Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se alternativa

Lani na sudovima u RH zabilježeno 2,5 milijuna predmeta

sudnica čekić
Band Photo / Pixsell
15.10.2013.
u 15:15

Podatak je to iznesen na otvorenju 4. međunarodne konferencije “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ koja se održava 15. i 16. listopada u Zagrebu.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, prošle godine na sudovima u Republici Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 2,5 milijuna predmeta. Podatak je to iznesen na  na otvorenju 4. Međunarodne konferencije “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“ koja se održava 15. i 16. listopada u Zagrebu. 

Brojem sudskih sporova nezadovoljan je Damir Kontrec, predsjednik Suda časti i Centra za mirenje HOK-a, koji je naglasio kako u Hrvatskoj očito postoji tradicija rješavanja sporova pred sudovima te je naglasio da je potrebno razvijati kulturu dijaloga i razgovora kako bi manje važne sporove rješavala tijela ovlaštena za alternativno rješavanje sporova.

– Suradnja pravosuđa i uprave s predstavnicima asocijacija gospodarstvenika nužna je radi pružanja kvalitetnih usluga, kao i prilagodbe postojeće strukture u skladu sa zahtjevima Europske unije – rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, dodavši kako je na području alternativnog rješavanja sporova Hrvatska obrtnička komora uhvatila korak s ostalim članicama Europske unije.

Kvalitetna suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom nužan je preduvjet za razvoj konkurentnog gospodarstva u kojem alternativno rješavanje sporova ima značajnu ulogu. 

– Alternativno rješavanje sporova na samom je vrhu političke agende zemalja Europske unije. Gospodarski sektor želi brzo i efikasno rješavanje sporova vezanih za svoje poslovanje, a sudovi traže način za kvalitetnije, brže i jeftinije rješavanje sporova, odnosno traže način za alternativno rješavanje sporova na zadovoljstvo svih strana koje su u sporu – kazao je Branko Baričević, šef Predstavništva Europske komisije u RH.

Sandra Artuković Kunšt, zamjenica ministra pravosuđa, istaknula je kako gospodarska i šira javnost ne pokazuje dovoljno povjerenje za rješavanje predmeta pred alternativnim tijelima rješavanja sporova, dodavši kako je nužna jača promocija alternativnog rješavanja sporova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije