Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18. članica Eurozone

Latvija od 2014. uvodi euro!

euro, euri
Goran Jakuš/PIXSELL
05.06.2013.
u 17:54

Europska komisija dala je zeleno svjetlo da Latvija od 1. siječnja iduće godine postane nova članica eurozone

Latvija je spremna postati 18. zemlja članica eurozone od početka iduće godine, objavila je danas Europska komisija. Odluku o uvođenju eura u Latviju službeno će odobriti europski ministri financija 9. srpnja.

– Komisija smatra da je Latvija ispunila uvjete za uvođenje eura – rečeno je u izvješću Komisije.

Latvija je bila jedna od zemalja članica koje ne koriste euro, zajedno s Rumunjskom i Mađarskom, koje su primile program pomoći EU i MMF-a nakon ekonomske krize 2008.

Komisija je rekla da je ispunjavanje uvjeta za korištenje eura veliki uspjeh. Istaknuli su da se Latviji sada predviđa kako će biti najbrže rastuća ekonomija u EU ove godine, nakon  bolnih prilagodbi uz potporu EU-MMF-programa. Promjene koje su uveli uključuju nisku inflaciju i dugoročne kamatne stope, stabilan tečaj latva prema euru i nizak javni dug i deficit.

– Iskustvo Latvije pokazuje da zemlja može uspješno prevladati makroekonomsku neravnotežu, vrlo ozbiljnu, i izaći jača – komentirao je povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

Euro, koji se počeo upotrebljavati 2002. godine, sada rabi oko 330 milijuna ljudi.

>>Imamo samo jednu točku: Ukinuti euro i vratiti marku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije