Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurz

Austrija će staviti imigraciju i zaštitu granica u fokus svojeg predsjedanja EU-om

Austrija preuzima presjedanje EU-om od Bugarske
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL
09.03.2018.
u 16:33

Kurz vlada u koaliciji s protuimigrantskom Slobodarskom strankom, po čemu je Austrija jedina u Europi koja u vladi ima krajnju desnicu

Austrija planira iskoristiti svoje predsjedanje Europskom unijom u drugoj polovici ove godine kako bi preusmjerila fokus Unije s razmještanja migranata na sprječavanje njihova dolaska u EU, rekao je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz vlada u koaliciji s protuimigrantskom Slobodarskom strankom, po čemu je Austrija jedina u Europi koja u vladi ima krajnju desnicu. To je rezultat prošlogodišnjih izbora kojima je dominirala europska migrantska kriza. Austrija će u srpnju preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom od Bugarske. EU je duboko podijeljen u pogledu imigracije. Istočne članice poput Poljske i Mađarske ne žele primiti svoj dio migranata po europskom sustavu kvota. Kurz, protivnik imigracije, obećao je da će iskoristiti svoje dobre odnose s njima, posebno s Mađarskom, kako bi približio dvije strane.

"Naš cilj je vrlo jasan - da u Europi ne samo da ne bi smio postojati spor oko raspodjele migranata nego da je napokon potrebna promjena fokusa prema osiguranju vanjskih granica", rekao je Kurz na konferenciji za novinare, predstavljajući austrijske prioritete za predsjedanje EU-om. Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka uporno odbijaju pozive Bruxellesa i zapadnoeuropskih zemalja da prime dio od stotina tisuća većinom muslimanskih migranata koji su stigli u Europu od 2015.

Austrija je prije pozivala istočnoeuropske zemlje da preuzmu svoj dio tereta, a sada, pod Kurzom, kritizira raspravu o kvotama i traži posve nov sustav. Kurz je rekao da nema smisla prepirati se oko postojećeg sustava kvota jer ih istočnoeuropske zemlje ne žele prihvatiti. Zauzima se umjesto toga za sustav po kojem bi se migrante spašene na Mediteranu vraćalo u Afriku, a ne dovodilo u Europu i obećava da će posve zaustaviti ilegalnu imigraciju.

"Sama zaštita granica neće riješiti pitanje migracije, ali ključno pitanje je što se događa s ljudima nakon njihova spašavanja - dovodi li ih se u središnju Europu ili vraća u zemlje iz kojih potječu ili druge sigurne regije u kojima mogu biti zbrinuti?", rekao je.

Na pitanje kakva rješenja predviđa, kazao je kako je jedna opcija širenje mandata Frontexa, europske agencije za granice, te da postoje i druge, a to će ovisiti o pregovorima s europskim čelnicima, uključujući summit o migraciji i sigurnosti 20. rujna. Drugi austrijski prioriteti uključuju promicanje europske konkurentnosti te daljnji rad na približavanju zemalja zapadnog Balkana EU-u, posebno Srbije i Crne Gore. Kurz je dodao i kako se nada da će EU postići napredak kada je riječ o tome da internetski divovi poput Facebooka i Googlea plaćaju više poreza na dobit u zemljama u kojima ga ostvaruju.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:48 10.03.2018.

E da je u Europi u svim ključnim zemljama jedan Kurz na vlasti!

PR
prajdali100
17:07 09.03.2018.

Mladi, golobradi Hićo sve više diže glavu.Pitanje je, do kad !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije