Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
75. OBLJETNICA

Kurz u obraćanju naciji: Obnova je upravo počela

Sebastian Kurz
Foto: BKA - Arno Melicharek
1/2
27.04.2020.
u 14:17

Austrija danas obilježava 75. rođendan poslijeratne Austrije. Naime, završetkom Drugog svjetskog rata i Deklaracijom o neovisnosti od 27. travnja 1945. godine postavljeni su temelji za osnivanje Druge Republike Austrije

Iz jedne slabe i uzdrmane Austrije, koja je morala proživjeti dva Svjetska rata, postala je jaka i imućna zemlja, u srcu Europske unije, rekao je u ponedjeljak u svom obraćanju naciji iz sjedišta austrijske Vlade u Beču savezni kancelar Sebastian Kurz, povodom svečanosti obilježavanja 75. rođendana poslijeratne Austrije, održane u sjenci koronakrize, neuobičajeno skromno.

Da podsjetimo, završetkom Drugog svjetskog rata i Deklaracijom o neovisnosti od 27. travnja 1945. godine postavljeni su temelji za osnivanje Druge Republike Austrije.

Kurz je istaknuo kako Austrijanci za svoje nasljeđe i blagostanje, prije svega, trebaju zahvaliti poslijeratnoj generaciji. Među poslijeratne austrijske političke velikane ubrojio je prvog saveznog kancelara Leopolda Figla te kasnijeg kancelara Brunnu Kreiskyja i potkancelara i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, zaslužnog za priključenje Austrije Europskoj uniji.

U svom 15-minutnom govoru obećao je Austrijancima „borbu za svako radno mjesto“ i  „povratak slobode, što je moguće prije“, koju je ograničilo širenje koronavirusa.

„Kao Austrija i europska državna zajednica, do sada smo iz svih kriza izlazili jači. Tako će biti i ovaj put, u to sam siguran“, ustvrdio je Kurz, potkrijepivši to sadašnjom brojkom od manje od 100 novozaraženih koronavirusom dnevno i usporedivši tu brojku s brojkom od gotovo dnevno 1.000 oboljelih u Austriji u ožujku.

Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos obuzdavanju širenja koronavirusa.

„Zajedno smo uspjeli izravnati krivulju zaraze“, rekao je dodavši:

„Moramo biti zahvalni da smo ostali pošteđeni razvoja situacije kao što je to bilo u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj“.

„Znam da sve to nije bilo, niti je jednostavno. I da je bolno da se ne može vidjeti prijatelje i rodbinu“, napomenuo je austrijski kancelar. Poručio je kako on „ne može obećati da će od danas na sutra biti sve kao što je prije bilo“.

„Ne mogu obećati ni da će slijedeći mjeseci biti jednostavni. Ali ono što mogu obećati je da ćemo i sada, jednako kao i  na početku, brzo i konzekventno postupati i sve činiti, kako bi obuzdali virus, i koliko je to najbrže moguće ponovno vratiti našu slobodu“, istakao je Kurz dodavši kako će se nastojat postupno vraćati normalnost, ali uz istovremeno vođenje brige da broke zaraze budu toliko niske, koliko je to god moguće“.

„Pandemija koronavirusa pogodila je cijeli svijet i globalno gospodarstvo stoji pred najvećom recesijom od 1930-tih godina. A ni Austrija nije izuzetak“, konstatirao je austrijski kancelar istaknuvši kako je Vlada već isplatila do sada 14 milijardi „hitne pomoći“ najteže pogođenima posljedicama koronakrize.

„Ali tom hitnom pomoći naš put obnove još dugo nije završen. Naprotiv: On je tek počeo“, poručio je.

Najavio je novi mega paket pomoći gospodarstvu, obiteljima te pomoć nezaposlenima i onima koji rade skraćeno kako bi se sačuvalo svako radno mjesto, koji će biti predstavljen još ovaj tjedan.

Izrazio je nadu kako će slijedećih mjeseci i godina s „hrabrim i marljivim“ austrijskim poduzetnicima i zaposlenicima vratiti Austriji njenu prethodnu „gospodarsku snagu“.

Na kraju je apelirao na Austrijance na „hrabro i oprezno“ gledaju unaprijed na sve što se još u Austriji mora „zajednički postići“.

„Na Comeback Austrije, u kojem svi mi zajedno sudjelujemo“, poručio je Austrijancima kancelar Sebastian Kurz u svom govoru nade i optimizma. I  okretanja novog poglavlja Austrije na njen 75. rođendan, prouzročenog koronakrizom, koju kako izvještavaju u ponedjeljak mediji, austrijska Vlada  zajedno s građanima namjerava otkloniti „zajedništvom, marljivošću i mobilizacijom svih raspoloživih snaga“.

Prije obraćanja javnosti kancelar Sebastian Kurz je zajedno s potkancelarom Wernerom Koglerom  i ministricom obrane Klaudiom Tanner položio vijenac na grob neznanog junaka u Burgtoru na vanjskom ulazu na bečki Heldenplatz. I to, prvi put s zaštitnom maskom na licu.

Nešto kasnije počast je odao i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije