaboravio napomenuti da se dan prije torpediranja na sastanku s Putinom govorilo kako će teško biti spriječiti pad cijene nafte na razinu 30 USD, te da treba nešto napraviti u tom pogledu... Pa eto, napravilo se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije