Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-a:

Latinica uživo ili nikako, Latin bi u Zabavni program?

denis latin
Foto: Arhiva VL
1/2
24.02.2010.
u 17:29

Raspravljajući o prijedlogu programskog usmjerenja za 2010., Vijeće HRT-a potegnulo je i pitanje Latinice, koja je već trebala početi, ali nije jer Latin ne pristaje raditi emisiju uživo, što je uvjet uredništva IP-a. V. d. urednika R. Kunić kaže da je Latin zatražio i premještaj u Zabavni program, pa je i Vijeće podržalo stav da Latinica mora ići uživo ili je neće biti.

Iako je današnja, 77. sjednica Programskog vijeća HRT-a gotovo u cijelosti bila posvećena programskim temama (a to ponajprije i jest zadaća Vijeća HRT-a), njezin je početak bio u znaku pritužbi nekih vijećnika na, kako kažu, tendencioznu medijsku kampanju koja se uoči i nakon nedavnoga neuspjelog pokušaja izbora novoga glavnog ravnatelja Prisavlja povela u nekim tiskovinama i obrušila na vijećnike, a sve s ciljem da se Vijeće proglasi nekompetentnim.

Rkman bi proglasio "izvanredno stanje"
Vijećnik Ilija Rkman je te napade, a ponajprije one na svoj lik i djelo, nazvao čak i "izvanrednim stanjem" te zatražio da se o tome raspravi na zatvorenoj sjednici i da Programsko vijeće HRT-a zaštiti svoje članove od takvih medijskih napada i objeda. A svoj je "skromni" primjer intenzivnih medijskih napada na sebe priložio i Siniša Grgić:

- Nemam riječi kako bih opisao tu mržnju prema sebi, padalo mi je na pamet čak i da se povučem, ali neću... No možete misliti kako se osjećam kad, nakon takvih bombastičnih naslova u novinama i na portalima, ujutro vodim dijete u vrtić, a časna sestra me pita: "Jeste li vi još na slobodi..."

Doduše, vijećnica Marina Škrabalo se usprotivila ideji o bilo kakvoj zatvorenoj sjednici, smatrajući da na "nadrinovinarstvo" ne treba reagirati posebnom sjednicom jer da takvoj vrsti napisa ne treba pridavati pozornost, a vijećnik Hašim Bahtijari presjekao je tu raspravu izjavom kako ne bi htio da se početak sjednice pretvori u "knjigu žalbe" i, ako se netko ne može nositi s teretom javnog posla, onda se njime ne treba ni baviti.

Na kraju su se ipak dogovorili da će ubuduće svaki put, kad se dogodi takav slučaj, reagirati slanjem dopisa i zahtjevima za pravo na odgovor redakcijama.

Premijerku "zasjenio" Vojković
No i u nastavku sjednice vijećnici su se podosta bavili samima sobom, poprilično se žestoko konfrontirali i ukrštali mišljenja, bilo je i zanimljivih verbalnih duela i polemika (poput one o "slučaju Gorana Rotima"), te analiza programskih propusta (poput gostovanja poduzetnika T. Horvatinčića u emisiji Otvoreno o prosvjedima u Varšavskoj ulici, a koji je, smatraju, sljedeće večeri bio ispravljen).

U nastavku rasprave bilo je i prigovora na kriterije pri odabiru i tretman određenih vijesti u središnjem Dnevniku HTV-a, poput priloga o posjetu premijerke J. Kosor Njemačkoj i susreta s kancelarkom A. Merkel koji je bio emitiran tek u 18. minuti, jer ga je zasjenila HSLS-ova afera o sad već bivšem čelniku Croatia osiguranja H. Vojkoviću.

U dijelu rasprave o prijedlogu programskog usmjerenja HTV-a za 2010. godinu najzanimljiviji je pak dio bio onaj o budućnosti Latinice. V. d. urednik Informativnog programa HTV-a Renato Kunić izvijestio je vijećnike kako je i on obavio razgovor s autorom Denisom Latinom, tražeći da Latinica ide uživo - međutim bezuspješno jer Latin to i dalje odbija - pa je sve izglednije da Latinice na programu više neće ni biti.

Denis Latin je čak zatražio i premještaj u Zabavni program, a "tamo ćemo Latinicu teško vidjeti", rekao je Kunić.

Stoga su i vijećnici podržali stav da će Latinica - ili ići uživo ili nikako!

Komentara 26

DE
demokršćanin
18:13 24.02.2010.

ODMOR! Nisam niti primjetio da na programu nema više LATINICE ( mislim emisije).Uši su mi se odmorile,a tek da nema Nu2 odmor za uši bio bi potpun.

FC
fcod
18:16 24.02.2010.

Da mi je čuti Latinove \"objektivne\" razloge zašto neće uživo !? Jedan moj poznanik par se mjeseci oporavljao koliko je bio isječen kad je gostovao u Latinici.

SI
sifoklop
18:07 24.02.2010.

Ne vraćajte LATINICU. To je u stvari bila ćirilica. Jači su od VERITASA i srpske obavještajne službe. Za sve godine nikada o stradanju HRVATA. Samo o nebeskom narodu. LJUDI TO MOŽE SAMO HRVATSKA. Dati medijski prostor na državnoj televiziji mrzitelju države i naroda i to za 35 000 kn mjesečno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije