Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONEČIŠĆENJE VODA

Lamantini nestaju: “Bez pomoći neće izdržati još godinu”

Cincinnati Zoo has welcomed a 250 pound female manatee Daphne
Foto: ZLD/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.
1/5
19.06.2021.
u 17:17

Cijela populacija broji 7.000 jedinki. Teže između 400 i 600 kilograma, a ove godine uginuo je 761 lamantin

U prvih pet mjeseci ove godine u vodama koje okružuju Floridu uginulo je više od 760 morskih krava, odnosno više od deset posto ukupne populacije te vrste u spomenutoj američkoj saveznoj državi. Da se događa nešto neobično, tamošnji znanstvenici zaključili su još početkom godine, kada su se na obalama Floride u velikim brojevima počele pojavljivati lešine uginulih jedinki tih velikih vodenih sisavaca, koji se zovu i lamantini.

Iako je prosječna jedinka sjevernoameričkog lamantina dugačka približno tri metra te teži između 400 i 600 kilograma, a pronađeni su i primjerci koji teže i oko 1,5 tona, lešine koje su znanstvenici uočavali na obalama težile su puno manje, ponekad i manje od 300 kilograma, što upućuje na to da su životinje uginule od gladi.

Ne podnose hladnu vodu

Nije trebalo dugo čekati da se otkrije uzrok problema. Floridsko društvo za zaštitu lamantina godinama upozorava da je zbog sve većeg onečišćenja u tom dijelu Atlantskog oceana iz godine u godinu sve manje morske trave kojom se lamantini uglavnom hrane. Budući da ne žive na prevelikom području, nego se kreću uglavnom u blizini obala, a uz to ne vole hladnoću pa obitavaju u toplijim vodama, izbor staništa na kojima mogu obitavati poprilično je sužen.

Za ovu je vrstu specifično da se zimi voli okupljati u vodama u blizini elektrana, i to zato što rad njihovih postrojenja podiže temperaturu vode za čak nekoliko stupnjeva. Osim toga, riječ je o životinjama koje dobro podnose razlike u salinitetu pa tako mogu živjeti i u bočatim vodama, odnosno na područjima gdje se rijeke ulijevaju u mora ili oceane.

Upravo na jedno takvo mjesto, u lagunu rijeke Indian, nedaleko od Orlanda, blizu koje se nalazi i elektrana, svake zime dopliva otprilike četvrtina populacije lamantina, gdje na toplome čekaju kasne proljetne mjesece prije nego što se opet vrate u otvorenije vode. Iako će kod većine životinja kada su gladne prevladati upravo nagon za preživljavanje pa će u potrazi za hranom prijeći, ovisno o vrsti, desetke, stotine ili čak tisuće kilometara, kod lamantina to nije slučaj.

Oni u tolikoj mjeri na podnose hladnu vodu da će radije ostati na toplome, čak i pod cijenu da uginu od gladi. Budući da se hrane uglavnom morskom travom, koje je u laguni rijeke Indian svake godine zbog onečišćenja sve manje pa je, prema nekim procjenama, prošle zime tamo bilo tek 20-ak posto od njihova broja prije samo desetak godina, jasno je da hrane jednostavno nije bilo za sve te je u samo pet mjeseci uginulo više od deset posto populacije.

Premašena prošla godina

Usporedbe radi, u cijeloj 2020. uginulo je 637 lamantina na području SAD-a, dok je samo u prvih pet mjeseci ove godine ta brojka, kao što smo spomenuli, iznosila 761 i tako već debelo premašila cijelu lanjsku godinu. Procjenjuje se da cjelokupna populacija danas broji oko sedam tisuća jedinki.

– Ovu situaciju možemo nazvati kriznom. Lamantini su nedavno počeli napuštati lagunu, ali u nju će se početi vraćati već za nekoliko mjeseci. Dakle, točno toliko vremena imamo da nešto napravimo za njih, jer nisam sigurna da će još jednu godinu izdržati bez naše pomoći – smatra Jaclyn Loper, direktorica floridskog neprofitnog centra za morsku bioraznolikost.

Ponudila je dva rješenja, od kojih nijedno nije idealno, ali može poslužiti za prvu ruku. Kolokvijalno rečeno, ili će u lagunu dopremiti i posaditi velike količine morske trave ili će sve životinje zatočiti u veliki kavez jednog napuštenog ribogojilišta i tamo ih hraniti. Oba su rješenja privremena, jer nastavi li se zagađivanje lagune, floridske morske krave viđat ćemo samo na fotografijama.

VIDEO Dvojica Osječana za djecu s teškoćama iz Vukovara biciklom išli do Bruxellesa: "Najlakše je pronaći kome pomoći! Potrebite djece ima koliko hoćete."

Komentara 5

FA
FantaOrange
19:17 19.06.2021.

Treba ih uzgajati i jesti, onda će opstati

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
17:39 19.06.2021.

Laguna je Manatee Lagoon kod Palm Beacha, država Florida, USA.

SI
sisavac
17:17 20.06.2021.

Zaostala ta amerika, a... Otpadne vode direkt u rijeke, to čak i u albaniji počeli rješavati... Uputiti im najoštrije upozorenje, pozvati na zaštitu životinja... Jest da to nisu svete krave, al ipak trebaju paziti na njih, da ne završe ko indijanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije