Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojno tržište

Kuvajtski jugotenk na remont u Đaković?

tenk, grafika
04.04.2011.
u 22:00

Modernizacija 149 tenkova M-84, koje su izrađivale 24 tvornice iz bivše Jugoslavije, stajala bi 400 milijuna dolara

Sporazum o vojnoj suradnji Srbije i Kuvajta, čiju je mogućnost najavio  srbijanski ministar obrane Dragan Šustanovac, predviđa remont i modernizaciju 149 kuvajtskih tenkova M-84 proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji.

Tadić ide u Kuvajt

Na tom poslu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 400 milijuna dolara, radile bi tvornice u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji koje su zadržale ili razvijale vojnu industrijsku komponentu i nakon raspada bivše zajedničke države. Sporazum koji bi trebao biti potpisan tijekom idućeg posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Kuvajtu mogao bi biti početak izravnog dogovora i zajedničkog nastupa Srbije, Hrvatske i Slovenije na svjetskim tržištima u području vojne industrije.

Tenk M-84 bio je zajednički proizvod 24 tvornice bivše države koje su ugradile dijelove proizvedene u 1000 poduzeća i logično je da posao modernizacije kuvajtskih tenkova dobiju kompanije iz tri bivše republike, osobito zato što je najveći proizvodni ugovor početkom 90-ih bio upravo izvoz tenkova u Kuvajt. Da modernizaciju svojih tenkova M-84 Kuvajt razmatra već godinama potvrđuju i u brodskom Đuri Đakoviću, koji jedini u svom vlasništvu ima cjelovitu dokumentaciju o proizvodnji i sklapanju tenka.

– Posljednjih nekoliko mjeseci – kaže predsjednik uprave Đure Đakovića Zdravko Stipetić – sve je više naznaka da bi se taj posao mogao i ostvariti.

Delegacija u Brodu

– Đuro Đaković putem državne agencije RH-Alan već je prije slao ponude u Kuvajt, zbog čega su kuvajtske vojne delegacije dolazile u Slavonski Brod. Stoga se nadamo da ćemo biti dobavljač usluge modernizacije tog tenka – kaže Zdravko Stipetić. O mogućoj suradnji s tvrtkama iz bivše države na modernizaciji kuvajtskih tenkova u Đakoviću nemaju informacija. – Modernizacija zahtijeva dobavljače opreme na svjetskoj razini kvalitete. Ne znamo što je od vojnih proizvodnih kapaciteta u tim državama sačuvano, a to će odrediti koje tvrtke mogu sudjelovati u tom poslu i što bi radile. Što se Đakovića tiče, mi smo spremni na zajednički posao, Kuvajtu ćemo ponuditi uslugu modernizacije tenka M-84 samostalno – zaključio je Zdravko Stipetić. Kada Kuvajćani za nekoliko mjeseci dođu u Beograd, situacija će biti mnogo jasnija.

Komentara 36

OB
-obrisani-
22:13 04.04.2011.

Ma bravo za Djuru! Znam da ima kadrove i šteta je da se ne koristi kad je jedina tvornica koja sve to može kompletirati! Mislim da bi u Djuri mogli naći i novije verzije za neke vojne potrebe!

AJ
Ajduk
23:35 04.04.2011.

E super ! Al ajd sad kad se vec radi napravite pojedno dvestotinjak za Srbe i Hrvate da se Imamo cime krkat kad zalizemo ove rane Jer ko ce koga Ako ne svoj svoga !

PO
Poppay
19:28 05.04.2011.

Nemojte opet Bratstvo i jedinstvo ... dosta je toga... nastupajte samostalno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije