Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Kurz: 'Do ožujka za Austriju 900 doza cjepiva'. Spremnost na cijepljenje pada

Sebastian Kurz
Foto: BKA Dragan Tatic
1/3
16.12.2020.
u 20:05

„Pripreme za dospijeće cjepiva u Austriju u punom su pogonu“, kaže Kurz.

U tijeku prvog kvartala 2021. za austrijsko bi stanovništvo trebalo biti 900 doza Biotech / Pfizerovog cjepiva na raspolaganju - izvijestio je austrijski kancelar Sebastian Kurz javnost nakon današnje video-konferencije s predstavnicima farmaceutske tvrtke Pfizer Sinan Atligom, regionalnim predstavnikom Vaccines odjeljenja ove tvrtke i Robinom Rumlerom Pfizerovim menadžerom za Austriju.

„Pripreme za dospijeće cjepiva u Austriju u punom su pogonu“, dodao je Kurz. Istakao je kako bi „nakon 240.825 doza u siječnju i 331.500 u veljači, trebala uslijediti daljnja isporuka od još 375.375 doza“. „Veselim se da put do cijepljenja nije više daleko. Nakon razgovora s Pfizerom sam još uvjereniji da još u ovoj godini, ubrzo nakon odobrenja, možemo početi s cijepljenjem“, poručio je austrijski kancelar.

Ustvrdio je kako se je angažman na europskoj razini također isplatilo, jer bi odobrenje BioTech / Pfizer cjepiva trebalo stići prije nego je prvotno bilo planirano. Napomenuo je kako je Austrija od odgovornih osoba iz Pfizera dobila „Update o procesu dobivanja i logistici isporuke na EU razini“.

I dok na jednoj strani Kurz austrijskim građanima šalje ohrabrujuće poruke o relativno brzom početku cijepljenja protiv Covida-19 u Austriji, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je sve više Austrijanaca koji se ne žele cijepiti. Anketa austrijskog Instituta za ispitivanje javnog mnijenja „Gallup“, napravljena od 3. do 10. prosinca, u kojoj je sudjelovalo 1.000 ispitanika, pokazala je da kratko prije puštanja u upotrebu cjepiva protiv koronavirusa, tek svaki peti Austrijanac odnosno njih 23 posto namjerava se cijepiti, a svaki četvrti ili njih 27 posto je reklo da će se „vjerojatno“ cijepiti.

Zanimljiv je podatak da na jednoj strani razantno pada spremnost Austrijanaca na cijepljenje, a na drugoj vidno raste strah od zaraze. Naime, čak 60 posto ispitanika izrazilo je strah da će se negdje sami zaraziti, ili da će ih zaraziti netko iz njihove obitelji. Početkom listopada tek svaki drugi ili njih 45 posto strahovalo je od zaraze.

U drugoj polovici studenoga 25 posto Austrijanaca je reklo da će se „sigurno“ cijepiti, a daljnja trećina (31 posto) „vjerojatno“. Među njima 38 posto žena, što je za 10 postotnih bodova manje nego mjesec dana prije. Anketa je također pokazala da čak 82 posto ispitanika ne očekuje poboljšanje situacije. Njih 18 posto smatra da će se stanje još pogoršati, a 64 posto smatra da će stanje ostati isto. Na pitanje o teorijama zavjere da je neka „strana sila“ namjerno proširila koronavirus, svaki četvrti Austrijanac, prije svega mladi do 30 godina (32 posto) i to više žena (28 posto) nego muškaraca su tog mišljenja.

Podaci pokazuju da svaki treći ispitanik još uvijek smatra da se s opasnošću od koronavirusa pretjeruje. Ograničenje putovanja u inozemstvo i pri ulasku u Austriju s rizičnih područja zbog sprečavanja širenja koronavirusa 79 posto ispitanika smatra „smislenim“, što je porast za 6 posto u odnosu na listopad. Što se tiče povjerenja u mjere austrijske vlade donese s ciljem sprečavanja širenja Covida-19 u zemlji, Gallupova anketa je pokazala da je povjerenje u Vladine mjere „masivno palo“. U ožujku ove godine još 91 posto građana je bilo mišljenja da Vlada pravilno postupa s donesenim mjerama, a sada, početkom prosinca to smatra tek svaki drugi ili 49 posto ispitanika.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mačak s tri života
mačak s tri života
07:09 17.12.2020.

volio bih vidjet čovjeka koji će se cijepit i potpisat da je sam kriv ako mu se šta desi.

WE
weAreCro
21:17 16.12.2020.

A zasto da se cijepe protiv vrste gripe/prehlade koja u 99% slucajeva ima simptome koji su slabiji od obicne gripe. Nek se cijepe oni koji to inace rede kod sezonske gripe i bok. Uostalom nakon onakvih smijesnih izjava na nasemm RTLu nekog lika iz stozera mislim da ni najzescem pro-vakcinasu nije do cijepljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije