Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građanske inicijative

Kuščević: Nema revizije potpisa, mogu ih samo vidjeti

Lovro Kuščević
Foto: Josip Regović/PIXSELL
23.10.2018.
u 11:23

Ministar uprave poručio da odluka o nedovoljnom broju važećih potpisa vrijedi i da je nitko nije osporio

Zainteresirane udruge do petka Ministarstvu uprave mogu podnijeti zahtjeve za uvid u nevažeće potpise za dvije građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj kojima su tražile referendume, ali teško da će od toga imati neke posebne koristi.

UN i grafolozi?

Ministar uprave Lovro Kuščević za Večernji je list jučer rekao da je na snazi zaključak Vlade u kojem stoji da ni za jedan referendum nije prikupljeno dovoljno važećih potpisa, da nitko nije osporio taj zaključak, a ni Zakon o referendumu (inače vrlo manjkav) ne propisuje kome bi se zainteresirani za referendum mogli žaliti. Također, Kuščević odbacuje zahtjev inicijative Narod odlučuje za neovisnu reviziju svih potpisa, dakle ponovnim prebrojavanjem svih potpisa i provjerom nevažećih.

– Nikakvih revizija neće biti, pa tko bi to trebao raditi – UN, UNESCO, grafolozi, MUP?! Šalu na stranu, ali kakve su to ideje da se ponovno prebrojavaju svi potpisi? Vladin zaključak o nedovoljnom broju važećih potpisa je na snazi, a o tome kome bi se inicijative mogle žaliti zbog potpisa neka one razmišljaju – rekao nam je ministar Kuščević. Tek kada u petak dobiju prijave svih zainteresiranih koji žele napraviti uvid u nevažeće potpise, Ministarstvo uprave odlučit će o načinu na koji će se moći napraviti uvid.

– Moramo voditi računa o zaštiti osobnih podataka, interesu javnosti... sve to trebamo zadovoljiti i po tim pravilima omogućiti uvid u te potpise – rekao je Kuščević. Još nije odlučeno, nastavio je, ni to hoće li i mediji imati pravo uvida u potpise koje je povjerenstvo proglasilo nevažećima.

30.000 nečitkih potpisa

Svi prikupljeni potpisi za dvije građanske inicijative ostaju u Apisu, agenciji u kojoj je napravljena provjera i prebrojavanje potpisa, a u Apisu će zainteresirane udruge moći pogledati sporne potpise. HNS, HDZ-ov partner u Vladi, prije šest dana podnio je kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) protiv organizatora građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj da bi se, rekli su tada u HNS-u, utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku.

U ŽDO-u su nam jučer rekli da je prošlo premalo vremena od podnošenja prijave da bi mogli odlučiti hoće li se ići u istragu ili će prijava možda biti odbačena. Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, u intervjuu N1 televiziji rekao je da bi mu bilo draže da je kaznenu prijavu podiglo povjerenstvo koje je kontroliralo i prebrojavalo potpise nego politička stranka. U slučaju inicijative Narod odlučuje bilo je 0,2 posto potpisa mrtvih i beba, a čak 30.000 potpisa proglašeno je nečitkim, nepotpunim ili sl.

Pogledajte video predaje potpisa:

Komentara 4

RI
rightside
13:40 23.10.2018.

a moj kuscevicu,,kome ti mozes nesto pricat?? pa sam znas da oko tih listica ni blizu nije gotovo,,ili se pravis da neznas da nebi anemija primjetio tvoj strah,,))))))

WW
wwwcro
13:31 23.10.2018.

HDZ i SDP komuniste u zatvor ili osuditi na smrtnu kaznu. Dosta su zla već napravili građanima RH.

KO
kold
16:46 23.10.2018.

Dvije godine i novi izbori tad ce mo vas pitati koji potpisi vrijede a koji ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije