Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON MINISTRIČINE OSTAVKE

Kurz predstavio novog austrijskog ministra rada Martina Kochera

AUT, Akutelle Entwicklungen zur Coronaerkrankung in Österreich
Foto: EXPA/PIXSELL
1/2
10.01.2021.
u 14:42

Kocher je pobrojao svoje buduće prioritetne zadaće, najavivši „borbu za svako radno mjesto“. Poručio je da će svim raspoloživim sredstvima raditi na smanjenju nezaposlenosti i ponovnom gospodarskom rastu

Nakon što je jučer kasno navečer austrijska ministrica rada, obitelji i mladih Christine Aschbacher iz redova Narodne stranke (ÖVP) podnijela ostavku na ministarsku dužnost zbog sve glasnijih optužbi da je plagirala svoj diplomski i doktorski rad, savezni kancelar Sebastian Kurz je u nedjelju rano poslijepodne na konferenciji za novinare održanoj u središtu austrijske Vlade u Beču predstavio njenog nasljednika, Martina Kochera (48), dosadašnjeg profesora nacionalne ekonomije na bečkom Sveučilištu i šefa bečkog Instituta za više studije (IHS), koji će biti novi ministar rada.

Kurz je istaknuo kako će područje obitelji i mladih preuzet ministrica integracije Susanne Raab. „Veselim se dodatnom top ekspertu u našem timu“ rekao je Kurz, dodavši kako je Kocher jedan od najpriznatijih austrijskih ekonomskih stručnjaka koji je „obogaćenje“ za vladin tim. Kancelar je posebno istaknuo kako Kocher preuzima ministarsku dužnost u „zahtjevno vrijeme“ i da se slijedećih godina „mora sve učiniti kako bi Austrija vratila svoju gospodarsku snagu“.

Kocher preuzima ministarsku dužnost u vrijeme koje je obilježila ne samo pandemija koronavirusa nego i dosad rekordna nezaposlenost u poslijeratnoj Austriji. Kurz je uvodno zahvalio dosadašnjoj ministrici Aschbacher na radu.

„Bio sam iznenađen, ali ponudu sam rado prihvatio“, rekao je budući ministar rada Martin Kocher, koji će sutra poslijepodne položiti prisegu pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom i tako i službeno stupiti na dužnost. Kocher je naglasio kako se Austrija nalazi u „najdubljoj krizi nakon Drugog svjetskog rata“ i da ima najveću besposlicu i najveći broj ljudi koji skraćeno rade u poslijeratnoj Austriji.

Kocher je pobrojao svoje buduće prioritetne zadaće, najavivši „borbu za svako radno mjesto“. Poručio je da će svim raspoloživim sredstvima raditi na smanjenju nezaposlenosti i ponovnom gospodarskom rastu, kako se ne bi ostvarila predviđanja da će 2024. godine nezaposlenost biti veća od one 2019. Među svoje važne zadaće uključio je i jačanje razvoja digitalizacije te strukturne promjene na području rada. Martin Kocher rođen je 1973. godine u Salzburgu. Diplomirao je nacionalnu ekonomiju s posebnim fokusom na istraživanja. Od 2016. bio je na čelu IHS-a, a od 2020. Predsjedavajući Fiskalnog vijeća, kontrolnog gremija za vođenje financija javnih poduzeća i ustanova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije