Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet beču

Kurz ozbiljno opominje Erdogana uoči predizbornog skupa

sebastian kurz
Jurica Galoic/PIXSELL
13.06.2014.
u 13:22

Austrijski ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz uputio je jasnu i glasnu opomenu u smjeru turskog premijera

Nikada prije iritacija, pa čak i ogorčenje u austrijskoj javnosti nije bilo veće nego što je to uoči skorašnjeg dolaska u Beč turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Sporni političar planirao je predizbornu kampanju proširiti i na austrijsko tlo te je najavio da će se 19. lipnja u austrijskom glavnom gradu obratiti svojim poklonicima turskog podrijetla, koji žive u Austriji.

Dovoljan razlog ne samo za austrijsku policiju nego i za austrijski politički vrh, da je na nogama. Austrijski ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz uputio je jasnu i glasnu opomenu u smjeru turskog premijera, piše u petak austrijski dnevni list Österreich.

- Izričito opominjem premijera Erdogana: On ne smije unositi razdor u austrijsko društvo. Integracija je osjetljiva, i samim time teška. Jedan pogrešan govor može nas baciti unatrag i zatrovati klimu -  rekao je šef austrijske diplomacije, dodavši da Erdogan ima ''veliku odgovornost“.

- Ako se drži pozitivan govor i govori se o pravim stvarima – učiti njemački i biti lojalan prema Austriji – tada to pomaže. To i očekujem. Ali ako postupi suprotno, kao u Njemačkoj, našteti će ne samo našem većinskom narodu, nego također, prije svega turskim doseljenicima - istakao je Kurz.

Na upit da li doseljenici unatoč svega smiju biti ponosni na svoje korijene, austrijski je ministar odgovorio: ''Naravno. Jer dobro je biti višejezičan. No, premijer Erdogan ne bi trebao isticati razdvajajuće i time pogoršati postojeću klimi. Zbog toga se pravovremeno javljam: Može se biti ponosan na svoje korijene i svoju novu domovinu. Austrijanci turskog podrijetla nisu strano tijelo, oni su Austrijanci. To je moja poruka Erdoganu“.

U Austriji živi oko 140 tisuća doseljenika turskog podrijetla. Austrijski mediji pišu da Erdogan stiže u Beč kako bi zbio redove svojih tursko-nacionalističkih poklonika i udobrovoljio ih da glasaju za njega na sljedećim turskim izborima. Ono što posebno ističu je da nitko od austrijskih visokih dužnosnika neće primiti Erdogana, a kao razlog navode, problem s terminima.

Komentara 6

IO
Iohannes
14:09 13.06.2014.

Ako su Turci koji imaju austrijsko državljanstvo Austrijanci, što je onda sa Srbima koji žive u HR i imaju njezino državljanstvo - hoće li oni postati Hrvati? Hajde, g. Pupovac, elaborirajte demokratski...

SI
sindiluani
08:18 14.06.2014.

tako je gospon Kurz,neka se svatko ponosi svojim porijeklom,ali i biti lojalan državi u kojoj živiš,naučiti jezik,prihvatiti kulturu,itd.Onaj tko to ne može trebao bi se vratiti otkud je i došao...

ZR
Zrakomlaat
23:44 21.07.2014.

Kada Hrvati Madjari i muslimani u Srbiji postanu Srbi tada ce i Srbi u Hrvatskoj postati Hrvati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije