Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEFONI SU BILI UŽARENI

Kurier: Međunarodne turbulencije zbog Karnerovog veta za ulazak Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen

Austrian Interior Minister Gerhard Karner attends a news conference in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
20.11.2022.
u 20:39

Domaći mediji navode kako razloge Karnerovog odbijanja proširenja Schengena treba tražiti u 'propaloj' zaštiti vanjskih granica EU-a i najezdi ilegalnih migranata s Istoka. Kako je u subotu javila Austrijska novinska agencija APA, Nehammer stiže u radni posjet Hrvatskoj u srijedu 23. studenoga.

Pod naslovom 'Karnerov Schengen - Veto prouzročio međunarodne turbulencije', austrijski dnevni list 'Kurier' danas poslijepodne izvještava na svom portalu kako je 'blokiranje ulaska Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen od strane austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera, zbog politike Europske unije prema izbjeglicama, imalo kao posljedicu nekoliko hektičnih telefonskih razgovora'.

'Ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP), od vikenda je u Hrvatskoj najpoznatiji političar iz austrijske savezne vlade. Otkako je u petak najavio Veto za proširenje Schengena, tamo je u središtu kritike', piše Kurier. Isti izvor u nastavku pojašnjava kako je Hrvatska pokraj Bugarske i Rumunjske 'jedna od tri balkanskih država, za koje je predviđen 1. siječnja prijem u schengenski prostor. U savez europskih država, unutar kojega putovanja moraju biti moguća bez graničnih kontrola'. 

'S tim u vezi, za vikend je bio dugački telefonski razgovor između Karnera i njegovog hrvatskog kolege Davora Božinovića. Isto tako s tim je konfrontiran i češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om', ističe Kurier. Na kraju izvještava kako još ovaj tjedan u Hrvatsku stiže austrijski savezni kancelar i čelnik Narodne stranke (ÖVP) Karl Nehammer. Dakle, Karnerov šef u Vladi. A od njega Hrvati sigurno očekuju informacije 'iz prve ruke'.

Austrijski dnevni list 'Der Standard', ali i neki drugi mediji, među kojima i privatna TV “Puls24” prenijeli su jučer vijest kako kancelar Nehammer odbio komentirati protivljenje svog ministra Karnera proširenju Schengena i njegovu izjavu, prije svog puta u Hrvatsku.

A izjava glasi: 'Ne može funkcionirati proširenje jednog sustava koji sam ne funkcionira. Zato je moj stav kao ministra unutarnjih poslova i osobe zadužene za sigurnost, iz sadašnje perspektive, 'jasno ne' proširenju Schengena' poručio je Karner u svom razgovoru za javni servis Radio ORF-a.

Domaći mediji navode kako razloge Karnerovog odbijanja proširenja Schengena treba tražiti u 'propaloj' zaštiti vanjskih granica EU-a i najezdi ilegalnih migranata s Istoka. Kako je u subotu javila Austrijska novinska agencija APA, Nehammer stiže u radni posjet Hrvatskoj u srijedu 23. studenoga. Dva dana nakon toga održat će se i sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a na temu migracije. Možda nakon toga i Schengen ipak 'proradi'. I 8. i 9. prosinca na sastanku Vijeća EU u schengenski prostor uđu tri nove države članice. Među njima i Hrvatska!

Komentara 34

NA
Nancy1978
20:54 20.11.2022.

Neka austrijska "gospoda" na tome zahvale Frau Angeli Merkel koja je 2015. i pustila toliki broj migranata u EU, prvenstveno Njemačku. A Hrvatska prvo ne valja ako pusti migrante, a onda drugo ne valja kada ih vraća otkuda su i došli. Nikako udovoljiti. Također, sada višegradska skupina lobira kod švedskog parlamenta da Švedska stavi veto na prijam Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen.

PH
Petarstijena-HR
22:16 20.11.2022.

Ne kupujmo austrijsko-odazovi se akciji!

PR
Propitivač
23:12 20.11.2022.

Poslat inspekcije u Spar, RBA i druge austrijske firme i zatvoriti sve dok se ne provjeri svaki papir. Austrijske tegljače zadržati na granicama. Sve legalno i po propisima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije