Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI MEDIJI O EU SUMMITU

Kurz malo umoran, ali sadržajno zadovoljan: 'Dobar rezultat za EU i Austriju'

Kurz u Bruxellesu
Foto: BKA - Arno Melicharek
1/3
21.07.2020.
u 15:14

Ono na što je Kurz posebno ponosan je da je uspio i za Austriju ishoditi povećanje rabata sa 137 milijuna eura na 565 milijuna eura godišnje

Austrijski mediji puni su u utorak izvješća i komentara o postignutom dogovoru čelnika zemalja članica EU-a, nakon pet dana maratonskog pregovaranja, o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa.

„Povijesni dan za Europu“,“ Usuglašen paket od 1,8 bilijuna eura: Rođenje nove Europe“, „Škrci važan čimbenik u EU“, „EU-summit: Suglasje oko povijesnog financijskog paketa“, „Kratkovidnost, zavaravajuće pakovanje: EU-rekord-Financijski paket s kojim nisu baš svi sretni“, „U Ruttovoj sjenci okrhnut i kancelarov imidž“, „Summit bez pobjednika, ali s mnogo gubitnika“ itd., samo su neki od naslova na portalima austrijskih medija, koji slikovito govore o drami koja se je pet dana odvijala u Bruxellesu.

„U međuvremenu sam malo umoran, ali sadržajno sam vrlo zadovoljan“ postignutim suglasjem, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz novinarima nakon summita istaknuvši:

VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

„Postigli smo dobar rezultat za Europsku uniju, a i dobar rezultat za Republiku Austriju“. Napomenuo je kako je suradnja skupine „štedljivih“ zemalja u kojoj su uz Nizozemsku bile i Danska, Švedska, Finska i Austrija urodila plodom i dovela do ispunjenja njihovih važnih zahtjeva. Između ostalih, promjene i redimenzioniranja proračuna Europske unije u odnosu na predložene planirane vrijednosti, vremensko ograničenje fonda za oporavak EU te izuzetno značajno investiranje u budućnost Unije.

Ono što je Kurzu i „škrtcima“ bilo posebno važno je da fond oporavka EU bude jednokratan i vremenski ograničen kako bi se spriječilo neograničeno zajedničko zaduživanje EU u ime njenih članica. I da sredstva budu investirana u zaštitu okoliša, digitalizaciju i reforme, navode mediji i dodaju da su „škrtci“ također uspjeli ishoditi, kako je Kurz naglasio, „kontrolu upotrebe sredstava po posebno strogim mehanizmima“.

„Ukoliko se pojavi sumnja u nenamjensku upotrebu sredstava, ona može biti odmah obustavljena. I to je izuzetno važno“, pojasnio je austrijski kancelar.

Ono na što je Kurz posebno ponosan je da je uspio i za Austriju ishoditi povećanje rabata sa 137 milijuna eura na 565 milijuna eura godišnje, te da je „Štedljivima“ pošlo za rukom smanjiti bespovratna sredstva EU pomoći s 500 na 390 milijardi eura.

Mediji uglavnom izvještavaju o maratonskim pregovorima u kojima je postignut dogovor o planu oporavka EU teškom 750 milijardi eura, od kojih je 390 milijardi namijenjeno za bespovratnu pomoć, a 360 milijardi za kredite te sedmogodišnjem proračunu od 1.074 milijarde eura, zajedno upakiranim u do sada najveći financijski paket u povijesti EU-a „težak“ 1,8 bilijardi eura.

Komentara 2

KO
komit
17:55 21.07.2020.

Ako je najveća novčanica 1000 eura pretpostavljam. Kolika soba bi trebala za 750 milijardi eura?

XA
xaron
15:47 21.07.2020.

Hvala Kurzu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije