Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Lauc o prvom slučaju reinfekcije koronavirusa: To ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput

Gordan Lauc
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.08.2020.
u 22:27

Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom, smatra znanstvenik

Poznati hrvatski znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade RH, prof. dr. sc.Gordan Lauc komentirao je na društvenim mrežama vijest o 33-godišnjem pacijentu za kojeg hongkonški liječnici tvrde da su zabilježili reinfekciju koronavirusa. Naime, pacijent je prvi puta zarazio koronavirusom u ožujku i ozdravio u travnju. No nakon povratka s puta iz Španjolske, testovi su potvrdili da je pozitivan ponovo na koronavirus.  Smatra se da je ovo prvi slučaj reinfekcije koronavirusa. 

Status prenosimo u cijelosti. 

"Da ne moram stalno odgovarati na isto pitanje, kratki osvrt na današnju vijest:

Osoba u Hong Kongu je bila pozitivna na virus s vrlo blagim simptomima, nekoliko mjeseci kasnije ponovo joj je detektiran virus u nosu, a sekvenciranjem je potvrđeno da se radi o drugom soju virusa, dakle nedvojbeno se radi o ponovnoj infekciji. Ovaj puta nije imala nikakve simptome. Taj slučaj ne dokazuje da netko može oboljeti dvaput. To samo potvrđuje da i blagi oblik bolesti potiče razvoj imuniteta i da se drugi puta organizam još lakše izbori s virusom (drugi puta nije bilo nikakvih simptoma).

Virus u nosu potvrđen PCR testom ne znači da je netko bolestan. Još uvijek nije potpuno jasno može li takva osoba širiti virus u dovoljnim količinama da netko oboli nakon kontakta s njom.

S druge strane osoba koja još nema simptome, a razvit će ih za 2-3 dana raspršuje veliku količinu virusa i može zaraziti druge", stoji u statusu. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Medusa
Medusa
22:38 24.08.2020.

Ti si izgubio svu vjerodostojnost....

ZG
zgzg1234
22:54 24.08.2020.

Valjda "reinfekcije koronavirusom". Naucite padeze barem.

LU
Luka233
22:44 24.08.2020.

A on kao zivi u paralelnom svemiru i ne zna ono sto se govori od samog pocetka da ne stjecemo imunitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije