Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera filma Istražitelj

'Lako je suditi Srbima u Hrvatskoj ili Hrvatima u Srbiji. Treba moći Hrvatima u Hrvatskoj ili Srbima u Srbiji'

Film Istražitelj
Foto: Branimir Bradarić
1/3
18.10.2023.
u 13:19

U filmu je posebno obrađena akcija uhićenja prijeratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića koja je nazvana Bijeli cvijet, a koja je provedena 27. lipnja 1997. godine

Velikoj većini Vukovaraca, kao i građana Hrvatske, ime češkog istražitelja Vladimira Dzure ne znači mnogo. Međutim, oni koji znaju isto tako znaju da se radi o jednom od istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je ostavio dubok trag u istragama ratnog zločina na Ovčari kao i kod uhićenja prijeratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića. Dzura je o svemu tome što je radio napisao knjigu “Istražitelj - Demoni balkanskog rata i svjetska Pravda” koja je bila osnova za snimanje dokumentarnog filma pod nazivom “Istražitelj” koji je premijerno prikazan u Vukovaru.

- Ovaj film je tužan, ali vjerujem da je iskren. On govori o strašnim stvarima koje su se događale tijekom rata u Vukovaru i Sanskom Mostu (BiH). Film prati zločine koje su počinili Srbi iako su zločine u tim ratovima činili svi – i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i drugi – rekao je Dzura u video poruci koja je prikazana prije filma. U filmu Dzura govori o tome kako je došao u Vukovar, krenuo s ekshumacijama na Ovčari za koje je mislio da će trajati maksimalno tri tjedna, a trajale su sedam, te donosi i niz svjedoka tih zločina. Prikazane su i autentične snimke ekshumacije kao i uhićenja Dokmanovića, a sami preživjeli vraćali su se ratne godine.

VEZANI ČLANCI:

- Svakoga dana vraćao sam s mirisima mrtvih ljudskih tijela. Te mirise sam nekako isprao, ali ono što sam vidio nikada zaboraviti neću – rekao je Dzura u filmu.

U filmu Dzura donosi svjedočenje preživjeloga svjedoka Ovčare Dragutina Berghofera, ali i kratak iskaz zaštićenog svjedoka (svjedok Q) koji je govorio o zločinu na Ovčari, kako je shvatio da će svi zatočeni biti pobijeni, a koji danas ima promijenjen identitet. Poseban dio filma bio je dio posvećen prijeratnom gradonačelniku Vukovara Slavku Dokmanoviću i tome kako je uhićen kada je prešao most na Bogojevu. Uz autentične snimke uhićenja Dzura podsjeća kako je ta akcija imala naziv „Bijeli cvijet“ i da je provedena 27. lipnja 1997. godine. Dokmanović je uhićen točno u 15:05 sati poslije čega je sproveden u Haag gdje je godinu dana kasnije pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji. Dokmanvićeva supruga Danilka demantirala je da je njen suprug sudjelovao u premlaćivanju zatočenih na Ovčari te se prisjetila kako su ona i obitelj bili protiv toga da Dokmanović ide u Hrvatsku. Kazala je kako mu je sigurnost tada garantirao Jean Paul Klein, a da je pozvan kako bi se razgovaralo o povratku Srba kao i njihovoj imovini koja je ostala u Hrvatskoj.  

VEZANI ČLANCI:

U filmu govori i o pokušajima da se uhiti Željko Ražnatović Arkan rekavši kako su ga dvije godine neuspješno pokušali uhititi. U međuvremenu je stigla njegova ponuda da surađuje s Tužiteljstvom u Haagu da bi ubrzo poslije toga bio ubijen.

- Dva moja najvažnija slučaja završila su slično – rekao je Dzura. U filmu proteže i žal što dobar dio onih koji su ubijali i činili ratne zločine nikada nije odgovarao za svoje postupke. Prema njegovim riječima zamisao suda u Haagu je bila da on doprinese pomirenju zaraćenih strana u bivšoj Jugoslaviji po uzoru na Njemačku.

- Ipak, Jugoslavija nije Njemačka. Puno njih se izvuklo i nikada nisu odgovarali za svoja zlodjela. Lako je suditi Srbima u Hrvatskoj ili Hrvatima u Srbiji. Treba moći suditi Hrvatima u Hrvatskoj i Srbima u Srbiji – istakao je Dzura. U filmu se pojavljuje i Ivan Grujić, Vesna Bosanac, Vladimir Vukčević…     

Komentara 3

DU
Deleted user
13:31 18.10.2023.

Uspoređivati Hrvate iz vojvodine i srbe iz Hrvatske u kontekstu tog filma je vise nego degutantno...srbi iz Hrvatske sa srbijancima iz srbije su izvrsili agresiju na Hrvatsku ..i pokusali su napraviti genocid nad Hrvatima kao i poslije 1945.g ali ovaj put su im manjkali partizani iz Hrvatske tipa litar i voda iz Konjscine koji ih vodi...Hrvati nisu niti su mogli praviti zlocine..itd itd cinjenice su jedne a bljezgarije izjednacavanja agrosora i zrtava su samo bljezgarije...molim odgovor

ČV
čača vrati se
13:47 18.10.2023.

ivičinovic je dobro sve rekao ali još nešta hrvatima se u hrvatskoj sudi iz dana u dan a srbima u srbiji nikako

DU
Deleted user
06:26 19.10.2023.

soldatovicu tko je ubio 15 000 hrvatskih bojovnika ..srbijanci...tko je ubio 8600 civila Hrvata ...srbijanci ...tko je ubio 405ero djece Hrvata ...srbijanci...tko je okupirao hrvatske zemlje 1918.g ..srbijanci...tko je nad Hrvatima pocinio genocid 1945.g....srbijanci sa rankovicem...tko je porazen 1995..srbijanci...itd itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije