Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lako i ponosno je biti ministar obrane ovako spremnoj i sposobnoj vojsci'

- HV je brend i u svijetu. Očekujem da se i u međunarodnim misijama promiče ugled HV-a kao što je to činjeno i do sada. Hrvatska je članica NATO-a već 10 godina te zajedno sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i miru u svijetu, istakao je Krstičević
21. ožujka 2019. u 16:12 13 komentara 754 prikaza
Obilježavanje 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/2

U vojarni 5. Gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima danas je održano središnje obilježavanje 12. obljetnice ustrojstva Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Požega: Svečanost polaganja prisege vojnika u vojarni 123. brigade HV-a ​ Prisega ročnika Krstičević: Temelj Hrvatske vojske nisu tehnika i naoružanje, nego ljudi!

- Lako i ponosno je biti ministar obrane ovako spremnoj, sposobnoj i profesionalnoj vojsci. Nedavno je provedeno istraživanje u koga mladi u Hrvatskoj imaju najviše povjerenja, a na prvom je mjestu Hrvatska vojska kojoj 48 posto mladih daje najveće povjerenje. To je vaša zasluga koja obvezuje da budemo još bolji. Hrvatska vojska je otvorena prema hrvatskom narodu iz kojega je i iznikla. Temeljna zadaća HV-a je obrana domovine ali i pomoć narodu kada je to potrebno, a vidjeli smo puno puta zadnjih godina kako je vojska pomagala u požarima, poplavama, snježnom nevremenu i eko-incidentima, rekao je ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević koji je podno spomen obilježja poginulim pripadnicima 5. Gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ položio vijenac.

Najavio je dalje jačanje HV-a kao i ustrojavanje tri nova zapovjedništva: Središte za razvoj vođa po uzoru na slično u Šepurinama, Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Središte za besposadne zrakoplovne sustave. Središte za razvoj vođa nosit će ime po vukovarskom junaku Domovinskog rata Marku Babiću.

Pauci GARDIJSKE BRIGADE U Splitu prisegnuli novi pripadnici bojne "Pauci", uručene im crvene beretke

- HV je brend i u svijetu. Očekujem da se i u međunarodnim misijama promiče ugled HV-a kao što je to činjeno i do sada. Hrvatska je članica NATO-a već 10 godina te zajedno sa saveznicima doprinosi globalnoj sigurnosti i miru u svijetu, istakao je Krstičević dodajući kako se kao odličnim potezom pokazala odluka prema kojoj je HV vraćena u gradove.

Sukladno toj odluci HV je vraćena i u Vukovar, a kako je najavio Krstičević tijekom 2020. godine u Vukovar će biti izmještena cijela inženjerska bojna.

Damir Krstičević susret s njemačkom ministricom obrane MORH: Potvrđena izvrsna obrambena suradnja Hrvatske i Njemačke

Zapovjednik GOMBR-a Mijo Validžić podsjetio je kako je ova postrojba nastala prije 12 godina od pripadnika 3. Gardijske brigade „Kune“, 5. Gardijske brigade „Sokolovi“ i 7. Gardijske brigade „Pume“. Istakao je kako su sve te gardijske brigade dale nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu pri čemu je 551 vojnik poginuo, jedan se vodi nastalim, a njih 1.888 je ranjeno.

Povodom obljetnice u vinkovačkoj vojarni organizirana je i pokazna vojna vježba od nazivom „Sposobnost svladavanja prirodne prepreke“ gdje je prezentirana pokretljivost manevarskih postrojbi uz potporu tenka-nosača mosta kao i tehničko-taktički zbor naoružanja i opreme GOMBR-a.

Ploče: Vojna vježba tijekom posjeta Plenkovića vojarni 116. brigade Hrvatske vojske:

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Zašto uz članak hrvatske vojske najviše nehrvatskih komentara i najžešće osude ? Bit će da ta rana najviše boli ?

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Hvala čestitim borcima i hrabroj hrvatskoj vojsci čiji zapovjednici viču : " za mnom " a ne kao što smo učili : " napred drugovi ... , hvala im za sve do sad učinjeno i zahvaljujući njima sad piskaramo tu ... prikaži još! na portalu a ako pretjeramo dobiš kaznu a ne kao na portalima susjednih država na kojim pišem 100 komentara i čekam da uredništvo razmotri i tako razmotri da ništa ne objavi ! E zato smo se borili da iznesemo svoje mišljenje i zato ima toliko komentatora iz susjednih država jer tamo nemaju priliku izreći svoje mišljenje. Hvala i hrvatskoj vojsci što se njezine bitke izučavaju na prestižnim svjetskim veleučilištima a svakako ne bi da to nisu svojom britkošću, munjevitošću i efikasnošću zaslužile !

 • ing-12345:

  Ministru Krstičeviću za što je Hrvatska vojska spremna ? Hrvatska vojska nema gotovo nikakvu pričuvu jer nema obveznog vojnog roka tako da o 150.000 vojnika koliko je Hrvatska imala 1995. godine može biti samo fantastika jer nema vojnika a nažalost ... prikaži još!t ni oružja za njih.. Hrvatska vojska nije u stanju braniti hrvatsko nebo na visinama višim od 3000 metara jer nema protuzračnih sustava osim Strijela za koje smo nedavno saznali da ih je gotov 1.000 kom . uništeno na zahtjev SAD-a. Hrvatska nije u stanju kupiti nove zrakoplove pa će uskoro ostati bez ratnog zrakoplovstva. Helikopteri Mi24 su otpisani i nisu sa ničim zamjenjeni .Hrvatska nema proizvodnju streljiva , nema proizvodnju eksploziva , nema proizvodnju topničkog oružaj, nema proizvodnje anti tenkovskog oružja. Hrvatska nema ratnih brodova. Stanje opremljenosti HV-a je takva da izgleda daje Hrvatska vojska spremna nažalost samo za poraz u bilo kakvom budućem ratu.