Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Laschet-efekt'

Predizborni potresi u Njemačkoj: Zeleni su prvi put u povijesti po anketi najjača stranka

Annalena Baerbock
Foto: Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.04.2021.
u 22:40

Iako se radi o prvoj anketi u kojoj je Zelena stranka popularnija od CDU-a, tu se glavnu stranku establišmenta ipak još uvijek najčešće promatra kao favorita izbora

Njemačka Zelena stranka prvi je put popularnija od Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel. Prema anketi koju je objavila tvrtka Forsa, 28% Nijemaca podupire ovu stranku, dok ih je 21% za CDU. Zeleni se sve češće spominju kao mogući sudionici buduće njemačke vlade, a nedavno su imenovali i svoju kandidatkinju za kancelarku Annalenu Baerbock, koja uživa solidnu podršku u javnosti.

CDU je za svog kandidata u kaotičnoj utrci odabrao Armina Lascheta, predsjednika stranke kojeg velik dio javnosti smatra “čovjekom establišmenta” i same Merkel, nasuprot Bavarcu Markusu Söderu, koji je popularniji među običnim članovima i u široj javnosti. Rezultati ankete objavljeni su u utorak, praktički istodobno s CDU-ovom objavom da će stranku na izborima predstavljati Laschet. Mnogi analitičari smatraju da je “uredniji” izbor kandidata pomogao zelenima, jednako kao što su svađe naštetile desnom centru.

Iako se radi o prvoj anketi u kojoj je Zelena stranka popularnija od CDU-a, tu se glavnu stranku establišmenta ipak još uvijek najčešće promatra kao favorita izbora. Istog dana kada i spomenuta anketa objavljeno je i istraživanje tvrtke INSA, koje pak govori da su na vrhu još demokršćani, koji imaju podršku 27% građana, dok su zeleni na 22%. Slijede socijaldemokrati pa liberali, a krajnje desni AfD je na 11%. Izbori su u rujnu

Ključne riječi

Komentara 5

JO
jorgen
09:39 23.04.2021.

"Zeleni" (ostao im naziv od prije, sada više nemaju puno veze s ekologijom) će biti katastrofa za Njemačku.

AN
antetoni
23:07 22.04.2021.

Ali nasi rade ankete i u Njemackoj....

DU
Dullky
05:31 23.04.2021.

Zanimljivo da je to toliko bitno za Hrvatsku kakav smisao tko će da pobjedi u njemačkoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije