Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lani smo odvojeno prikupili 37 posto otpada, najviše dosad

U Ministarstvu navode da je porast odvojenog skupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave, dok se kod ambalažnog otpada povećanje može pripisati najvećim dijelom odvajanju otpada iz uslužnog sektora.
16. rujna 2020. u 06:00 1 komentara 138 prikaza
kanta za smeće
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Stopa odvojenog skupljanja komunalnog otpada u Hrvatskoj za 2019. iznosi oko 37 posto, šest posto više nego godinu prije – pokazao je to preliminarni izračun stope odvojenog skupljanja komunalnog otpada, stope oporabe i stope recikliranja za 2019. na nacionalnoj razini, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Slavonski Brod: Neodgovornim susjedima koji ostavljaju smeće obratio se porukom PREKIPJELO MU Da se nauče pameti: Brođanin ogorčen postupcima susjeda pa im ostavio poruku na stablu

– Ovo je najveći godišnji porast odvojenog prikupljanja do sada. To nas iznimno veseli jer pokazuje da idemo dobrim smjerom. Ključno je da svi, od građana, preko jedinica lokalne samouprave do nacionalne razine, nastavimo svakodnevno raditi na uspostavi sustava održivog gospodarenja otpadom – rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Uz otpad prikupljen u organizaciji jedinica lokalne samouprave, izračun uključuje i količine koje potječu iz uslužnog sektora te posebne kategorije otpada prikupljene iz komunalnog otpada putem sustava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Ministarstvu navode da je porast odvojenog skupljanja biootpada i složenih vrsta otpada uglavnom rezultat aktivnosti jedinica lokalne samouprave, dok se kod ambalažnog otpada povećanje može pripisati najvećim dijelom odvajanju otpada iz uslužnog sektora. Stopa oporabe za ukupni komunalni otpad u 2019. za RH iznosila je 30 posto, kao i stopa recikliranja za ukupni komunalni otpad, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2018.

Karlovačke udruge žele zaustaviti gradnju Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM 'Ukoliko treba, leći ćemo na to brdo i spriječiti gradnju'

U Ministarstvu objašnjavaju da je izračun izrađen na temelju podataka koje su u bazu Registra onečišćivanja okoliša prijavili davatelji javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, reciklažna dvorišta i trgovci otpada na malo te skupljači i obrađivači otpada. Korišteni su i podaci izvoznika otpada te je procijenjena količina za dio stanovništva koji nije obuhvaćen organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada.

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Avatar Cornelius
    Cornelius:

    Čak se 37 % odvaja, ti bokca! A u Koprivnici oko 80 %, kvarimo prosjek, ne uklapamo se u hrvatske standarde made in kamenjar.