Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NIŠTA SE NIJE PROMIJENILO'

Božinović: Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, Hrvatska je dobitak i za Schengen i za EU

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se javnosti na temu ulaska u Schengen
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
19.11.2022.
u 14:38

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je subotu, nakon što je njegov austrijski kolega poručio da nije vrijeme za proširenje šengena, kako se ništa nije promijenilo u odnosu Austrije prema RH koju Beč ne smatra problemom, već je tom izjavom htio staviti u fokus temu velikog porasta ilegalnih migracija.

- Činjenica je da je Austrija od početka procesa podržavala Hrvatsku i tu se ništa nije promijenilo. Austrija je među državama koje će od ulaska Hrvatske u Schengen imati najvište koristi - rekao je ministar.

Ističe kako je Hrvatska primijetila porast broja migranata, no u Austriji je on znatno veći. Ove godine je povećan broj ilegalnih migracija na svim rutama, pogotovo na istočno-mediteranskoj ruti.

Ministar je najavio sjednicu vijeća u petak na kojem će se raspravljati o problemu migranata. - Znam da je ovo bila poruka koju je Austrija zapravo uputila svima koji sudjeluju i organiziraju taj sastanak ministara unutarnjih poslova sljedeći petak u Bruxellesu da se treba voditi računa o ukupnoj krizi s migrantima - rekao je, pojašnjavajući da se radi o praćenju svih poznatih ruta.

- Dobar je signal što u srijedu austrijski kancelar dolazi u Hrvatsku kada će se sastati s premijerom Plenkovićem - smatra, dodajući kako će ova tema sigurno doći na dnevni red.

- Austrija ne vidi Hrvatsku kao problem, uživali smo njihovu podršku i siguran sam da će to biti 8.12. kada bi se trebala donijeti konačna odluka - kazao je Božinović. Dodaje kako Hrvatska dobro radi svoj posao kontrole granica.  - Hrvatska je dobitak i za Schengen i za EU jer smo prošli takav trening kroz ispunjavanje uvjeta za ulazak u Schengen kakav nije prošla niti jedna druga država - dodao je.

Snimila Mia Mitrović

- Ilegalne migracije ostat će dugo tema kojom ćemo se baviti - zaključio je ministar ustvrdivši kako mnogo čimbenika utječe na broj migranata, među kojima su rat, glad i klimatske promjene. - Europa je dan danas sigurno najugodnije mjesto za život na planetu, međutim i ona ima svoje granice - smatra Božinović.

- Sada smo u završnici, mislim da se radi odličan posao, no on se radi već pet godina inače ne bismo došli u ovu fazu gdje možemo čekati i nadati se da će 8.12. sve proći kako smo najavili - rekao je ministar dodajući kako "nema naznaka" da će se dogoditi nešto neočekivano.

- Kada je u pitanju Austrija, siguran sam da oni vide sve prednosti ulaska Hrvatske u Schengen - odgovorio je na novinarsko pitanje o jučerašnjoj izjavi austrijskog ministra unutarnjih poslova. - On je meni rekao da Austrija nije imala i nema ništa protiv Hrvatske. Siguran sam da je njhova glavna zabrinutost povećanje migracija na istočnoj mediteranskoj ruti. To je nešto o čemu ćemo razgovarati u petak - objasnio je.

- Mi činimo sve potpuno uvjereni da smo napravili sjajan posao. Naravno da držimo kontakte s partnerima i državama članicama Schengena. Kao i pred svako proširenje i ulazak u saveze, a prošli smo ih nekoliko, stvari su dinamične, međutim, ja sam tu optimist - rekao je Božinović, ustvrdivši da smo napravili sve što možemo.

Iako je na prvoj raspravi Vijeća EU izgledalo kao da se situacija razvija pozitivno za Hrvatsku, samo tri dana kasnije, austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije
 

Ključne riječi

Komentara 22

BR
Brandfackel2
14:42 19.11.2022.

Tako to radi svaka država koja umjesto nesposobnih anacionalnih partijskih aparatčika ima svoju diplomaciju. Austrijanci vješto koriste situaciju na ušićare nešto ispod stola pristupom RH Schengenu, Turci koriste situaciju s pristupom Švedske i Finske u NATO... Slovenija je godinama iskorištavala hrvatske pristupne pregovore s EU....Tako bi i Hrvatska mogla koristiti LNG, nafotovod, balkansku imigrantsku rutu, tranzitni položaj... Ali nemamo svoju diplomaciju. Ovim Lončarevim crvenima sa Zrinjevca, RH je samo krava muzara.

ST
stefj
14:35 19.11.2022.

Tipična ucjena pred ulazak Hrvatske u Schengen. Nešto će kancelar tražiti u srijedu, možda jednom saznamo i što...

DU
Deleted user
14:32 19.11.2022.

Neće biti nikakve blokade.Pošto često putujem na relaciji HR-DE zadnjih 7 mjeseci primjetio sam da hrvatska i slovenska policija manje više več primjenjuju šengenski režim za hr i građane eu...dakle to je več praktički i de facto na snazi. Mislim da se tu pita Njemačku i Francusku a kod njih Plenky ima 100% podršku.Uostalom i Beču je bolje da HR uđe u Šengen.Ako nekog treba "stisnuti" to je Srbija radi viznog režima za Azijate i Grčka/Turska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije