Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napravio show u beču

Kurz oštro kritizirao Erdoganovo nepoštivanje zemlje domaćina

Erdogan
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.06.2014.
u 21:21

Posjet u sklopu obilježavanja 10. godišnjice postojanja Udruge Europsko-turskih demokrata u Austriji, turski predsjednik iskoristio je za svoj političko-populistički šou

– Hvalospjevima o Turskoj i svojim populističko-nacionalističkim govorom održanim u četvrtak poslijepodne u bečkoj Ledenoj dvorani Albert Schultz, turski je premijer Recep Tayyip Erdogan potvrdio da je u Beč došao da svoju predizbornu kampanju proširi i na austrijsko tlo, te zbije redove svojih tursko-nacionalističkih poklonika i potencijalnih birača na predstojećim predsjedničkim izborima u Turskoj, u kolovozu ove godine.

Ukazavši na političku snagu svoje zemlje Erdogan je istakao da je Turska za Europu šansa koju ne smije propustiti.

- U prtljazi imam pozdrave 77 milijuna građana Turske - rekao je u govoru pred oko 7000 njegovih poklonika turskog podrijetla u Austriji, koji su bili nazočni u dvorani i oko 10.000 ispred dvorane.

- Kao narod uvijek smo bili ponosni na vas. Kada je vama bilo dobro, dobro je bilo i nama. Kada ste vi bili tužni, i mi smo bili tužni - dodao je ustvrdivši kako su Turci u Europi ''unuci sultana Sulejmana Veličanstvenog“ i da su u Europu došli da osvoje ''srca Bečana“.

- Nitko nas se ne mora bojati - napomenuo je Erdogan zaključivši kako je Turska za Europu ''važna alternativa, izlaz i jedini solidni prolaz na Istok“. Erdogan se osvrnuo i na gospodarski razvoj Turske, ustvrdivši, između ostalog, da ''u Turskoj više svega onoga što ima i u Europi“. Govoreći u ostalim političkim strankama u svojoj zemlji, kao i prethodnoj turskoj Vladi, rekao je da je ona diskriminirala žene koje su nosile marame na glavi i osobe predane islamskoj vjeri. Podvukao je da je Turska uvijek bila usmjerena prema Zapadu, ponudivši nazočnima proširenu definiciju Europe: ''Europa ne završava tamo gdje Dunav utječe u Crno more, nego počinje, gdje Eufrat i Tigris imaju svoje izvore“.

Konstatirao je da se Turska nikada ne miješa u unutarnju politiku drugih zemalja, osim ako je riječ o rasizmu i islamofobiji, tada štiti prava svojih građana. Poručio je da usmjerenost ka Zapadu ne znači i prekid veza s braćom na Istoku. Austrijskim Turcima je poručio kako mogu biti ponosni na takvu Tursku.

- Vi se trebate integrirati u društvo, dobro naučiti njemački, ali ne se asimilirati - podvukao je Erdogan. Austrijski ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz oštro je kritizirao turskog premijera predbacivši mu da je pokazao da ''ne poštuje“ Austriju kao zemlju domaćina i da je ''izazvao nemir“ prenijevši tursku predizbornu kampanju na austrijsko tlo.

- Mogu samo reći da poštivanje zemlje domaćina izgleda posve drugačije - rekao je šef austrijske diplomacije. Mediji su izvijestili da je upitno hoće li se Kurz u petak prijepodne sastati s Erdoganom, koji je najavljeni privatni posjet Beču u sklopu obilježavanja 10. godišnjice postojanja Udruge Europsko-turskih demokrata u Austriji iskoristio za svoj političko-populistički šou.

Za vrijeme Erdoganovog govora u bečkoj dvorani, oko 6000 njegovih protivnika prosvjedovalo je na ulicama Beča i na kratko se sukobilo s policijom kojoj su u pomoć pritekle i specijalne postrojbe WEGA. Ogorčenje u austrijskoj javnosti zbog dolaska u Beč turskog premijera nikada nije bilo veće, a ulje na vatru dolio je i podatak da će policijsko osiguranje Erdogana austrijske porezne obveznike stajati oko 500 milijuna eura.

Komentara 14

AC
actros
22:26 19.06.2014.

previse provocira taj erdoan,njemu treba zabraniti javne nastupe u europi a njegove sljedbenike poslati kuci ,pa neka u turskoj budu politicki aktivni i provociraju susjede arape....koga jos turska interesira u europi...

SI
sindiluani
08:28 20.06.2014.

Kad nisu uspjeli osvojiti Beč u 17.stoljeću,Turci ga osvajaju u 21.!

AC
actros
09:57 20.06.2014.

da su ti turci na celu sa erdoanom nesto posebno ekonomski napravili, vratio bi im se narod kuci iz europe, ovako nula bodova,znam samo da skoro 90% turaka ima njemacko ili austrijsko drzavljanstvo a to bi za njih koji toliko isticu svoje tursko porjeklo trebala biti sramota ali izgleda da je karakter u pitanju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije