Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI KANCELAR

Kurzov ponovni pohod na vlast

Sebastian Kurz
Foto: Peter Kneffel/DPA/Pixsell
1/2
29.05.2019.
u 15:19

Kurz je u utorak u 14,11 sati postao novi „car“ Facebooka s 802.461 „prijatelja“, potisnuvši svog bivšeg koalicijskog partnera i bivšeg čelnika krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea, glavnog aktera „Ibiza skandala“ i njegovih 800.188 „prijatelja“ – na drugo mjesto

Dok austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen muku muči ovih dana s izborom saveznog kancelara koji bi do početka slijedećeg tjedna morao formirati novu prijelaznu austrijsku vladu sastavljenu od eksperata, sada već bivši austrijski kancelar i čelnik Narodne stranke (ÖVP) Sebastian Kurz (32), kojem je u ponedjeljak parlamentarna većina izglasala nepovjerenje i „srušila“ njegovu vladu, bilježi nove pobjede.

Kako u srijedu piše dnevni tabloid „Österreich“ u samo 24 sata nakon kancelarovog „pada“ u Kurzovu Narodnu stranku učlanilo se je čak 1.000 novih članova. Uz, to, kako navodi isti izvor, Kurz je u utorak u 14,11 sati postao novi „car“ Facebooka s 802.461 „prijatelja“, potisnuvši svog bivšeg koalicijskog partnera i bivšeg čelnika krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea, glavnog aktera „Ibiza skandala“ i njegovih 800.188 „prijatelja“ – na drugo mjesto.

I to u vrijeme kada još nije ni počela službena predizborna kampanja za predstojeće prijevremene izbore, najavljene za rujan ove godine, navodi list.

Navedeni podaci, ali i upečatljivi medijski istupi Kurza, pred više od 2.000 njegovih pristaša pred stranačkom Političkom akademijom samo dva sata nakon iskazivanja nepovjerenja, kao i potom njegovi vješti strateški potezi, odricanje od mandata u parlamentu kako bi mogao otići u bazu i „slušati potrebe naroda“ te odricanje od plaće čelnika ÖVP-a ( navodno 100.000 eura do izbora slijedeće vlade u jesen), jasne su poruke ne samo njegovim brojnim pristašama nego i političkim protivnicima, socijaldemokratima (SPÖ) i krajnjim desničarima (FPÖ), da ga ne smiju „banalizirati“ i da ga moraju ozbiljnije shvaćati.

Jer, on im sigurno neće, nakon svega što su mu udruženo napravili u parlamentu, pružiti ni najmanju šansu da ga presele sa savezne na „samo“ lokalnu političku scenu.

Hoće li mu to na ovakav način uspjeti, zasada se ne zna. Ono što je poznato je da je dosada najmlađi kancelar u Europi i svijetu neumorni borac i strateški velemajstor. S još jednim političkim trofejom u ruci: uvjerljivom pobjedom „narodnjaka“ na nedjeljnim europskim izborima u Austriji, neki analitičari govore o „lasti“ koja navješćuje „austrijsko proljeće“. U ovom slučaju „prljavo“ izborno ljeto i “vruću“ jesen.

Komentara 1

RE
rerun
18:24 29.05.2019.

Pad Kurca uzdrmao Austriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije