Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI KANCELAR

Kurz: Vlada ne planira nagrađivati cijepljenje, porezni obveznici su već dosta toga besplatno omogućili

Foto: Snježana Herek
1/3
30.06.2021.
u 15:14

Kurz je uvodno rekao kako je  povoljna epidemiološka situacija u zemlji, koju potvrđuje i inidencija ispod 10 novozaraženih na 100.000 stanovnika

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu je nakon sastanka Vlade na konferenciji za novinare rekao kako Vlada trenutačno ne planira uvođenje bilo kakvih nagrada niti bonova i drugih oblika poklona kao motivaciju građana za cijepljenje.

„Najbolja motivacija je objašnjenje značaja cijepljenja“, istakao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein.

„Tako i tako već imamo brojne besplatne ponude koje financiraju porezni obveznici, od besplatnih testova do cijepljenja“, poručio je austrijski kancelar, izrazivši skepsu da li je plaćati ljudima da se cijepe doista pravi put.

Kurz je rekao kako su lokalne kreativne ideje motiviranja ljudi za cijepljenje za poduprijeti. Pokrajina Gornja Austrija je predložila da se prilikom posjete restoranima također omogući cijepljenje onima koji to žele.

Raspravu oko nagrađivanja za cijepljenje otvorila je Udruga austrijskih trgovaca koja je predložila da austrijska vlada nagradi bonovima od 50 eura, koji bi se mogli koristiti u austrijskim trgovinama i tvrtkama, sve one koji mogu dokazati da su cijepljeni ili da će se cijepiti. 

Kurz je uvodno rekao kako je  povoljna epidemiološka situacija u zemlji, koju potvrđuje i inidencija ispod 10 novozaraženih na 100.000 stanovnika omogućila da se od sutra ide u daljnje popuštanje korona mjera.

„1. srpnja možemo konačno mirne savjesti učiniti i daljnje korake otvaranja“, dodao je kancelar, pobrojavši neka od ograničenja koja od sutra više nisu na snazi kao primjerice ukidanje obveze nošenja maski. Od sutra se maske još samo moraju nositi u trgovinama, javnom prijevozu i ljekarnama, ali i na tim mjestima više nisu dosad obvezne FFP maske s znatno gušćim filtrom nego one prijašnje tekstilne, znatno prikladnije za ljetne vrućine.

Od sutra maske padaju i u ugostiteljstvu, turizmu, kulturi i sportu.

„U ugostiteljstvu se osim obveznog nošenja maski od 1. srpnja također ukida ograničenje radnog vremena lokala i obveza držanja fizičkog razmaka od metra. Noćni lokali, barovi i diskoteke nakon godine i pol dana sutra konačno ponovno otvaraju svoja vrata“, rekla je na Pressici ministrica turizma Elisabeth Köstinger.

Kako se je moglo čuti, posebno veselje vlada u redovima kulturnjaka i sportaša, jer od 1.srpnja više nema ograničenja broja posjetitelja na kulturnim i sportskim priredbama i stadionima, pa se slavi „povratak na staro“.

Ono što je glavno i ostaje kao najvažnija sigurnosna mjera i obvezna „ulaznica“ za sve posjete i priredbe je „3-G-pravilo“ odnosno predočenje potvrde ili certifikata o testiranju, izlječenju ili cijepljenju protiv koronavirusa. Djeca mlađa od 12 godina, više se nisu obvezna testirati.

„Naravno da je za očekivati da će se broj novozaraženih u nakon nekog vremena početi ponovno rasti“, upozorio je Kurz, izrazivši nadu da to neće dovesti do opterećenja bolničkih kapaciteta s obzirom na visoku procijepljenost osoba starijih od 65 godina.

„Preko ljeta razvoj epidemiološke situacije pratiti će posebno Povjerenstvo, u kojem je uz mene i potkancelara i ministar zdravstva, ministrica turizma, ministar vanjskih poslova, ministrica obrane, državna tajnica za umjetnost i kulturu i predsjedavajući Konferencije predsjednika austrijskih pokrajina“, rekao je Kurz.

Ministar zdravlja je rekao kako se zabrinutost Austrijanaca zbog širenja delta soja koronavirusa vlada uzima vrlo ozbiljno. Pozvao je sve Austrijance koji  se još nisu cijepili da to učine, poručivši im:

„Imat ćemo sigurnu jesen“.

„Cjepiva će biti dovoljno na raspolaganju, jer će treće cijepljenje biti nužno u listopadu“, dodao je.

Na novinarski upit kako komentira najavu grada i pokrajine Beč da u noćne lokale koji  od sutra počinju raditi neće puštati testirane osobe nego samo cijepljenje i izliječene od korone ministar zdravlja je odgovorio:

„Ono što vlada propisuje samo su minimalni standardi. Pokrajine uvijek mogu dodatno postrožiti mjere“.  A to će Beč, barem prema posljednjim vijestima, i učiniti.  
 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:17 30.06.2021.

"Pokrajina Gornja Austrija je predložila da se prilikom posjete restoranima također omogući cijepljenje onima koji to žele." Dobar dan, molim jedan hamburger, dva put Chicken mc Nuggets, dve pomfrita, jednu colu, jednu fantu, o dva pfizera u levu ruku..... Kristee kako je to bolesno!!!

DU
Deleted user
15:35 30.06.2021.

Ova situacija je možda povezana sa sadašnjom ekonomskom politikom printanja novca. Iz perspektive Hrvatske, bolje je biti na izvoru investicija i provoditi agendu Europske unije i pritom uzeti ono što se može od turizma, jer u svakom trenutku europski birokrati mogu efektivno zabraniti turizam i proizvoljno smanjiti dodjeljivanje i printanje različitih potpora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije