Naslovnica Vijesti Svijet

Austrija priprema drastična smanjenja socijalnih povlastica za strance

Tako će ubuduće građani Europske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć.
28. svibnja 2018. u 22:31 24 komentara 3202 prikaza
Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 Austrijska vlada donijela je u ponedjeljak na zatvorenoj sjednici u Mauerbachu odluku o reformi socijalnog sustava u Austriji koji prije svega predviđa smanjivanje povlastica za velike obitelji i strance.

Johannes Kopf Johannes Kopf: 'Da ukinemo radne dozvole, preplavilo bi nas deset tisuća Hrvata bez posla'

"Mi moramo hitno donijeti  mjere koje bi naš socijalni sustav učinile pravednijim i to tako da se ponovno više isplati raditi nego primati pomoć a prije svega moramo zaustaviti useljavanje u naš socijalni sustav“, rekao je na konferenciji za tisak nakon sastanka desno-konzervativnog kabineta austrijski kancelar Sebastian Kurz (Narodna stranka Austrije ÖVP).

Tako će ubuduće građani Europske unije u Austriji tek nakon pet godina boravka steći pravo na socijalnu pomoć. Dosada su građani EU-a imali pravo na pomoć u slučaju da njihova primanja ne dosežu tzv. temeljnu financijsku razinu od 863 eura.

"Od 2012. broj primatelja socijalne pomoći se povećao za 60 posto. Posebno je zastrašujuće ako analiziramo kako su po Austriji raspoređeni primatelji pomoći: njih preko 50 posto živi u Beču. A od toga su preko 50 posto strani državljani“, rekao je Kurz.  

Sebastian Kurz
1 / 13
Sastanak Orbana i Kurza

Od isplate temeljne financijske razine, pri čemu je u tu svotu uključena i subvencija stanarine, 300 eura će ubuduće biti vezano uz određene uvjete koje austrijski mediji doživljavaju kao diskriminaciju stranaca.

Uvjet za primanje tog dijela socijalne pomoći je završena austrijska osnovna škola ili minimalno poznavanje njemačkog jezika na razini B1 ili engleskog jezika na razini C1. Ovaj uvjet se uvodi i za one koji već sad primaju socijalnu pomoć.

Austrijska agencija APA smatra da bi se ova mjera mogla kositi sa zakonima EU-a prema kojima podnositelji zahtjeva za azilom imaju pravo na jednaku socijalnu pomoć kao i ostatak stanovništva.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je kako mu je najvažnija pravednost prema obiteljima u Austriji reformske mjere Austrija nastavlja rezove: Djeci stranaca manje novca

Smanjivanje sredstava je predviđeno i za obitelji s više djece pri čemu pomoć za prvo dijete ostaje na istoj razini kao i dosad ali se već od drugog djeteta pomoć znatno smanjuje što je, prema prvim reakcijama, u praksi upereno upravo protiv mnogobrojnih useljeničkih obitelji.

Vicekancelar i predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Christian Strache dodao je kako su reforme potrebne zbog "eksplodirajućih troškova“ socijalnog sustava.

Vlada je nakon stupanja na vlast krajem prošle godine najavila ograničenja pri useljavanju i uvođenje mjera koje bi Austriju učinile "manje atraktivnom“.

Sebastian Kurz VELIKA UŠTEDA Austrija smanjuje dječje doplatke za djecu radnika iz inozemstva, evo zašto Georg Von Habsburg GEORG VON HABSBURG Ne bojim se islama, već Europe koja odbacuje kršćanstvo Sebastian Kurz ZABRANA USTAŠKIH SIMOBLA Kurz: Vlasti će odlučno reagirati ako dođe do kršenja zakona u Bleiburgu
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  Ajde, jedni su napokon shvatili da stvaranje potrebitih uništava državu i društvo. Kada se ljudima više isplati filozofirati, žaliti se, vikati i pljuvati po drugima umjesto raditi, znak je da država ide k vragu... Cijela EU je socijalna prava dovela ... prikaži još! do apsurda, zato su je prestigle i Amerika i Kina i Indija i Japan. EU nije iznjedrila niti jednu svjetsku tehnološku tvrtku već desetljećima, nije napravila niti jedan tehnološki proboj, ništa... Ne samo to, EU je izbacila i jednu Vel. Britaniju, zamlju s najviše startupova, financijski centar, a jednu Irsku je teško kaznila jer je privukla svjetske tehnološke gigante... Nije bez veze da se u EU više skoro ništa ne isplati raditi, još sada gledaju uvesti porez na robote, tako da se stvarno više ništa ne radi. Pa i ovaj GDPR je još jedan udarac IT industriji gdje će EU dodatno zaostati za ostatkom svijeta...

 • Avatar drenter977
  drenter977:

  Napokon, jedna vlada da radi u korist svojih građana, sad kad se raznorazne udruge, leftardi i ostali paraziti podignu na zadnje noge :)

 • Hrvatska:

  Super Kancelar je Kurz