Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ukoliko treba, leći ćemo na to brdo i spriječiti gradnju'

CGO je planiran na lokaciji usred šumskog predjela, koja ima strateške rezerve pitke vode za čitav kraj, tvrde iz udruga
02. rujna 2020. u 12:13 3 komentara 1896 prikaza
Karlovačke udruge žele zaustaviti gradnju Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori
Foto: Snježana Bičak
Pogledajte galeriju 1/2

Želimo objaviti knjigu koja će svjedočiti o ekocidu i kriminalu koji se odnosi na odabir lokacije i gradnju Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori kod Karlovca. Taj je projekt već otišao jako daleko, ali mi ne odustajemo u nakani da ga zaustavimo. Argumentima želimo poništiti natječaj za odabir izvođača, utjecati na odgovorne u EU da ne plate ovako nakaradan i besmislen projekt. Spremni smo i na podizanje građanske tužbe nas udruga i pojedinaca protiv onih koji nose projekt, održavat ćemo tematske sastanke, pisati peticije, dopise, ako treba, leći ćemo na to brdo da i tijelima spriječimo prolazak kamiona i gradnju – kazao je Mile Sokolić u ime karlovačke Udruge građana Pravica, koja sa Građanskom inicijativom i s Društvom potrošačica žele zaustaviti čak 40 milijuna eura vrijedan projekt Gradnje CGO Babina Gora koji je, kažu, kapacitiran da primi 22 milijuna kubnih metara smeća, što je, dodaju apsurd jer nema ljudi koji bi toliko smeće 'proizveli'.

Povratak u školske klupe Vodič kroz školski pribor: Što vam je potrebno i gdje nabaviti sve za početak školske godine

CGO je planiran na lokaciji usred šumskog predjela, koja ima strateške rezerve pitke vode za čitav kraj, tvrde iz udruga. Žarko Kotur iz Građanske inicijative tvrdi da na toj lokaciji, iako se u jednoj studiji tvrdi da su rađena istraživanja, nije bilo nikakvih potrebnih bušenja i geološkog istraživanja terena, već da su napravlejna dva sramotna iskopa na cesti koja vodi do buduće lokacije odlagališta. I to, kao i druge kriminalne radnje vezane za dokumentaciju oko CGO-a, prijavljivali su i policiji koja je prije enkoliko godina ustvrdila da postoje kršenja zakona, ali je slučaj, kažu u udrugama, na DORH-u pao.

Naveli smo deset razloga zbog kojih je projekt štetan, a jedan od njih je da će se koristiti tehnologija koja se već koristi na Kaštjunu u Istri i Marišćini kod Rijeke, a rezultati uporabe MBO tehnologije tamo su poražavajući, a Centri su ekološki i ekonomski neodrživi. O tome slušamo već neko vrijeme u javnosti. Ukoliko će se otpad pravilno razdvajati na kućnom pragu, kao što se to radi u civiliziranim sredinama, a zatim i reciklirati, nama ne treba takav megalomanski centar koji će biti samo novo, ali skupo mjesto za odlaganje smeća. To pokušavamo dokazati i svim relevantnim institucijama u Europskoj uniji kako bi na vrijeme obustavili financiranje ovakve vrste CGO i kako bismo lokaciju babine Gore sačuvali za djecu, a ne je uništili; nju i izvore pitke vode – kazao je Mile Sokolić.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Gospodin Maminjo
  Gospodin Maminjo:

  Podrška gradnji

 • sisavac:

  ja bih zabranio odvoz smeća, otpada, svatko si ga nek doma obrađuje sam! svi bi sa svojim otpadom nekud, što dalje od njih. ja bih ipak da svatko živi sa svojim otpadom, da ga ima što bliže sebi. nema ti ... prikaži još! veće motivacije da smanjiš otpad ako ga imaš pod nosom. zagrepčane bih sve slao u starački dom kojeg bih zazidao na vrhu onog brijega od smeća na jakuševcu, nek žive na smeću kojeg su sami proizveli, nek zadnju sekundu života provedu gledajući i udisajući svoj otpad. ovi bi zabranili.. pa dobro, jel promet ide javnom cestom? ide, to ne mogu spriječiti. dal se radi nešto na njihovoj zemlji? ne. o čemu se radi? njima će smrditi..? rezerve pitke vode, u karlovcu, gradu na 4 rijeke, koji ima 6 vodocrpilišta, gradu koji vodom ne oskudijeva nikad..? pa ovakvi centri za otpad i koštaju toliko jer s sprečava ispuštanje voda kroz otpad u okoliš, sve se to prihvati, obradi, i tek onda pročišćeno ispusti. i ne, neće biti odlaganja otpada, već obrada, recikliranje, oporaba, jako malo će se deponirati, i to samo ono što se ne može iskoristiti. ne vidim potrebu za prosvjedima. nama smrdi susjedova krava. austrijancu, slovencu, nijemcu, ne. kod nas službe seljaka tjeraju da prekine sa stočarstvom u selu, jer nekome smrdi, u austriji ga potiču da to ima usred sela.

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Tamo dolazi otpad iz 4 županije. Nitko mi ne može reći da neće biti štetno. A ništa, kupovat ćete flaširanu vodu, a u Koranu više nitko neće ući.