Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA RAT
Povratak na članak

Kuznjecov prvi put u povijesti kreće u pravi borbeni zadatak

Jedini ruski nosač zrakoplova, glavni je zapovjedni brod ruske ratne mornarice. Nazivaju ga teškom krstaricom koja nosi zrakoplove. Glavna mu je zadaća zaštita brodova, podmornica i naoružanih zrakoplova

Komentari 118

KH
k.h.9
14:45 23.10.2016.

To što Rusi sada šalju brodovlje govori da imaju velikih problema u Siriji. Treba se nadati da se ovaj zadimljeni nosač aviona ne raspadne i zagadi more i obalu.

VL
ĆU
ćuprija
15:30 23.10.2016.

Amerika je u miru ... al bu bila za koje leto .... bili živi pa videli ....

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
14:03 23.10.2016.

Kaže jedna narodna izreka da se povijest ponavlja. Sjetimo se,početno sovjetsko razmještanje 40. vojske u Afganistanu koje se dogodilo 25. prosinca 1979.Svima odgovara nastali kaos u Siriji. Američki utjecaj u Siriji povlači i izraelski, kao što bi povuklo i ostalee petromonarhijske saveznike. Zauzimanjem Sirije, Zapadu bi apsolutno nestala potreba za ruskim resursima, te bi izgradnjom naftovoda i plinovoda preko Sirije pa prema Europi sve okrenulo prema Kataru i Saudijskoj Arabiji. Bashar Al Assad nije pao nakon dva mjeseca kao što se predviđalo jer se umješala Rusija. Rat je u punom jeku, mnogo patnji, stradanja i razaranja.

VL
KH
k.h.9
14:56 23.10.2016.

Sada bi zapad mogao iskoristiti situaciju i svoje brodovlje poslati na Rusiju. Zanima me da li bi se onda ova ruska ploveća dimna zavjesa morala vratiti nazad.

VL
DU
Deleted user
22:37 23.10.2016.

ovaj..ruski nosac avina..se ne ce vratiti..zivi bili pa vidili..

VL
PI
pitijestpit
00:17 24.10.2016.

koja krama od broda :)

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:09 24.10.2016.

Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" je brod potpuno različite klase od teške krstarice za koju novinarka misli da bi se mogao ovaj nosač aviona usporediti. Razlikuje se po izradi, istisnini, naoružanju i oklopu, pa nema baš nikakve sličnosti. Nekada su teške krstarice znale imati ukrcan izviđački avion koji bi uz poletio uz pomoć katapulta ali nije nikako mogao sletjeti nazad na brod. Danas posjeduju površinu za slijetanje pojedinačnih helikoptera ali nikakve veze nemaju s nosačima aviona. "Petar Veliki" je bojni krstaš a ne borbena krstarica. Bojni krstaši su brodovi jakog naoružanja uz slabiji oklop i znatno veće istisnine od krstarica. Inače, svaka krstarica , laka, teška ili pomoćna je borbena, nema neborbenih. Molim savjetujte se s nekim stručnjakom prilikom pisanja članaka u području koje dovoljno ne razumijete uključivši i nepoznavanje strukovnog engleskog nazivlja.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:58 24.10.2016.

Postoji još jedna zanimljivost. Svojedobno je Rusija naručila izgradnju dvaju nosača helikoptera klase "Mistral" u Francuskoj. Nosači helikoptera klase "Mistral" su u stvari brodovi-matice za desantne operacije koji mogu nositi u sebi bataljon i više pješaštva ili do najviše pola bataljona oklopnih postrojbi. Mogu istovremeno poslužiti i kao prihvatne bolnice kapaciteta od oko 100 ranjenika, opremljeni kirurškim salama za hitne intervencije. Francuska je, nakon ruske okupacije a kasnije i aneksije Krima i napada na Ukrajinu kroz infiltraciju specijalnih snaga ruske vojske, odustala od ugovora u okviru sankcija Rusiji i vratila Rusiji uplaćeni novac. Brodovi su već u Francuskoj opremljeni ruskom elektroničkom opremom i prilagođeni prijemu ruskih borbenih helikoptera. Tijekom ove godine Francuska je ponudila brodove Egiptu koji je ponudu prihvatio i uplatio sav novac. Brodovi su već isporučeni u egipatsku ratnu luku u Aleksandriji. Ovih dana su se pojavila vijesti da će Egipat brodove prodati Rusiji. Ako se te vijesti pokažu istinitima to će tek biti moguća snažna udarna pomorska grupacija ofenzivne namjene u kojoj će uz nosač aviona sudjelovati i dva nosača helikoptera, bojni krstaši pa i krstarice i razarači opremljeni protuavionskom i protubrodskom opremom kao i raketama brod-zemlja. Takva grupacija nije za uporabu na otvorenim oceanima, ali uz blizinu vojnopomorskih ruskih baza i podršku dalekometnih raketa s kopna ili brodova s Kaspijskog mora kao i sovjetskih bombardera bit će izuzetno žilava i opasna vojnopomorska borbena skupina u istočnom dijelu Sredozemnog mora ali i u Perzijskom (Arapskom) zaljevu, ako to traže političke i vojne prilike u okviru ruskog vojnog angažmana u tome dijelu svijeta.

VL
DU
Deleted user
09:43 24.10.2016.

isis pada u iraku i masovno prelaze u siriju, sad će fino da budu dočekani i to je to...

VL
PI
pitijestpit
00:12 24.10.2016.

rusi se bore protiv komaraca i sirenja zika virusa.. oprasivanjem s ovom dimilicom!

VL
NA
narod1
10:19 24.10.2016.

Tragikomična je ta Rusija koja se igra velesile a nema ni za plaće. Ovisi 100% o prodaji nafte zapadu i svu lovu utuče u vojsku.Sve joj to ne pomaže da bude velesila, zapad bi je slistio bez problema da nema nuklearni potencijal. Znači Rusija = prijetnja nuklearnim potencijalom i ništa više

VL
VL
????
13:27 23.10.2016.

Ruska i američka vojska su tigrovi od papira, od drugog svjetskog rata pa do danas nisu naišli na ozbiljnu vojsku, a u ratovima protiv uzgajivača riže, beduina i pastira su i jedni i drugi na kraju gubili.

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:33 24.10.2016.

svi vi koji brojite kolko tko ima aviona, nosača aviona, brodova, lukova i strelica, bi morali u prvom redu znati razlike u vojnim doktrinama pojedinih zemalja, njihovu geopolitiku, i slične kerefeke. pa vam nikad na pamet ne bi pale nebulozeze o tome da je netko slabiji baš radi toga što ima jednu, dvije, malo veće barke što nose par aviona, a drugi imaju njih, kolko, 19?! jer rusiji, s obzirom na njenu veličinu, ne trebaju nosači aviona, jer za obranu rusije same joj se sasvim dovoljan ruski teritorij, na kojme imamju sasvim dovoljno oružja za obranu. ruski avionu su u prvom redu dizajnirani kao presretači, što znači da su u službi obrane. američka sva tehnika jest napadačka, osvajačka. ruse nije briga kolko im stroj troši goriva, jer su doma i bez puno problema organiziraju opskrbu. dok amerikanac, koji napada druge, jako vodi računa o potrošnji i sličnim logističkim stvarima. kuznjecov i nije nešto star, brodovima godine teku polako. ovaj dim što vas buni, uzrok su ukrajinski motori u njemu, turbine, svakojaka skalamerija koju je ukrajinac ugurao unutra krajem 80-ih. al više nema tu priliku, rus sve novo pogoni svojim strojevima. zapadna propaganda je u totalnoj banani, em jedan dan plaše ljude ruskim brodovima, koji samo prolaze slobodnim vodama, a drugi dan je to podrtina, koja dimi, uz sebe uvijek ima bar jedan tegljač... ovaj brod je testiran u sjevernom moru, gdje su valovi veći nego zgrade u kojima živite. a bojno će djelovati u toplom moru, protiv terorista. koje je zapad stvorio, obučio, platio kartu, unajmio brod, avion, vlak, autobus. i što sad? zapadni se plan raspada. ovo što rusi šalju dolje govori da će se udariti nešto drugo, ne alep, alep je gotova priča, par dana teškog bombardiranja i sve se ruši, bježi na sve strane. rakka je možda cilj, a možda nešto drugo. u svakom slučaju, pratiti treba ruske stranice i uživati u video uratcima. tu nema montaže ko kod amerikanaca.

VL
Avatar mason
mason
20:00 23.10.2016.

Nadam se da ovi vojnici znaju plivat,jer ovaj jedini ruski stari nosac samo sto nije potonuo. Pitanje je dana.

VL
DU
Deleted user
14:19 23.10.2016.

nego recite vi meni sto je sa RUSKIM topovnjacama koje su ostale jos iz JRM I jos su starije of ovog nosaca onda je to ponos rvacke mornarice, ahahaaaa

VL
Avatar Abcd....
Abcd....
14:30 23.10.2016.

Ako je taj brod "krama" sto su se svi ustrtarili, kako Britanci, Ameri tako i buzinski podrumski trollovi? Ocito da nijr "krama" kada vec treci dan zaredom je glavna tema u rubrici "Svijet". Hehe

VL
EN
enigma898
14:20 23.10.2016.

Čisto sumnjam u nekakav altruizam Vladimira Putina, ali u ovom slučaju brate udri po našim "saveznicima", ravnaj istočni Alepo, ISIL, Nusru i ostale sunitske ekstremističke bande.

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
19:51 24.10.2016.

Jako pametno približiti se VI floti, jako pametno.

VL
DU
Deleted user
14:42 23.10.2016.

Za sve ovo je da smo iskreni širenje EU i Nato saveza te odlučivanje kako će arapske zemlje živjeti i to uvijek bez pitanja i dogovora sa Rusijom. Ne da podržavam ruse ali trebamo malo biti objektivniji u tome.Tematika je previše kompleksna da bi bili samo rusi krivi.

VL
DU
Deleted user
12:57 23.10.2016.

pa nisu oni ameriki banditi da maltretiraju cijeli svijet. a drugo nikad rusi nisu ni imali u planu ratovat protiv USronja na sred pacifika sa svojim nosacima, to I'm nikada nije ni bila doktrina. oni za to imaju podmornice. u slucaju stvarnog rata neka USronje probaju doci 1000 milja blizu ruske obale a kamoli uci u njihove teritorijalne vode, lako I'm je bilo srbiju bombardirat iz jadranskog mora, neka probaju ruse iz baltika ili crnog mora,

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.